10 nowych superfoods – poznaj kolejne superprodukty!
Aktualizacja: 22 lutego, 2021
Moda na wyjątkowo zdrowe produkty trwa w najlepsze. Do rodziny superfoods dołączyły kolejne produkty. Oto one!
Baobab
Coraz więcej osób zaczyna wykazywać zainteresowanie niezwykłymi wartościami odżywczymi baobabu. Taki stan rzeczy nikogo nie dziwi. Ten niezwykły pokarm zawiera sześć razy więcej witaminy C niż pomarańcza, więcej wapnia niż mleko, 20 razy więcej przeciwutleniaczy niż acai i jagody goji. Baobab jest całkowicie pozbawiony cukru i skrobi. Jego smak przypomina „gruszkę z karmelem z subtelnym posmakiem grejpfruta”. Baobab jest cennym źródłem błonnika. Jedna porcja zawiera go aż 10 g, co pokrywa sporą część dziennego zapotrzebowania na ten składnik.
Barramundi
To występująca u wybrzeży Australii i Południowej Azji ryba, której mięso bogate jest w białko i cenne kwasy omega-3 i omega-6 wpływające korzystnie na pracę serca, układu krążenia i układu nerwowego. Dzięki tym właściwościom jest dobrą alternatywą dla łososia. Barramundi jest aż o 50% mniej kaloryczna. Ryba ta żywi się wyłącznie planktonem, dlatego jej mięso jest wolne od zanieczyszczeń metalami ciężkimi.
Camu camu
Myrciaria dubia, potocznie nazywana przez mieszkańców Ameryki Południowej Camu camu, zawiera pełną gamę przeciwutleniaczy, aminokwasów, flawonoidów i szereg innych istotnych witamin i minerałów. To bogate źródło żelaza, niacyny, fosforu, ryboflawiny, tiaminy i potasu. Jej działanie wzmacnia funkcjonowanie układu odpornościowego. Okazuje się, że jest skuteczna w łagodzeniu objawów dolegliwości wywoływanych przez wirusa Epsteina-Barr lub opryszczki. Wykazuje korzystny wpływ dla oczu i skóry. Wspomaga też pracę mózgu i spowalnia procesy neurodegeneracyjne.
Chlorella
Zyskała już zagorzałych entuzjastów, gdyż dostarcza witamin (A, C, D, E, K) i składników mineralnych (żelazo, cynk, fosfor, wapń, fosfor). Jest źródłem wartościowego białka, co jest fenomenem w przypadku pokarmu roślinnego. Z tego względu cieszy się największą popularnością wśród wegetarian. Chlorella ma też inne korzystne cechy – ułatwia detoksykację organizmu. Zawiera też niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe w tym kwas gamma-linolenoy (GLA), który wspomaga odnowę komórek i opóźnia procesy starzenia.
Czarny ryż
Czarny ryż zwany także „ryżem zabronionym”, kiedyś trafiał wyłącznie na talerze cesarzy chińskich. Ze względu na potencjał antyoksydacyjny jest cennym uzupełnieniem diety sportowców. Ten rodzaj ryżu zawiera ładunek przeciwutleniaczy, które pomagają mięśniom w regeneracji i zmniejszają ich podatność na uszkodzenia.
Jagody Maqui
Jagody Maqui to składnik diety Indian Mapuche Chile, którzy słyną ze swojej długowieczności. Owoce te charakteryzuje wysoka zdolność do absorpcji wolnych rodników tlenowych, dlatego opóźniają procesy starzenia się i chronią przed chorobami cywilizacyjnymi. Dodatkowo zawierają witaminę C, żelazo, wapń, potas. Jagody są bogate w antocyjany, dzięki czumu wykazują działanie przeciwzapalnie. Zapobiegają chorobie niedokrwiennej serca i powstawaniu nowotworów. Ich spożywanie zaleca się szczególnie osobom narażonym na szczególny wysiłek umysłowy, ponieważ wspomagają koncentrację.
Kombucha
Kombucha, czyli tzw. ,,grzyb herbaciany’’ to de facto kolonia bakterii i specjalnej kultury drożdży, na bazie której przygotowuje się napój o zdrowotnych właściwościach. W Chinach trunek ten nazywany jest ,,eliksirem życia”. Pomimo, że wykorzystuje się go w lecznictwie od 2 tys. lat, na zachodzie dopiero teraz zyskuje na popularności. Jedną z największych korzyści zdrowotnych Kombuchy jest jej zdolność do detoksykacji organizmu. Wypijając szklankę ,,fermentowanej herbaty” dostarczmy do organizmu sporą dawkę naturalnych probiotyków, które wpływają na równowagę ekosystemu jelitowego. Napój zawiera glukozaminy, dzięki czemu stanowi silny analgetyk (środek przeciwbólowy) i jest skuteczny w profilaktyce i leczeniu wszelkich form zapalenia stawów. Ułatwia też eliminację objawów fibromialgii.
Miłka abisyńska
Jak przystało na przedstawiciela grupy superfoods ma imponujący skład substancji odżywczych. Teff, bo pod taką nazwą funkcjonuje na arenie międzynarodowej, to najmniejsze znane zboże na świecie. Zawiera ono duże ilości błonnika, witamin z grupy B, magnezu, wapnia, cynku i żelaza. Jest również bezglutenowe, dlatego to doskonały produkt dla osób cierpiących na celiakię i diabetyków, ponieważ pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.
Pyłek pszczeli
Pyłek pszczeli to najbardziej skoncentrowane źródło żywności pochodzące z natury. Zawiera pełne spektrum składników odżywczych i znaczne ilości naturalnych antybiotyków. Jest to kompletne źródło wszystkich 22 aminokwasów i witamin (A, B, C, E). Pyłek jest też źródłem enzymów trawiennych i lecytyny, która pomaga rozkładać tłuszcze, dzięki czemu możemy przyswoić je prawidłowo. Jego działanie jest zbawienne dla alergików, ponieważ hamuje uwalnianie histaminy. Z tego powodu łagodzi sezonowe alergie i katar sienny. Co więcej, jest to suplement, którego spożywanie zaleca się przyszłym matkom. Znaczne ilości kwasu foliowego, które zawiera pyłek pszczeli działają korzystnie na rozrój płodu.
Żelatyna
Żelatyna jest bogata w niezbędne aminokwasowy – glicynę i prolinę, która hamuje procesy kancerogenne. Aminokwasy te usprawniają detoksykację wątroby i pobudzają organ do spalania tłuszczu. Składniki zawarte w żelatynie są w stanie zrównoważyć profil aminokwasów ograniczając pro-zapalne czynniki spożywanego mięsa do minimum.
Żelatyna jest też doskonałym źródłem białka, wapnia, magnezu, fosforu, krzemu i siarki, które pomagają budować zdrową macierz kostną i wzmacniać tkankę łączną. Wykazuje również działanie przeciwzapalne, które pomaga pozbyć się dyskomfortu związanego z zapaleniem stawów. Drogie panie, jedzenie żelatyny uzupełnia niedobór kolagenu, a w związku z tym pozwala wzmocnić paznokcie, strukturę włosów oraz zniwelować cellulit.
Superfoods są prawdziwą bombą witaminową. Użyj powyższych produktów do przyrządzenia, smoothies, jako dodatek do deserów lub sosów czy urozmaicenia porannej owsianki.