bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Celiakia, czyli choroba nietolerująca glutenu. Jaka dieta na celiakię?

Celiakia, czyli choroba nietolerująca glutenu. Jaka dieta na celiakię?

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 19 marca, 2024

Najczęstszą przyczyną poddania się diecie bezglutenowej jest ciężka choroba genetyczna nazywana celiakią. Charakteryzuje się ona nietolerancją glutenu, czyli białka zapasowego znajdującego się w zbożach, takich jak pszenica, żyto, jęczmień czy owies. Działający toksycznie gluten upośledza wchłanianie pokarmów, a wraz z nimi cennych składników odżywczych.

Najnowsze informacje donoszą, że na celiakię cierpi przynajmniej 1% populacji a liczba nowych przypadków choroby ciągle wzrasta. W Polsce częstość zachorowań wynosi około 1:100 osób, tymczasem wykrywalność szacuje się na jedyne 5%. Wynika z tego, że na 380 000 przypadków, bo taka jest przybliżona liczba osób z celiaką w Polsce, wykrywa się zaledwie 20 000 zachorowań.

Złą wiadomością jest to, że choroba może pojawić się w każdym momencie naszego życia. Zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Do czynników zwiększających ryzyko zaliczamy duży stres, przebytą infekcję lub okres po poważnej operacji. Wzrastająca z roku na rok liczba nowych zachorowań spowodowana jest także bez wątpienia, coraz większym spożyciem wysoko glutenowych odmian zbóż oraz nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Jakie są objawy celiaki?
  • Co to jest dieta bezglutenowa?

Jakie są objawy celiaki?

Najczęstszymi objawami, jeśli już w ogóle występują są biegunka, spadek wagi, osłabienie, bóle brzucha, wzdęcia oraz wymioty a u dzieci nawet zahamowanie wzrostu. Rzadziej wystąpić mogą również inne objawy, takie jak np. anemia, osteoporoza, brak miesiączki, niedobór witamin i soli mineralnych.

Co to jest dieta bezglutenowa?

Przede wszystkim musimy nauczyć się rozpoznawać produkty bezglutenowe. Zadanie to ułatwiają przepisy Unii Europejskiej, które nakładają na producentów obowiązek informowania konsumentów o chociażby minimalnej zawartości glutenu w produkcie.

Za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których według ustaleń FAO/WHO zawartość glutenu nie przekracza 20 mg na kg i oznacza się je międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa.

Natomiast produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, teff i wszystkie ich przetwory, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa.

Wolne od glutenu ziemniaki.

Wolne od glutenu ziemniaki.

Szczegółowy wykaz produktów wolnych od glutenu znaleźć można na stronie internetowej Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Mówi się, że po zdiagnozowaniu celiakia przestaje być chorobą i staje się jedynie sposobem życia. Pewnie dlatego istnieje grono osób, które mimo tego, iż nie chorują, starają się unikać glutenu.

Dostęp do produktów bezglutenowych jest coraz większy. Powiększa się także ich asortyment. Pamiętajmy, że odpowiednia dieta jest najskuteczniejszym sposobem leczenia i może znacznie podnieść jakość życia.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Kozak Natalia
Kozak Natalia , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie miłośniczka kulinarnych eksperymentów.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
warzywa

Kukurydza – amerykańskie ziarno opanowało…

Jest bogatym źródłem witamin i błonnika, a do tego nie zawiera glutenu. Zobacz jakie jeszcze właściwości ma ta popularna roślina. Czytaj dalej...
Produkty zbożowe

Mąki bezglutenowe – nie tylko…

Pszenna i żytnia, to najpopularniejsze z mąk, ale jest mnóstwo innych, którym warto poświęcić chwilę uwagi. Zobaczcie sami... Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Układ pokarmowy i trawienie > gluten

    celiakia Dieta bezglutenowa gluten
    dieta gaps zasady jadłospis

    Dieta GAPS – zasady, przepisy, efekty

    dieta bez pszenicy zasady efekty jadłospis
    2

    Dieta bez pszenicy – efekty, jadłospis. Co jeść na diecie bez pszenicy?

    dieta scd jadłospis przepisy

    Dieta SCD – etapy, jadłospis, przepisy, opinie

    celiakia-u-dzieci
    celiakia

    Celiakia u dzieci – objawy, dieta. Jak rozpoznać celiakię u dzieci?

    celiakia u dzieci
    celiakia

    Celiakia u dzieci – objawy, badania, przyczyny. Kiedy wprowadzić dziecku gluten?

    mąka kukurydziana właściwości przepisy

    Mąka kukurydziana – właściwości, przepisy, cena. Skrobia kukurydziana a mąka kukurydziana

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.