bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Astaksantyna – właściwości i występowanie. Skutki uboczne stosowania astaksantyny

Astaksantyna – właściwości i występowanie. Skutki uboczne stosowania astaksantyny

astaksantyna
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 7 marca, 2025

Świat pełen jest naturalnych, organicznych barwników, które poza swoim kolorem charakteryzują się wieloma, często istotnymi dla człowieka właściwościami. Nie inaczej jest w przypadku astaksantyny. Jest ona ksantofilowym związkiem karotenoidowym, który, mimo że nie wykazuje aktywności prowitaminy A, to odznacza się potencjałem prozdrowotnym większym niż w przypadku innych karotenoidów. Właściwości i szerokie zastosowanie tego związku sprawiły, że rozpoczęto jego produkcję na masową skalę.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Astaksantyna
  • Astaksantyna – właściwości
  • Astaksantyna – występowanie
  • Astaksantyna – skutki uboczne

Astaksantyna

Astaksantyna jest organicznym barwnikiem, który odpowiada za czerwonawą barwę niektórych ryb i owoców morza, a także niektórych zwierząt, które się nimi żywią – przykładem mogą być różowe flamingi. Ze względu na karotenoidową budowę chemiczną rozpuszczalna jest w tłuszczach. Związek ten uznawany jest za korzystny z punktu widzenia zdrowia zarówno ludzi, jak i zwierząt.

Astaksantyna – właściwości

Astaksantyna została bardzo dobrze poznana pod względem jej właściwości prozdrowotnych. Wśród najważniejszych z nich wymienia się silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe, a także neuroprotekcyjne i immunomodulacyjne. Właśnie ze względu na potencjał prozdrowotny astaksantyna stała się jednym z najpopularniejszych suplementów diety

Astaksantyna – występowanie

Astaksantyna występuje głównie w algach oraz zwierzęcych organizmach wodnych. Poza algami najbogatszymi źródłami tego związku chemicznego są łososie, pstrągi, raki i krewetki. Oczywiście jego zawartość jest bardzo zmienna i wrażliwa na różne czynniki środowiskowe – na przykład spożywając 100 g mięsa z dzikiego łososia, można dostarczyć do organizmu około 3 mg astaksantyny, natomiast dla tej samej porcji łososia hodowlanego wartość ta oscyluje wokół 0,7 mg.

Popularne są również suplementy diety zawierające astaksantynę, jednak związek w postaci kapsułek pochodzi z produkcji mikrobiologicznej drożdży i mikroalg. Astaksantyna produkowana właśnie dzięki mikroorganizmom wykorzystywana jest powszechnie również jako barwnik w paszach dla ryb, które charakteryzują się czerwonawym zabarwieniem.

Astaksantyna – skutki uboczne

Spożywanie ryb i owoców morza bogatych w astaksantynę uznawane jest za bezpieczne. Przy zbyt częstym spożyciu zbyt dużych ilości tego typu produktów czy złej dawce suplementacji na skórze mogą pojawić się żółtoczerwonawe przebarwienia. Ponadto astaksantyna może kumulować się w niektórych tkankach, jednak bez działania toksycznego. Fakt, że jest to związek bezpieczny, sprzyja zarówno kolejnym badaniom nad jego właściwościami, jak i produkcji tanich, jednak obiecujących suplementów diety.

Astaksantyna jest bezpiecznym dla zdrowia człowieka barwnikiem i antyoksydantem o wysokim potencjale prozdrowotnym. Naturalnie występuje w organizmach morskich, jednak obecnie możliwa jest jego produkcja przy użyciu mikroorganizmów. W niektórych stanach fizjologicznych warto włączyć do diety produkty bogate w astaksantynę lub jej suplementację – jej działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne może wspierać zdrowie na wiele sposobów.

Literatura:

  1. Ambati R. R., Phang S. M. i in., Astaxanthin: sources, extraction, stability, biological activities and its commercial applications – a review, Mar Drugs. 2014 Jan 7;12(1):128-52,
  2. Higuera-Ciapara I., Félix-Valenzuela L., Goycoolea F. M., Astaxanthin: a review of its chemistry and applications, Crit Rev Food Sci Nutr. 2006;46(2):185-96,
  3. Wu H., Niu H. i in., Astaxanthin as a Potential Neuroprotective Agent for Neurological Diseases, Mar Drugs. 2015 Sep 11;13(9):5750-66,
  4. Zhang L., Wang H., Multiple Mechanisms of Anti-Cancer Effects Exerted by Astaxanthin, Mar Drugs. 2015 Jul 14;13(7):4310-30.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Jakub Wiącek , Dyplomowany dietetyk, neurobiolog i trener personalny.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Algi morskie – rodzaje, właściwości…

Glony (Algae) należą do najprostszych oraz najstarszych organizmów na Ziemi. Są to rośliny wodne, zaklasyfikowane do większej grupy – wodorostów. Ta potoczna nazwa określa ,,morskie warzywa'', które od tysięcy lat… Czytaj dalej...
spirulina na odchudzanie dawkowanie odchudzanie

Spirulina na odchudzanie – dawkowanie,…

Spirulina to zwyczajowa nazwa produktów, które wytwarzane są z cyjanobakterii. Znana jest na całym świecie jako ciemnozielony proszek. Zawiera w swoim składzie znaczną liczbę składników bioaktywnych. Dzięki dużej zawartości białka… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Niezdrowe jedzenie

    substancje dodatkowe
    substancje dodatkowe

    Cytrynian sodu – właściwości, działanie, zastosowanie. Szkodliwość cytrynianu sodu

    substancje dodatkowe

    Guma arabska – zastosowanie i szkodliwość. Czy guma arabska jest zdrowa?

    kwas fosforowy szkodliwość właściwości
    substancje dodatkowe

    Zastosowanie i szkodliwość kwasu fosforowego

    kwas mlekowy właściwości zastosowanie
    1

    Kwas mlekowy – właściwości. Bakterie kwasu mlekowego

    kwas octowy zastosowanie właściwości
    substancje dodatkowe

    Kwas octowy – właściwości, zastosowanie, cena

    glicerol właściwości czy glicerol szkodzi?

    Glicerol – właściwości i zastosowanie. Czy glicerol jest szkodliwy?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.