bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. 10 nowych superfoods – poznaj kolejne superprodukty!

10 nowych superfoods – poznaj kolejne superprodukty!

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 22 lutego, 2021

Moda na wyjątkowo zdrowe produkty trwa w najlepsze. Do rodziny superfoods dołączyły kolejne produkty. Oto one!

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Baobab
  • Barramundi
  • Camu camu
  • Chlorella
  • Czarny ryż
  • Jagody Maqui
  • Kombucha
  • Miłka abisyńska
  • Pyłek pszczeli
  • Żelatyna

Baobab

Coraz więcej osób zaczyna wykazywać zainteresowanie niezwykłymi wartościami odżywczymi baobabu. Taki stan  rzeczy nikogo nie dziwi. Ten niezwykły pokarm zawiera sześć razy więcej witaminy C niż pomarańcza, więcej wapnia niż mleko, 20 razy więcej przeciwutleniaczy niż acai i jagody goji. Baobab jest całkowicie pozbawiony cukru i skrobi. Jego smak przypomina „gruszkę z karmelem z subtelnym posmakiem grejpfruta”. Baobab jest cennym źródłem błonnika.  Jedna porcja zawiera go aż 10 g, co pokrywa sporą część dziennego zapotrzebowania na ten składnik.

Barramundi

To występująca u wybrzeży Australii i Południowej Azji ryba, której mięso bogate jest w białko i cenne kwasy omega-3 i omega-6 wpływające korzystnie na pracę serca, układu krążenia i układu nerwowego. Dzięki tym właściwościom jest dobrą alternatywą dla łososia. Barramundi jest aż o 50% mniej kaloryczna. Ryba ta żywi się wyłącznie planktonem, dlatego jej mięso jest wolne od zanieczyszczeń metalami ciężkimi.

Camu camu

Myrciaria dubia, potocznie nazywana przez mieszkańców Ameryki Południowej Camu camu, zawiera pełną gamę przeciwutleniaczy, aminokwasów, flawonoidów i szereg innych istotnych witamin i minerałów. To bogate źródło żelaza, niacyny, fosforu, ryboflawiny, tiaminy i potasu. Jej działanie wzmacnia funkcjonowanie układu odpornościowego. Okazuje się, że jest skuteczna w łagodzeniu objawów dolegliwości wywoływanych przez wirusa Epsteina-Barr lub opryszczki. Wykazuje korzystny wpływ dla oczu i skóry. Wspomaga też pracę mózgu i spowalnia procesy neurodegeneracyjne.

Chlorella

Zyskała już zagorzałych entuzjastów, gdyż dostarcza witamin (A, C,  D, E, K) i składników mineralnych (żelazo, cynk, fosfor, wapń, fosfor). Jest źródłem wartościowego białka, co jest fenomenem w przypadku pokarmu roślinnego. Z tego względu cieszy się największą popularnością wśród wegetarian. Chlorella ma też inne korzystne cechy – ułatwia detoksykację organizmu. Zawiera też niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe w tym kwas gamma-linolenoy (GLA), który wspomaga odnowę komórek i opóźnia procesy starzenia.

Czarny ryż

Czarny ryż  zwany także „ryżem zabronionym”, kiedyś trafiał wyłącznie na talerze cesarzy chińskich. Ze względu na potencjał antyoksydacyjny jest  cennym uzupełnieniem diety sportowców. Ten rodzaj ryżu zawiera ładunek przeciwutleniaczy, które pomagają mięśniom w regeneracji i zmniejszają ich podatność na uszkodzenia.

Jagody Maqui

Jagody Maqui to składnik diety Indian Mapuche Chile, którzy słyną ze swojej długowieczności. Owoce te charakteryzuje wysoka zdolność do absorpcji wolnych rodników tlenowych, dlatego opóźniają procesy starzenia się i chronią przed chorobami cywilizacyjnymi.  Dodatkowo zawierają witaminę C, żelazo, wapń, potas. Jagody są bogate w antocyjany, dzięki czumu wykazują działanie przeciwzapalnie. Zapobiegają chorobie niedokrwiennej serca i powstawaniu nowotworów. Ich spożywanie zaleca się szczególnie osobom narażonym na szczególny wysiłek umysłowy, ponieważ wspomagają koncentrację.

Kombucha

Kombucha, czyli tzw. ,,grzyb herbaciany’’ to de facto kolonia bakterii i specjalnej kultury drożdży, na bazie której przygotowuje się napój o zdrowotnych właściwościach. W Chinach trunek ten nazywany jest ,,eliksirem życia”. Pomimo, że wykorzystuje się go w lecznictwie od 2 tys. lat, na zachodzie dopiero teraz zyskuje na popularności. Jedną z największych korzyści zdrowotnych Kombuchy jest jej zdolność do detoksykacji organizmu. Wypijając szklankę ,,fermentowanej herbaty” dostarczmy do organizmu sporą dawkę naturalnych probiotyków, które wpływają na równowagę ekosystemu jelitowego.  Napój zawiera glukozaminy, dzięki czemu stanowi silny analgetyk (środek przeciwbólowy) i jest skuteczny w profilaktyce i leczeniu wszelkich form zapalenia stawów. Ułatwia też eliminację objawów fibromialgii.

Miłka abisyńska

Jak przystało na przedstawiciela grupy superfoods ma imponujący skład substancji odżywczych. Teff, bo pod taką nazwą funkcjonuje na arenie międzynarodowej, to najmniejsze znane zboże na świecie. Zawiera ono duże ilości błonnika, witamin z grupy B, magnezu, wapnia, cynku i żelaza.  Jest również bezglutenowe, dlatego to doskonały produkt dla osób cierpiących na celiakię i diabetyków, ponieważ pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.

Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli to najbardziej skoncentrowane źródło żywności pochodzące z natury. Zawiera pełne spektrum składników odżywczych i znaczne ilości naturalnych antybiotyków. Jest to kompletne źródło wszystkich 22 aminokwasów i witamin (A, B, C, E).  Pyłek jest też źródłem enzymów trawiennych i lecytyny, która pomaga rozkładać tłuszcze, dzięki czemu możemy przyswoić je prawidłowo. Jego działanie jest zbawienne dla alergików, ponieważ hamuje uwalnianie histaminy. Z tego powodu łagodzi sezonowe alergie i katar sienny. Co więcej, jest to suplement, którego spożywanie zaleca się przyszłym matkom. Znaczne ilości kwasu foliowego, które zawiera pyłek pszczeli działają korzystnie na rozrój płodu.

Żelatyna

Żelatyna jest bogata w niezbędne aminokwasowy – glicynę i prolinę, która hamuje procesy kancerogenne. Aminokwasy te usprawniają detoksykację wątroby i pobudzają organ do spalania tłuszczu. Składniki zawarte w żelatynie są w stanie zrównoważyć profil aminokwasów ograniczając pro-zapalne czynniki spożywanego mięsa do minimum.

Żelatyna jest też doskonałym źródłem białka, wapnia, magnezu, fosforu, krzemu i siarki, które pomagają budować zdrową macierz kostną i wzmacniać tkankę łączną. Wykazuje również działanie przeciwzapalne, które pomaga pozbyć się dyskomfortu związanego z zapaleniem stawów. Drogie panie, jedzenie żelatyny uzupełnia niedobór kolagenu, a w związku z tym pozwala wzmocnić paznokcie, strukturę włosów oraz zniwelować cellulit.

Superfoods są prawdziwą bombą witaminową. Użyj powyższych produktów do przyrządzenia, smoothies, jako dodatek do deserów lub sosów czy urozmaicenia porannej owsianki.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Justyna Piekara ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Superfoods. Szczęśliwa trzynastka, która pomoże…

Superfoods to prawdziwe bomby zdrowia, które kryją w sobie wiele witamin i cennych składników odżywczych. Czytaj dalej...
owoce jagodowe

Żurawina, czyli superfoods w Twojej…

Sok, herbatka, konfitura, suszone owoce…Żurawina ze względu na swoje cudowne właściwości powinna być wykorzystywana w każdej postaci! Czytaj dalej...
owoce

Jagody acai kontra jagody goji…

Jagody goji czy jagody acai, które wybrać? Dowiedz się, jakie są między nimi różnice. Czytaj dalej...

Jagody acai. Opinie naukowców są…

Jagody acai na swój sukces nie musiały długo czekać. Pojawiły się w menu najlepszych restauracji, a koncern Coca-Cola wypuścił wodę o smaku acai. Świat zwariował na ich punkcie. Czytaj dalej...

Młody jęczmień. Właściwości, zastosowanie i…

Młody jęczmień mimo, iż nie jest nowością w świecie dietetyki, to zdobywa coraz więcej zwolenników ze względu na swój skład. Przyjrzyjmy się mu bliżej. Czytaj dalej...

Trawa jęczmienna – skład, właściwości…

Cudowne właściwości jednej z najstarszych roślin świata. Czytaj dalej...

Dieta ujemnych kalorii – jemy…

Nie istnieją produkty o ujemnej wartości energetycznej. Pojęcie ujemnych kalorii odnosi się jednak do żywności, której spożywanie może prowadzić do powstawania deficytu kalorycznego w organizmie. Na czym to polega? I… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > superfoods

    składniki mineralne superfoods
    Jagody w misce, świeże owoce, zdrowa przekąska.

    Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

    magnez w ciąży zapotrzebowanie jaki magnez w ciąży
    magnez

    Magnez w ciąży – dawka. Jaki magnez brać w ciąży? Niedobór magnezu u kobiet w ciąży

    jak uzupełnić krzem w organizmie
    3

    Jak uzupełnić krzem w organizmie? Woda krzemowa, balsam krzemowy, krzem w pożywieniu

    chlor norma źródła właściwości
    2

    Chlor – właściwości. Chlorki we krwi, norma

    krzem organiczny na włosy źródła
    składniki mineralne

    Krzem organiczny – właściwości, źródła. Krzem na włosy

    niedobór magnezu skutki
    1
    magnez

    Niedobór magnezu – objawy, skutki. Jak uzupełnić niedobór magnezu?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.