bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kwasy omega-3, -6, -9, – na co pomagają i jak je dawkować?

Kwasy omega-3, -6, -9, – na co pomagają i jak je dawkować?

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 2 stycznia, 2025

Kwasy tłuszczowe z chemicznego punktu wiedzenia to kwasy monokarboksylowe, gdzie resztą kwasową jest łańcuch węglowodorowy. W postaci estrów, z gliceryną wchodzą w skład tłuszczów, które stanowią materiał energetyczny dla organizmu, jak i zapasowy w postaci trójglicerydów w tkance tłuszczowej. Kwasy tłuszczowe mogą być nasycone lub nienasycone. Te pierwsze nie mają wiązań podwójnych pomiędzy atomami węgla w cząsteczce. Zazwyczaj są ciałami stałymi. Bogatym ich źródłem jest tłuszcz zwierzęcy. Natomiast kwasy tłuszczowe nienasycone zawierają przynajmniej jedno takie wiązanie. Zwykle występują w postaci ciekłej, a ich źródłem są głównie oleje roślinne.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kwasy omega-3, -6, -9
  • Kwasy omega-3, -6, -9 – działanie
  • Kwasy omega-3, -6, -9 – na co pomagają
  • Kwasy omega-3, -6, -9 – dawkowanie

Kwasy omega-3, -6, -9

Nienasycone kwasy tłuszczowe można podzielić na trzy grupy – omega-3, -6 i -9. „Omega” jak również „ω” i „n” wskazuje na położenie ostatniego wiązania podwójnego, patrząc od końca łańcucha węglowego. Do kwasów tłuszczowych wykazujących pozytywne działanie na organizm, w zależności od rodziny, należą:

kwasy tłuszczowe z rodziny n-3

  • kwas α-linolenowy (ALA) – olej lniany, rzepakowy, nasiona lnu, orzech włoski,
  • kwas eikozapentaenowy (EPA) – tłuszcz ryb morskich,
  • kwas dokozaheksaenowy (DHA) – tłuszcz ryb morskich.

kwasy tłuszczowe z rodziny n-6 – olej z kiełków pszenicy, z pestek dyni i winogron,

  • kwas linolowy (LA),
  • kwas γ-linolenowy (GLA) – największa ilość w oleju z wiesiołka, ogórecznika, czarnej porzeczki,
  • kwas arachidonowy (AA).

kwasy tłuszczowe z rodziny n-9

  • kwas oleinowy – olej rzepakowy, oliwa z oliwek.

Kwasy omega-3, -6, -9 – działanie

Kwasy tłuszczowe omega-3 działają przeciwzapalnie, zmniejszając syntezę prozapalnych cytokin. Stymulują wydzielanie tlenku azotu przez śródbłonek naczyń krwionośnych oraz zmniejszają napięcie mięśni gładkich naczyń tętniczych. Ulega także ograniczeniu synteza lipoprotein w wątrobie, co wpływa na niższe stężenia trójglicerydów we krwi.

Kwas linolowy, należący do kwasów tłuszczowych omega–6, wpływa na zmniejszanie aktywności enzymu, który bierze udział w syntezie cholesterolu w wątrobie. Tym samym obniża jego poziom we krwi. Zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego i („złego”) cholesterolu LDL. Nadmiar w diecie LA może przyczynić się do zwiększonej podatności lipoprotein na utlenianie oraz zmniejszać poziom (”dobrego”) cholesterolu HDL. Natomiast kwas arachidonowy jest prekursorem eikozanoidów takich jak prostaglandyn. Jego nadmierne spożycie może przyczynić się do nasilenia procesów zapalnych w organizmie. Kwas γ-linolenowy zmniejsza stany zapalny, szczególnie w chorobach związanych z układem ruchu, a także o podłożu autoimmunologicznym.

Kwasy tłuszczowe omega-9 należą do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Obniżają poziom cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL, zwiększając cholesterol HDL.  Zmniejszają podatność lipoprotein LDL na utlenianie. Duża ilość kwasów tłuszczowych z rodziny omega–9 z dietą, może przyczynić się do powstania nowotworu piersi u kobiet oraz prostaty i okrężnicy u mężczyzn.

Kwasy omega-3, -6, -9 – na co pomagają

Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 zmniejszają nasilenie procesów zapalnych. Wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Mają właściwości antyarytmicznie, działając korzystnie w niedokrwiennej chorobie serca.

