Grzyb herbaciany Kombucha – właściwości i działanie
Aktualizacja: 5 marca, 2018
Wielu z nas pierwszy raz słyszy nazwę „Kombucha”. Warto się jednak bliżej zapoznać z jej znaczeniem, ponieważ kryje się za nią cudowny dar od natury, który jest w stanie wzmocnić nasz organizm w sposób niesłychany oraz rozwiązać większość problemów zdrowotnych.
Co to jest Kombucha
Kombucha to nic innego jak nazwa grzyba, który przywędrował do nas z Dalekiego Wschodu, gdzie przez wiele tysięcy lat, zdążył przysłużyć się tamtejszej medycynie naturalnej. Jednak nie tyle sam grzyb, co napój dzięki niemu produkowany, jest źródłem drogocennych składników odżywczych oraz enzymów, wspomagających układ trawienny i oczyszczanie. Pojęcie „grzyb herbaciany” zawdzięcza on płynowi, który powstaje dzięki połączeniu herbaty, cukru, Kombuchy oraz procesu fermentacji, którego efektem jest zdrowotna mikstura, przepyszna w smaku i efektywna w działaniu. Sam Grzybek wyglądem zupełnie przypomina meduzę, jest półprzezroczysty lub mleczno biały, w zależności od wieku, a w dotyku śliski i miękki. Bardzo szybko się rozmnaża i nie potrzebuje wiele dodatkowych nakładów, by rósł i wytwarzał zdrowotny napój dla naszego ciała.
Kombucha – właściwości
Właściwości zdrowotnego grzyba są wszechstronne i można śmiało stwierdzić, że wpływają dobroczynnie na cały organizm. Głównymi efektami spożywania napoju z Kombuchy jest:
- oczyszczenie organizmu – detoksykuje organizm, wchłania toksyny oraz metale ciężkie gromadzące się w układzie pokarmowym, a także ma tendencję do usuwania zaskórników i zmian bakteryjnych na skórze.
- wzmocnienie odporności – zawiera wiele dobroczynnych substancji, wspomagających pracę układu odpornościowego oraz zapobiega rozwojowi patogenów.
- regulacja ciśnienia krwi – wspomaga regulację prawidłowego ciśnienia krwi, poprzez wpływ na oczyszczanie układu krwionośnego ze złogów.
- regulacja trawienia – wspaniale reguluje procesy trawienia oraz pozbywania się nadmiaru gazów z jelit, usprawnia wypróżnianie i zapobiega zaleganiu pokarmu w jelitach.
- wsparcie pracy wątroby i trzustki – reguluje wytwarzanie żółci i co najważniejsze, wpływa na procesy oczyszczania wątroby z toksyn. Stabilizuje poziom cholesterolu
- przyspieszenie metabolizmu – bardzo korzystnie wpływa również na metabolizm, regulując jego poziom i przyspieszając go, co jest niezwykle ważne szczególnie u osób z niedoczynnością tarczycy i zaburzeniami metabolicznym.
- wspomaganie procesu odchudzania – reguluje apetyt, zmniejsza ochotę na słodycze, przyspiesza detoksykację i metabolizm, co jest niezwykle ważne podczas odchudzania.
- polepszenie nastroju i samopoczucia – działa pozytywnie zarówno od strony rzeczywistej – koi układ nerwowy, a także jako efekt placebo, ze względu na poprawę stanu zdrowia, a co za tym idzie – lepszą samoocenę i samopoczucie.
- zwiększenie sił i energii – ze względu na swoje działanie detoksykujące, dodaje sił witalnych i energii do działania.
- regeneracje stawów – zbawiennie działa na stawy i chrząstki, przyspieszając odbudowę tkanki łącznej, szczególnie po urazach. Działa także zbawiennie w postaci okładów na stłuczone lub zwichnięte i skręcone miejsca.
- przeciwdziałanie rozwojowi chorób nowotworowych i miażdżycy – zmniejsza wpływ wolnych rodników na tkanki i komórki, przez co opóźnia proces ich starzenia i zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju chorób nowotworowych.
- przyspieszenie gojenia ran – w formie okładów, działa również jako swoisty okład na rany, zapobiegając tworzeniu złogów i blizn.
Oraz wiele, wiele innych, których wymienianie mogło by zająć mnóstwo czasu. Myślę jednak, że wymienienie tych kilkunastu cech sprawiło, że w tym momencie przekonałam większość z was do przeczytania dalszych informacji dotyczących rzeczywistego działania i czasu, po jakim zobaczyć można efekty.
Kombucha – działanie
Efekty stosowania napoju z grzyba herbacianego zauważyć możemy już po kilku dawkach. Z początku, zauważyć możemy lepszą pracę jelit, uregulowanie wypróżnień i zmniejszenie produkcji gazów, a także lepszą adaptację pożywienia poprzez zmniejszenie uczucia ciężkości w żołądku. Jesteśmy także w stanie szybko poczuć przypływ sił i witalności, efektywniejsze działanie snu i wypoczynku, oraz polepszenie ogólnego samopoczucia. Dziwie się osobiście, że jeszcze nie zaliczono Kombuchy do substancji uzależniających, gdyż od dobrego nastroju, jaki wyzwala i energii, jaką ze sobą przynosi, można się naprawdę uzależnić. Tak naprawdę nie powoduje ona żadnych skutków ubocznych, jeśli stosuje się ja prawidłowo i proces wytwarzania napoju również stosuje się krok po kroku według instrukcji. Trzeba jedynie uważać na dawki, jakie się stosuje na samym początku przygody z grzybkiem, ponieważ możemy nabawić się lekkich biegunek i delikatnych bólów brzucha, które powinny nas zaalarmować, że nasz organizm potrzebuje mniejszej dawki, aby się przyzwyczaić. Należy zrozumieć, że proces oczyszczania organizmu, powinien być stopniowy i nagłe zbombardowanie go składnikami usuwającymi toksyny, może być bardzo niebezpieczne.
W kwestii chorób poważniejszych, takich jak cukrzyca, choroby autoimmunologiczne, czy miażdżyca, działanie nie będzie zauważone od razu. Potrzeba czasu, aby grzyb uregulował to, co zaniedbaliśmy (lub nie z naszej winy), rozwijało się przez wiele lat. Możemy być jednak pewni, że stopniowo, dzień po dniu, odczujemy bardzo pozytywne efekty.
Herbata kombucha
Kombuchowa herbata nie jest niczym skomplikowanym. Pierwszym krokiem, jaki należy wykonać, jest nabycie grzybka wraz z zaczynem (można to zrobić przez allegro lub popytać znajomych, czy nie mają hodowli, aby się podzielić), a następnie zakupić herbatę – białą lub zieloną, według uznania. Herbata będzie nam potrzebna do zrobienia płynu, w którym grzybek będzie fermentował przez 10 – 12 dni. Gdy już otrzymamy odpowiedni „starter” w postaci Kombuchy i płynu startowego, musimy przygotować ok. 1 litr wody z zaparzonymi w niej czterema, pięcioma torebkami herbaty, posłodzonej ok 100 – 120 gramami cukru. Nie należy martwić się ilością cukru, ponieważ grzybek wchłania sporą jej ilość, aby rosnąć i fermentować.
Gdy herbata będzie już w odpowiedniej temperaturze, przelewamy do niej nasz starter i w miejsce zakrętki nakładamy gazę, którą owijamy gumką recepturką, aby nie spadła. Tak przygotowany słoik z napojem, odkładamy w ciepłe i ciemne miejsce na ok. 10 dni, by pozwolić Kombusze fermentować i uwalniać swoje dobroczynne składniki. Gdy już minie odpowiedni czas, odcedzamy powstały napój, a grzybka razem z odrobiną płynu odkładamy w ciepłe miejsce, aby rósł i mógł być wykorzystany ponownie. Kombucha jest wielokrotnego użytku, po każdym jednak użyciu, należy dokładnie oczyścić ją z brązowawych nalotów i następnie może być dalej wykorzystywana. Jeśli dobrze wszystko przygotujemy, możemy doczekać się hodowli grzybków, która stworzy nam zapas już na całe życie.
