Szkorbut – przyczyny, objawy, leczenie
Szkorbut niegdyś był schorzeniem bardzo powszechnym, natomiast obecnie występuje niezwykle rzadko. Z tego względu niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, czym tak właściwie jest ta choroba, dlaczego się pojawia oraz jakie niesie ze sobą konsekwencje. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o szkorbucie i metodach jego leczenia!
Niedobór witaminy C – objawy, skutki. Źródła witaminy C
Witaminy to związki egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować, dlatego konieczne jest ich dostarczanie wraz z dietą. Są one potrzebne w niewielkiej ilości, ale bez nich wzrost i rozwój organizmu jest praktycznie niemożliwy. Witaminy same nie dostarczają energii, pomagają jednak w metabolizmie składników, które są jej źródłem – czyli białek, tłuszczów i węglowodanów. Niedobory witamin mogą być przyczyną wielu chorób.
Przedawkowanie witaminy C – objawy. Dzienna dawka witaminy C
Z uwagi na brak enzymu oksydazy L-gulonolaktonowej, a tym samym możliwości syntezy witaminy C w organizmie człowieka, innych naczelnych i świnek morskich, istnieje konieczność dostarczania jej wraz z produktami żywnościowymi. Wraz z okresem jesienno-zimowych zachorowań, pod wpływem reklam telewizyjnych i innych mass-mediów, rośnie zainteresowanie rozmaitymi preparatami witaminowymi, w tym kwasem L-askorbinowym, dostępnymi w aptekach i nie tylko..
Witamina C lewoskrętna – działanie, dawkowanie. Witamina C lewoskrętna dla dzieci
O prawoskrętnej witaminie C, której przypisana została lewoskrętność. Dlaczego nie warto przepłacać za kwas l-askorbinowy?
Sok z kiszonej kapusty – właściwości, wpływ na odchudzanie
Sok z kiszonej kapusty, charakteryzujący się specyficznym smakiem, niesie z sobą wiele prozdrowotnych korzyści. Dlaczego warto włączyć ten napój do diety i jaki wpływ może to mieć na naszą masę ciała?
Dieta płodności dla mężczyzn – zalecane produkty, jadłospis
Kluczem do walki z problemem niepłodności jest zmiana trybu życia i nawyków żywieniowych. Sprawdź, których witamin i składników mineralnych nie może zabraknąć w twojej diecie.
Acerola – źródło naturalnej witaminy C
Źródłem tej witaminy są produkty roślinne, przede wszystkim owoce jagodowe i cytrusowe, warzywa kapustne, papryka i pomidory. Od jakiegoś czasu coraz większym uznaniem cieszy się acerola, która przywędrowała do nas z Ameryki Środkowej. Przyjrzyjmy się jej dokładniej.
Dieta na zdrowe stawy – co należy jeść a czego unikać?
Stawy – element naszej anatomii, z którego istnienia zdajemy sobie sprawę często dopiero wtedy, gdy boleśnie dają o sobie znać. Powstałe z biegiem czasu zwyrodnienia utrudniają swobodny ruch i aktywność fizyczną. Mimo że z wiekiem kondycja stawów ulega stopniowemu pogorszeniu, odpowiednia dieta może znacząco zahamować szybkość tego postępu. Co jeść a czego unikać, by nasze stawy pozostały sprawne jak najdłużej?
Witamina C w diecie dziecka – najlepsze źródła, suplementacja
Urozmaicona i zgodna z zaleceniami żywieniowymi dieta dziecka powinna dostarczyć niezbędnych witamin oraz składników mineralnych, które warunkują prawidłowy przebieg rozmaitych procesów metabolicznych zachodzących w każdym momencie życia. Ważną rolę pełni witamina C, którą w łatwy sposób jesteś w stanie wprowadzić do diety dziecka, unikając stosowania preparatów farmaceutycznych.
Aronia – właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie
Żywność, która ma najlepszy wpływ na zdrowie człowieka zyskała miano funkcjonalnej lub prozdrowotnej. Na szczególną uwagę zasługują owoce jagodowe, a wśród nich niedoceniana aronia, która charakteryzuje się wysoką zawartością antocyjanów oraz innych polifenoli.
Acerola – właściwości, witamina C, sok
Malpighia emarginata, czyli Acerola. O tym dlaczego jej owoce są niezwykłe oraz czy możemy cieszyć się nimi w Polsce.
Dereń – uprawa, właściwości, nalewka
Większa świadomość konsumentów oraz wyższy poziom wiedzy sprawia, że chętniej poszukujemy i sięgamy po produkty roślinne o prozdrowotnych właściwościach, zamiast po kolejne lekarstwa. Dereń jadalny jest nie tylko rośliną ozdobną. W medycynie ludowej wykorzystywano jego potencjał sięgając po świeże owoce oraz ich przetwory, liście lub korę rośliny niwelując m.in. stany podgorączkowe i anemię.
Smoczy owoc (pitaja) – właściwości, zastosowanie, smak
Pitaja, inaczej nazywana ,,smoczym owocem’’ lub ,,truskawkową gruszką’’ to tropikalny oraz smaczny owoc o unikatowym wyglądzie. Ze względu na wysoką wartość odżywczą pitaja zaliczana jest często do „super-żywności'' (z ang. „SuperFoods”). Ten egzotyczny owoc powoli staje się coraz bardziej popularny zatem włączenie go do diety niesie za sobą szereg korzyści zarówno dla zdrowia, jak i dla sylwetki.
Mandarynki – właściwości, kalorie, nalewka mandarynkowa
Mniejsza kuzynka pomarańczy, kojarzy się nam z okresem świątecznym. Jej słodki zapach i soczysty miąższ, myślę że znany jest każdemu z nas. Mandarynki są nie tylko smacznym cytrusowym owocem, ale i zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Jakich?
Roszponka – uprawa, właściwości, przepisy
Kozłek sałatka, rapontyka, rapunkuł, raszpaka – czyli o wszystkich obliczach roszponki.
Czarna rzepa – właściwości, zastosowanie na włosy, przepisy
Ma wyrazisty smak, mnóstwo witamin, jest popularna w medycynie, kosmetyce oraz zielarstwie, a w kuchni stanowi smaczny dodatek do surówek i kanapek. Poznajmy właściwości i sposoby wykorzystania czarnej rzepy.
Biała rzepa – właściwości, zastosowanie, przepisy
Wyróżniamy rzepę czarną i białą. Obie cechuje wiele podobnych wartości odżywczych, które dodają sił i wzmacniają organizm, jednakże biała jest dużo bardziej znana i łatwo dostępna. Dowiedzmy się, dlaczego warto spożywać białą rzepę.
Salak – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie wężowego owocu
Niewielki owoc, którego miąższ pokryty jest twardą skórką wyglądającą jak skóra węża. Kształtem podobny jest do główki czosnku, choć nieco mniejszy. Popularny jest w Azji Południowej, ale największe hodowle tego owocu można znaleźć w Indonezji, na wyspie Jawie oraz Sumatrze. Przyjrzyjmy się bliżej nietypowemu owocu w brązowej skórce z włoskami!
Tamarillo – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie pomidora drzewiastego
W sklepach warzywno-owocowych możemy dostać coraz więcej egzotycznych produktów, sprowadzanych z najodleglejszych miejsc świata. Ciekawość podpowiada, aby kupić i wypróbować nietypowy surowiec w swojej kuchni, poznać jego smak, zapach, strukturę i konsystencję. Co powiecie na tamarillo, owoc o nietypowym wytrawnym smaku?
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !