Suplementy dla cukrzyków: morwa biała, aronia, kurkuma, cynamon i kwas liponowy

🕣 4 min czytania

Cukrzyca jest chorobą przewlekłą, która może rozwijać się latami, nie dając żadnych objawów bólowych. Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje cukrzycy – typ I i II. W pierwszym wypadku choroba ma gwałtowny przebieg i rozpoczyna się w młodym wieku. Cukrzyca typu II jest wykrywana przypadkiem, podczas rutynowych badań i dotyczy głównie osób w wieku średnim oraz starszych. Przyczyną choroby jest źle funkcjonująca trzustka, która nie produkuje dostatecznej ilości insuliny, co skutkuje podwyższonym poziomem cukru we krwi.

Chociaż sama choroba nie boli, to niezwykle ważne jest jej leczenie, gdyż niewyrównana cukrzyca prowadzi po latach do groźnych powikłań. Do najczęstszych należą makro- i mikroangiopatie polegające na zamknięciu naczyń krwionośnych. Skutkiem tego jest niedotlenienie tkanek w różnych partiach organizmu. Jeśli uszkodzeniu ulegają naczynia w gałce ocznej (retinopatia), może prowadzić do ślepoty. Nefropatia skutkuje uszkodzeniem nerek, a niedrożność naczyń w kończynach dolnych grozi martwicą i w konsekwencji amputacją części bądź całości nóg.

Suplementy dla cukrzyków

Podstawą w leczeniu cukrzycy jest dieta z ograniczeniem węglowodanów prostych, odpowiednie leki oraz – jeśli to konieczne – insulinoterapia. Jednak oprócz standardowego leczenia na rynku istnieje wiele preparatów wspomagających, które wykazują działanie hipoglikemizujące. Występują w postaci suplementów i mogą wspomagać proces wyrównania poziomu cukru we krwi. Stanowią one dobre rozwiązanie dla pacjentów, u których dieta i leczenie farmakologiczne nie przynoszą zadowalających rezultatów.

Morwa biała

Z morwy białej pozyskiwane są liście, owoce, nasiona oraz korę – wszystkie one stanowią cenne źródło związków bioaktywnych. Na rynku dostępne są również tabletki oraz sok z morwy białej. Jednak to jedynie liście wykazują działanie hipoglikemizujące. Diabetycy powinni uważać na owoce morwy białej, gdyż te dostępne w sprzedaży są często słodzone.

Liście morwy białej wpływają na enzymy, powodując spadek przyswajania węglowodanów – stąd ich działanie regulujące glikemię. Wystarczy 1g liści zalać 100 ml wrzątku. Napar w takiej ilości pity systematycznie powoduje normalizację poziomu cukrów. Co ciekawe, nie wykazano, by zwiększenie dawki miało lepszą skuteczność. 

Aronia

Aronia jest bogata w składniki bioaktywne, takie jak: antocyjany, fenylokwasy, proantocyjany. Duża zawartość tanin powoduje obniżenie wchłaniania białka oraz tłuszczu do organizmu, ale to obniżenie aktywności enzymów amylolitycznych powoduje obniżenie indeksu glikemicznego roztworów prostych. Aronia powoduje również zwiększenie wydzielania insuliny, przez co redukuje poziom glukozy u pacjentów diabetologicznych. Należy jednak uważać na zbyt duży wyrzut insuliny w przypadku pacjentów z insulinoopornością, u których przyczyną podwyższonego cukru nie jest zbyt mała produkcja tego hormonu, a jego słabe działanie. 

Na rynku dostępnych jest wiele produktów na bazie aronii. Najwygodniejsze do stosowania są kapsułki, które zażywamy 1–3 razy dziennie po 1–2 sztuk. Herbatki w saszetkach pijemy 1–2 razy dziennie. Jednak najlepsze działanie hipoglikemizujące ma sok z aronii. Niestety, ma on cierpki smak, który jest trudnym do zaakceptowania przez niektórych pacjentów. By go nieco złagodzić, możemy dodać do soku odrobinę świeżo wyciśniętej cytryny, która dodatkowo obniża poziom glukozy. Należy również pamiętać, że sok z aronii znacząco obniża ciśnienie tętnicze, dlatego można go spożywać tylko w niewielkich ilościach – wystarczy pić 2 razy dziennie po 25 ml, aby uzyskać efekt hipoglikemizujący.

Kurkuma

Kurkuma – zwana również szafranem indyjskim lub ostryżem długim – to popularna również u nas przyprawa. Badania potwierdziły wysoką zawartość węglowodanów, skrobi, składników mineralnych, witaminy C oraz związków polifenolowych, które stanowią 3–5% składu kurkumy. 

Substancje zawarte w szafranie wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antybakteryjne i hipoglikemizujące. Dozwolone dawki wahają się między 1500 mg do 6g na dobę. Preparat dostępny jest w kapsułkach. By zwiększyć skuteczność – nawet do 2000% – można dodawać oleje. Jednak znane są również działania niepożądane kurkumy, takie jak: podrażnienie przewodu pokarmowego czy alergiczne zapalenie skóry

Kurkuma stosowana jest u pacjentów diabetologicznych, gdyż powoduje pobudzenie peptydu glukagonu typu 1. W badaniach wykazano, że regularne stosowanie preparatów z szafranem poprawia czynność komórek beta trzustki. Co więcej, substancja ta ma korzystny wpływ w zakresie mikroangiopatii, przyczyniając się do poprawy ostrości widzenia

Cynamon

Cynamon to kolejna przyprawa, która z powodzeniem może być stosowana jako preparat wspomagający walkę z cukrzycą. Produkt dostępny jest w formie kapsułek lub tabletek wytwarzanych z kory cynamonowca oraz w formie olejków produkowanych z liści lub kory gorszej jakości. Istnieją dwa rodzaje cynamonowca – casia i cejloński. Suplementy wytwarzane z cynamonu cejlońskiego mają lepsze działanie hipoglikemizujące, ale na rynku dostępne są również te z odmiany casia. 

Efekt metaboliczny widoczny jest już przy dawce 1g na dobę, ale nawet ilość 6g nie wywołuje działań niepożądanych. Cynamon działa hipoglikemizująco, bowiem zwiększa wrażliwość receptorów dla insuliny na komórkach obwodowych. Obniża to stężenie glukozy, redukuje glikemię poposiłkową i stężenie glukozy na czczo, a w konsekwencji obniża hemoglobinę glikowaną.

Kwas liponowy

Istnieje również sporo preparatów na bazie kwasu liponowego, które dostępne są w formie kapsułek, tabletek oraz proszku. Kwas liponowy wykazuje działanie wspomagające układ odpornościowy oraz ma zastosowanie także u pacjentów z zaawansowaną cukrzycą, u których zdążyły rozwinąć się już objawy neuropatii cukrzycowej.

Badania potwierdzają spadek objawów neuropatii przy stosowaniu suplementów na bazie kwasu liponowego. Substancja ta stosowana jest również w leczeniu stopy cukrzycowej – najpierw w formie wlewów dożylnych, a potem w postaci suplementów doustnych – oraz w leczeniu powikłań mikroangiopatii

Literatura:

  1. Walkiewicz K., Nasiek-Palka A., Gętek M. i wsp., Znaczenie substancji aktywnych pochodzenia roślinnego w cukrzycy, Postępy Fitoterapii, 2016, 1, s. 49-54.
  2. Kowalska H., Lenart A., Marzec A. i wsp., Wykorzystanie produktów prozdrowotnych i suplementów diety w insulinooporności, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2017, 2, s. 46-55.
  3. Matuszak M., Suliburska J. Cukrzyca 2 typu — terapia wspomagająca. Wybrane suplementy oraz rola probiotyków i aktywności fizycznej, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2013, 4 (2), s. 64–69.
  4. Gawryś M., Zawada K., Wawer I. Aronia w diecie diabetyków. Diabetologia Kliniczna, 2012; 1 (5): 196–200.
  5. Shane-McWhorter L. Duża popularność suplementów diety w cukrzycy – pomóż swojemu pacjentowi wybrać najlepszy. Diabetologia po Dyplomie 2013;10(4):34-42
  6. Sikora-Polaczek M., Bielak-Żmijewska A. Sikora E, Molekularne i komórkowe mechanizmy działania kurkuminy — dobroczynny wpływ na organizm. Postępy Biochemii, 57 (1), 2011
  7. Lu T., Sheng H., Wu J., Cheng Y., Zhu J., Chen Y. Cinnamon extract improves fasting blood glucose and glycosylated hemoglobin level in Chinese patients with type 2 diabetes. Nutr. Res. 2012; 32 (6): 408−412. 
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Karolina Ruszkiewicz , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Dodaj do ulubionych