Opinie
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Chcesz być na bieżąco?
Kiszenie to jedna z najstarszych metod przechowywania żywności. Jej zalety doceniono setki lat temu, a obecnie wciąż cieszy się niesłabnącą popularnością. Kiszonki mają wyjątkowy smak, ale również dostarczają organizmowi szeregu korzyści.
Kiszenie żywności jest obecnie popularną metodą konserwowania warzyw. Ze względu na niski koszt i prostotę wykonania, w wielu krajach było doceniane przez niższe warstwy społeczne. Kiszenie warzyw pozwalało na przetrwanie ciężkiego okresu zimy, kiedy świeże owoce i warzywa nie były już dostępne. Za trwałością kiszonek stoi kwas mlekowy wytwarzany przez bakterie z cukrów, pochodzących z warzyw i owoców. Obniża on pH środowiska, co unieszkodliwia mikroorganizmy odpowiedzialne za procesy gnilne.
Prawdopodobnie metoda ta po raz pierwszy została zastosowana w Azji już dwa tysiące lat temu. Z czasem kiszenie upowszechniło się w Europie, szczególnie w jej wschodniej części. Bardzo popularnym produktem do kiszenia była kapusta oraz ogórki i te właśnie warzywa są najchętniej wybierane przez polskiego konsumenta.
Jednak nie tylko te produkty można zakonserwować, zalewając solanką. Doskonale nadają się do tego również inne warzywa, między innymi pomidory. Na Ukrainie i Białorusi są one bardzo popularne, zatem często goszczą na tamtejszych stołach.
Oprócz oczywistych zalet, takich jak smak, właściwości prozdrowotne i zapobieganie marnowaniu żywności, kiszone pomidory efektownie ozdobią naszą kuchnię. Czerwona skórka ładnie komponuje się z liśćmi ziół użytych do kiszenia. Jeśli dodatkowo pomidory umieścimy w eleganckim słoju, będą one przez kilka tygodni zdobić pomieszczenie.
Kiszenie pozwala na zachowanie świeżości warzyw i częściowo chroni zawarte w nich witaminy i składniki mineralne. Znajdziemy w nich dużo witamin grupy B, witaminy C, β-karotenu i potasu. Pomidory są również źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit. Zwiększa też objętość diety, jednocześnie obniżając jej gęstość energetyczną.
Poza tym, procesy fermentacji powodują obniżenie pH, a to korzystnie wpływa na środowisko bakteryjne w przewodzie pokarmowym. Kiszonki są traktowane jako naturalny probiotyk, ponieważ zawierają mnóstwo bakterii kwasu mlekowego, których odpowiednia ilość jest potrzebna do tego, aby trawienie w naszym organizmie przebiegało prawidłowo.
Jednak kiszonki mają też swoją ciemną stronę. W ich produkcji używa się soli. Musi być ona w odpowiednim stężeniu, inaczej bowiem, zamiast się zakisić, warzywa zwyczajnie się zepsują. Zbyt duża ilość sodu w diecie może prowadzić do rozwoju nadciśnienia tętniczego.
Oczywiście we wszystkim trzeba znaleźć złoty środek. Jeśli nie mamy kłopotów z ciśnieniem, wystarczy, że po prostu będziemy często urozmaicać posiłki. Osoby chore powinny jednak już bardziej uważać na to, ile razy w tygodniu sięgają po kiszonki.
Jak zastosujemy kiszone pomidory, zależy właściwie od naszej fantazji i gustu. Pomidorki kiszone są kwaskowe, słonawe, ale jednocześnie orzeźwiające. Na pewno nadają się do kanapek, ale czemu nie miałyby się sprawdzić również w sałatce czy na pizzy? Starsze kiszonki, które stracą już jędrność można wykorzystać do przygotowania zupy albo dodać do gulaszu bądź sosu.
Kiszone pomidory nie są w Polsce szczególnie popularne. Za to ogórki i kapustę bez problemu znajdziemy w pobliskim sklepie, nie wspominając już o dużych marketach, gdzie występują w wielu rodzajach.
Natomiast pomidory kiszone to raczej produkt regionalny. Warto więc zajrzeć do sklepu z kuchniami świata, bądź od razu obrać za cel sklep ze specjałami kuchni rosyjskiej. Jeśli nie mamy takiego w pobliżu, pomocne będą sklepy internetowe o podobnym asortymencie. Cena, zależnie od wielkości opakowania, wynosi od kilku do kilkunastu złotych.
Kiszenie warzyw jest bardzo proste, dlatego można spróbować swoich sił i zrobić je własnoręcznie. W przeciwieństwie do kiszonych pomidorów, te świeże dostaniemy w każdym sklepie spożywczym, podobnie jak zioła i inne przyprawy.
Składniki:
W przepisie na kiszonki, najważniejsza jest proporcja soli i wody. Ilość przypraw zależy bardziej od naszego gustu. Można ich dodać więcej lub mniej, a niektóre w ogóle pominąć.
Umyte pomidory umieszczamy w słoikach naprzemiennie z przyprawami. Następnie zalewamy je wystudzoną solanką. Na pewno nie może być ona za gorąca, bo inaczej pomidory popękają i ugotują się, a nie zakiszą.
Tak przygotowane przetwory trzymamy przez około tydzień w temperaturze pokojowej. Po tym czasie powinny być już dobrze ukiszone i gotowe do jedzenia.
Kiszone pomidory można dodać do wielu potraw, jako jedną z zalecanych pięciu porcji warzyw i owoców. Są bogate w witaminy i składniki mineralne, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a przede wszystkim smaczne. Kisząc letnie, krajowe odmiany pomidorów, na dłużej zachowujemy ich smak i aromat. Choć ukiszone pomidory można zdobyć w sklepach z regionalnymi specjałami, łatwiej i taniej będzie przygotować je samemu.
Literatura:
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Bądź na bieżąco, nie przegap okazji bycia zdrowym!