Kwasy tłuszczowe omega-6 mogą pomóc w przypadku zaburzenia profilu lipidowego, przeciwdziałając miażdżycy. Dodatkowo GLA  działa przeciwzapalnie, co pozytywnie wpływa na stan osób chorujących przewlekle na choroby autoimmunologiczny czy też choroby związane z układem ruchu.

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe mogą zapobiec chorobie niedokrwiennej serca oraz wspomóc jej leczenie. Korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Wspomagają leczenie żywieniowe w przypadku dużych stężeń cholesterolu całkowitego i LDL oraz trójglicerydów. Zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy.

Kwasy tłuszczowe wykazują korzystne działanie na organizm. Jednak należy pamiętać, że są źródłem także energii. Zbyt duża podaż może przyczynić się do nadmiernej masy ciała i stłuszczenia narządów.

Kwasy omega-3, -6, -9 – dawkowanie

Zapotrzebowanie na tłuszcz całkowity u osób dorosłych wynosi średnio 20–35% energii z dietą. LA powinno stanowić 4% energii z dietą, a ALA 0,5%. Natomiast EPA i DHA 250 mg/dzień – zapotrzebowanie można pokryć jedząc minimum 2 ryby w tygodniu. W przypadku kobiet w ciąży i karmiący piersią zwiększa się ilość EPA i DHA o 100–200 mg/dzień.

W celu zadbania o prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, kwasy tłuszczowe powinny być spożywane w odpowiednich proporcjach. Stosunek nasyconych kwasów tłuszczowych do wielonienasyconych kwasów tłuszczowch (m.in. omega–3 i omega–6) do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych powinien  wynosić ok. 0,7:0,8:1,5.

W celu przeciwdziałania prozapalnym właściwościom omega-6 należy starać się, aby w stosunku do omega-3 były w ilości 2:1-4:1.

O czym należy pamiętać na co dzień? Należy spożywać minimum 2 ryby w tygodniu, zminimalizować ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, wzbogacić dietę o jednonienasycone kwasy tłuszczowe (olej rzepakowy, oliwa z oliwek) i spożywać na zimno olej lniany i oleje będące źródłem GLA.

Na rynku znajdują się gotowe suplementy, które są kombinacją kwasów tłuszczowych. Stanowią źródło głównie EPA i DHA, GLA oraz ALA, które nie wszyscy dostarczają z dietą. Zwykle producenci zalecają jedną kapsułkę dziennie.

Przy odpowiedniej zawartości poszczególnych kwasów tłuszczowych z dietą, organizm będzie czerpał z nich korzyści. Przede wszystkim chodzi o pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, jak i działanie przeciwzapalne. Należy pamiętać o spożywaniu produktów będących ich źródłem, szczególnie ryb, oleju lnianego, oliwy z oliwek i olejów dostarczających kwasu γ-linolenowego.

Literatura:

  1. Włodarek D. i wsp., Dietoterapia. Wydawnictwo PZWL. Warszawa 2015.
  2. Jarosz M., Dietetyka, żywność, żywienie w prewencji i leczniu. IŻŻ. Warszawa 2017.
  3. Jarosz M., Normy Żywienia dla populacji Polski. IŻŻ. Warszawa 2017.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk , Dyplomowany dietetyk (dietetyk kliniczny) i psychodietetyk. Specjalizuje się w schorzeniach układu pokarmowego, szczególnie jelit. Sporo czasu poświęca badaniom nad zagadnieniem zaparć oraz choroby Leśniowskiego-Crohna.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Porady żywieniowe

    kwasy omega 3 kwasy omega 6
    olej z kryla właściwości działanie
    3
    Oleje i tłuszcze

    Co to jest olej z kryla? Właściwości i działanie oleju z kryla

    witamina f działanie żródła skutki niedoboru

    Witamina F – występowanie, niedobór

    skutki niedoboru NNKT źródła
    1

    NNKT – co to jest, źródła, skutki niedoboru

    kwasy omega 3 źródła właściwości dawkowanie
    kwasy omega 3

    Kwasy omega 3 – właściwości, dla dzieci, dawkowanie, źródła

    kwasy omega 3 źródła stosunek do omega 6
    kwasy omega 3

    Kwasy omega-3 – właściwości, źródła. Stosunek omega-3 do omega-6

    naturalne antydepresanty
    1
    depresja

    Naturalne antydepresanty – dziurawiec, czekolada, witamina B,D, żeń szeń, kwasy omega-3

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.