NNKT – co to jest, źródła, skutki niedoboru
Większość spożywanych przez nas tłuszczów różni się między sobą wartością odżywczą oraz wpływem na nasz organizm. Dawniej uważano tłuszcze za niepożądany element diety, dlatego często były wykluczane z naszego menu. Okazuje się jednak, że nie wszystkich tłuszczów musimy unikać. Niektóre z nich są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Kwasy omega-3 – właściwości, źródła. Stosunek omega-3 do omega-6
Tłuszcze stanowią ok. 10–15% masy ciała u mężczyzn i ok. 15–25% u kobiet. W organizmie występują jako tłuszcz zapasowy, czyli podskórny oraz narządowy, który ochrania narządy wewnętrzne [1]. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), kwasy tłuszczowe nasycone nie powinny przekraczać 7% dostarczanej z pożywieniem energii, wielonienasycone kwasy tłuszczowe mają stanowić od 6 do 10%, z kolei jednonienasycone 10–15% [2].
Śledzie – wartości odżywcze, właściwości, przepisy
Śledź cieszy się popularnością w Polsce. Mięso ryb jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin i składników mineralnych. Śledzie należą do popularnych ryb, które najczęściej spożywane są w postaci marynowanych filetów, koreczków śledziowych lub konserw rybnych w oleju lub pomidorowym sosie.
Działanie oleju krokoszowego. Czy olej z krokosza Barwierskiego jest dobry na włosy?
W obecnym czasie rozmaite oleje roślinne przeżywają swoisty renesans. Choć wiele z nich jak olej krokoszowy znane były już w starożytności, to dopiero teraz zaczęto doceniać ich właściwości. Być może to kwestia „znudzenia” się ogólnodostępnymi olejami takimi jak rzepakowy czy oliwa z oliwek i poszukiwanie alternatywnych rozwiązań i smaków w kuchni, ale nie tylko bo oleje roślinne coraz częściej służą nam jako wcierki do włosów, czy zastępują przepełnione „chemią” balsamy do ciała.
Tłuszcze roślinne i zwierzęce – które zdrowsze?
Choć gdzieniegdzie nadal słychać głosy gloryfikujące tłuszcze zwierzęce, przedstawimy dziś klarowne stanowisko instytucji do spraw żywienia na całym świecie odpowiadając na pytanie, który tłuszcz wybrać: zwierzęcy czy roślinny?
Tłuszcze w diecie dziecka do 3 roku życia
Właściwe żywienie w okresie wczesnego dzieciństwa odgrywa kluczową rolę i ma wpływ na kształtowanie się metabolizmu małego człowieka.
Dieta omega – efekty, 12 grup produktów, jadłospis, opinia dietetyka
Dieta odchudzająca pod nazwą ''Omega'' stworzona przez brytyjską specjalistkę żywienia Judith Wills uznawana jest za rewolucyjną metodę zrzucenia zbędnych kilogramów bez liczenia kalorii. Kuracja odchudzająca opracowana przez autorkę ma na celu poprawę samopoczucia, wyglądu sylwetki, a przede wszystkim ogólnie pojętego stanu zdrowia.
Niezawodne sposoby na ograniczenie tłuszczu w diecie
Tłuszcz od dawna był postrzegany jako winowajca wielu przewlekłych chorób, głównie miażdżycy i otyłości. Dziś wiemy, że prawda jest nieco inna i stopniowo leczymy tłuszczową fobię. Niestety, w pewnych sytuacjach spożycie tego makroskładnika musi zostać ograniczone. Jak ograniczyć ilość tłuszczu w naszej diecie?
Olej z awokado – skład, właściwości oraz zastosowanie w kuchni i kosmetyce
Olej z awokado konkuruje pod względem zawartości składników odżywczych ze znaną oliwą z oliwek. Wysoka zawartość składników mineralnych oraz dobrej jakości kwasów tłuszczowych sprawia, że olej z miąższu tropikalnego owocu cieszy się dużą popularnością wśród osób zainteresowanych żywieniem, jak i naturalnymi kosmetykami.
Popularne i mało znane oleje roślinne – właściwości i zastosowanie
Oleje roślinne wzbogacają smak potraw warzywnych, ale także pozwalają przyswoić odpowiednią ilość witamin. Warto jednak korzystać z zasobów oferowanych przez naturę, a nie tylko ograniczać się do popularnej oliwy z oliwek czy oleju rzepakowego. Poznajmy, co wyróżnia mniej znane oleje roślinne.
Smażona, grillowana, gotowana – jaka ryba ma najwięcej kwasów omega?
Ryby są jednym z najlepszych źródeł cennych kwasów omega 3 i 6. Niestety nieprawidłowy sposób przygotowania, może je całkowicie ich pozbawić. Dziś podpowiadamy jak przygotować zdrową rybę!
Nasiona Chia – najlepszy dodatek do koktajli
Już niedługo stragany zaczną wypełniać się warzywami i owocami. Nasze koktajle zyskają nowe i świeże składniki. Warto także dodać do nich nasiona Chia!
Produkty spożywcze przeciwzapalne i prozapalne
Jakość żywności oraz rodzaj jadłospisu może wspomóc walkę ze stanem zapalnym bądź doprowadzić do jego nasilenia, przyczyniając się do rozwoju wielu dolegliwości. Jeżeli zależy Ci na zdrowiu – rozważnie dobieraj produkty i staraj się unikać pokarmów i składników działających proinflamacyjnie.
10 zasad mądrego wykorzystywania tłuszczów w diecie
Używaj tłuszczów mądrze i wspieraj swoje zdrowie.
Dorsz bałtycki – hodowla, połów, właściwości, zagrożenia
Rodzina dorszy obejmuje szeroką grupę gatunków ryb. Przyjrzyjmy się najczęściej występującej i poławianej w naszym rodzimym morzu odmianie bałtyckiej (Gadus morhua membras).
Makrela – wartości odżywcze, przepis
Makrela jest wyjątkową rybą wśród gatunków morskich. Wyróżnia ją wiele cech, które czynią ją prozdrowotnym produktem. Warto uwzględnić ją w swojej diecie.
Najlepsza dieta na masę. Rozbuduj swoje mięśnie!
Chcesz zbudować swoją sylwetkę i przybrać na masie mięśniowej. Oprócz treningu nie zapominaj o odpowiedniej diecie!
Tran – skład, właściwości, zastosowanie u kobiet w ciąży i dzieci
W czasach naszych babć najlepszym sposobem na wzmocnienie odporności u dzieci był tran. Pod tym względem jednak nic się nie zmieniło. Tren jest źródłem wielu cennych dla organizmu substancji, które wzmacniają nasz układ immunologiczny.
Łosoś – charakterystyka, występowanie, hodowla i sposób przygotowania
Łosoś jest określany jako tłusta i zdrowa ryba, o dużej zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3. Jednocześnie jest smaczna i łatwa w przygotowaniu.
Łuszczyca. Bez zmiany w diecie się nie obędzie!
Jeśli dokucza Ci łuszczyca nie zwlekaj, możesz mieć ogromny wpływ na przebieg tej choroby i objawy. Na początek musisz zadbać o swoją dietę. Dowiedz się co jeść a czego unikać.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !