Jagody acai. Opinie naukowców są jednoznaczne
Aktualizacja: 5 marca, 2018
Liczne badania wykazały, że spożywanie jagód acai korzystnie wpływa na zdrowie, przeciwdziałając wielu chorobom. W jagodach acai znajduje się bowiem wiele związków polifenolowych, które posiadają właściwości antyoksydacyjne. Usuwają one z komórek wolne rodniki, które powstają zarówno, kiedy jesteśmy zdrowi jak i w chorobie. Wolne rodniki uszkadzają komórki, przyczyniając się do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów. Jagody acai wykazują 20-krotnie silniejsze działanie antyoksydacyjne niż winogrona.
Owoce acai są bardzo wartościowe, mogą być źródłem wielu potrzebnych organizmowi związków. W miąższu jagody znajdują się białka, tłuszcze, witaminy A, C i E, tiamina, wapń, fosfor, żelazo. Obecność w jagodach korzystnych dla organizmu substancji tj. duża ilość związków polifenolowych antocyjanów i flawonoidów, a także odpowiedzialnych za prozdrowotne właściwości rutynozyd, arabinozyd i glukozyd cyjanidyny, orientyna, izowiteksyna, katechina i epikatechina, potwierdziły badania fitochemiczne. Warto dodać, że owoce zawierają olej, a w jego składzie jest 56% kwasu oleinowego i 11% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Jagody acai – opinie
Prestiżowa amerykańska firma Pierce Mattie z Los Angeles, która zajmuje się kampaniami dla firm kosmetycznych, umieściła jagody acai na liście najbardziej pożądanych i popularnych składników aktywnych, dzięki swym właściwościom anty-starzeniowym.
Obiecująco brzmią wyniki testów przeprowadzonych niedawno przez naukowców z Korei Południowej, które sugerują, że kwas elagowy pochodzący m.in. z owoców jagodowych ma właściwości przeciwzmarszczkowe (wcześniej udowodniono jego działanie fotoochronne). Koreańczycy wykazali, że skóra posmarowana kwasem elagowym i przez osiem tygodni naświetlana promieniami UV lepiej broniła się i pozostała jędrna i gładka. Badania jednak prowadzone były na myszach, a skuteczność pozyskiwanego z jagód kwasu, należy sprawdzić na skórze człowieka.
W telewizyjnym show Oprah Winfrey, dermatolog Nicholas Perricone opowiedział o nowej diecie przeciwzmarszczkowej, czyli jagodach acai, które według lekarza zabezpieczają przed starzeniem się, chorobami serca czy nowotworami np. piersi i prostaty.
Mają dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż borówka amerykańska i dziesięć razy więcej niż winogrona
– zgodnie potwierdził wcześniejsze doniesienia Perricone, twórca diety, którą nazwał ją „dietetycznym liftingiem”.
Elisabetta Politi, dietetyczka z University Diet and Fitness Center w Durham w Karolinie Północnej, wyraża swoją pozytywną opinię na temat jagód acai:
Na pewno są bardzo odżywcze, jednak nie sądzę, by były magiczne.
Tak naprawdę nie istnieje złoty środek, który potrafi uleczyć wszelkie dolegliwości. Jednak acai ma wiele dobroczynnych właściwości, zgodnie twierdzą naukowcy.
Dr Lyle Mason twierdzi, że owoce acai są obfitym źródłem wielu tysięcy roślinnych składników odżywczych, jak również przynajmniej ośmiu witamin i minerałów, włączając w to witaminę C, która jest powszechnie znanym przeciwutleniaczem i środkiem przeciwzapalnym. Według Dr Mary Ann Lila z University of Illinois, chociaż najbardziej upowszechnioną własnością bioflawonoidów jest ich zdolność antyoksydacyjna, są one także skutecznymi środkami przeciwzapalnymi.
Badania, które zostały przeprowadzone na ekstraktach z jagód acai, potwierdzają działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne.
Z przeprowadzonych doświadczeń, których celem było potwierdzenie właściwości przeciwutleniających jagód acai i ich wykorzystania w profilaktyce miażdżycy, wynika, że jagody nie są tylko dobrym źródłem przeciwutleniaczy, ale także ich spożywanie może obniżać stężenie frakcji LDL cholesterolu we krwi.
Prozdrowotne właściwości, które zostały potwierdzone licznymi badaniami, można podsumować następująco:
- przeciwdziałają starzeniu, usuwając wolne rodniki
- wzmacniają odporność
- usuwają zmęczenie
- wspomagają oczyszczanie organizmu
- wspomagają utrzymanie prawidłowej masy ciała
- posiadają właściwości obniżające poziom złego cholesterolu we krwi
- zawierają liczne witaminy i antyoksydanty
Warto wypróbować działanie jagód acai w codziennej diecie. Jeśli nawet nie zauważymy spektakularnych efektów, to na pewno nie zaszkodzą, a dodatkowo stanowić będą urozmaicenie naszych posiłków.
Literatura:
- Editors of Pharmacist’s Lester and Prescriber’s Lester. Natural Medicines Comprehensive Database. Stockton, C.A.: Therapeutic Research Faculty, 2007.
- Schauss A.G., Xianli W., Prior R.L., Ou B., Patel D., Huang D., Karabick J.P., Phytochemical and nutrient composition of the freeze-dried Amazonian palm berry, Euterpe oleraceae Mart. (Acai) J. Agric. Food Chem. (2006) 54, 8598-8603.
- Jie K., Zhimin Li., Tong W., Jensen G., Schauss A., Xianli W. Anti-oxidant capacities of flavonoid compounds isolated from açai pulp (Euterpe oleracea Mart.). Food Chemistry 122 (2010), 610–617.
- Stoner G.D., Wang L.S., Seguin C., Rocha C., Stoner K., Chiu S., Douglas Kinghorn A. Erratum to: „Multiple Berry Types Prevent N-nitrosomethylbenzylamine-Induced Esophageal Cancer in Rats”. Pharm Res 27(9), 2031, 2010.
- Hogan S., Chung H., Zhang L., Li J., Lee Y., Dai Y., Zhou K. Antiproliferative and antioxidant properties of anthocyanin-rich extract from açai. Food Chem 118, 208–214, 2010.
- de Souza M.O., Silva M., Silva E., Oliverira de Paula R., Pedrosa M.L. Diet supplementation with açai (Euterpe oleracea Mart) pulp improves biomarkers of oxidative stress and serum lipid profiles in rats. Nutrition 26 (2009) 804–810.
Fajne podsumowanie, „Warto wypróbować działanie jagód acai w codziennej diecie. Jeśli nawet nie zauważymy spektakularnych efektów, to na pewno nie zaszkodzą, a dodatkowo stanowić będą urozmaicenie naszych posiłków.” Szkoda tylko, że tak trudno je kupić. 🙂