Grzyb herbaciany jest niesamowitym darem od natury, który w całkowicie naturalny sposób dba o nasz organizm, nie zabierając nic w zamian, prócz odrobiny herbaty, cukru i ładnego słoika, w którym może fermentować. Wpływa dobroczynnie na wszystkie układy, przede wszystkim detoksykując organizm, przyspieszając przemianę materii i regulując układ pokarmowy. Wszystkich jego dobroczynnych właściwości nie sposób wymienić, warto więc zainwestować 5 – 6 zł., by zakupić grzybka i od tego czasu cieszyć się wspaniałym zdrowiem i samopoczuciem.
Pytanie mam ile można dziennie wypić napoju kombuchy
Tak, można a nawet trzeba jak chcesz mieć grzyba z własnej hodowli. ?
Czytałam o tym, że łatwo do grzybka dołączają inne kolonie drobnoustrojów. Trochę mnie to zniechęciło do domowej produkcji. Dlatego piję, ale od sprawdzonych producentów. Na szczęście na polskim rynku jest coraz większy wybór dobrze fermontowanej herbaty.
Ciekawe czy można użyć grzybka z naturalnego octu jabłkowego.?
Mąż stwierdził po kilku tyg. picia kombuchy, że mu się cera wygładziła, ja z kolei zauważyłam, że ustąpiła u mnie poranna sztywność stawów stóp uciążliwa przy schodzeniu ze schodów (na tzw. sztywnych nogach). Zaczynając przgodę z kombucha nie znałam takich jej właściwości. Dopiero tutaj przeczytałam o jej działaniu potwierdzającym mój i męża przypadek. Kombucha jest też coraz częściej wykorzystywana w kosmetyce .Wyżej nie wspomniano o zawartości kwasów i witamin.
Pijemy z mężem od lat i b.dobrze się sprawdza. Polecam?
A ja utyłam w przeciągu 3 tygodni ok. 3 kg. Mam świąd skóry. Martwi mnie ten przyrost wagi, nie używam w codziennym życiu cukru. Dlatego martwię się czy ten cukier z kombuchy nie zagraża mi.
Cukier jest wykorzystywany przez grzyb jako pozywka, wiec ci nie zagraza. Warto przyjrzec sie diecie, bo kombucha nie jest przyczyna twoich problemow.
W prawdzie rozpoczynam dopiero swą przygodę z K ale to co ty opisujesz to chyba coś zakłóca fermentację i grzyb nie przerabia całego cukru. Albo masz taką reakcję ozdrowieńczą co jest mniej prawdopodobne. Dodam jeszcze że cukier nierafinowany zawiera melasę bogatą w minerały i witaminy. Logiczne że taki cukier stosowano oryginalnie (raf. to stosunkowo nowy wynalazek) zapewne napój jest lepszy na takim cukrze pod względem właściwości a nie tylko smaku który w tym przypadku jest sprawą drugorzędną.
Z grzybka kombuchy zrobisz swój własny napój.
Ja kupiłem kombuche w butelkach 0,5 L by spróbować taką ze sklepu, następnie z każdej butelki z dna zostawiłem z 3 cm, pozlewałem dołożyłem wg. przepisu herbatę z cukrem i po 3 tygodniach zrobił się grzybek. Teraz mam grzybek i starter i zaczynam produkcje 😀
A gdzie mozna go kupic?
Słyszałam już o tym nawet widziałam filmik i dalej jestem sceptycznie nastawiona choć bardzo ciekawa chętnie próbuję zdrowe rzeczy oraz wiele już stosuje w swojej diecie ale przeraża mnie że tego grzybka mam kupić gdzieś w internecie wolała bym w sklepie zielarskim .
Warto poszukać w dobrych sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością, a także porozmawiać ze sprzedawcą. Z pewnością będzie to na początek bezpieczniejsze rozwiązanie.
Piję około pół roku,jest pyszna i działa rewelacyjnie. Nie pole am na noc,bo trudno zasnąć, ponieważ daje kopa energetycznego 🙂
… oraz wspomaga rozwój patogenów ?
Wkradł się mały chochlik, już poprawiamy. 🙂