Białko jest jednym ze składników odżywczych, których nie może zabraknąć w naszej codziennej diecie. Zarówno jednak niedobory białka jak i zbyt duże jego ilości mogą prowadzić do poważnych powikłań. Składnik ten jest podstawowym budulcem naszego ciała, dlatego szczególnie ważny jest w diecie dzieci i młodzieży. Artykuły zebrane poniżej, pozwolą wam samodzielnie obliczyć swoje dzienne zapotrzebowanie na białko oraz określić odpowiednie proporcje w posiłkach. Odnajdziecie również wiele cennych informacji na temat produktów będących najlepszym źródłem białka zarówno dla dzieci, kobiet w ciąży czy wegetarian.
Fenyloalanina – działanie i występowanie
Aminokwasy stanowią grupę związków niezwykle istotnych biologicznie, wchodzą bowiem w skład białek, bez których funkcjonowanie organizmu byłoby wręcz niemożliwe. Część z nich nasz organizm jest w stanie wytworzyć samodzielnie (endogennie), część zaś w celu uzupełnienia pełnej puli ustrojowej musi być dostarczana wraz z pożywieniem. Jednym z takich aminokwasów jest fenyloalanina, wokół której krąży wiele, często sprzecznych teorii. W dzisiejszym artykule postanowiliśmy opisać dla państwa funkcję, jaką pełni w ustroju oraz źródła w diecie, z których możemy ją pozyskać. Zapraszamy do lektury!
Co to jest tofu? Z czym jeść i jak przygotować tofu?
Soja należy do roślin strączkowych. Cechuje się wysoką zawartością białka, jak również nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz wielu cennych składników mineralnych. Nasiona soi, a także ich przetwory są od wieków ważnym składnikiem diety w krajach azjatyckich. Soję można wykorzystywać między innymi do produkcji tofu.
Co to jest glicyna? Właściwości glicyny
Glicyna jest najprostszym aminokwasem o najniższej masie cząsteczkowej. Jakie są jej właściwości i znaczenie dla zdrowia i życia człowieka?
Dieta wysokobiałkowa
Białko wspomaga odchudzanie, ponieważ posiada niewielka ilość kalorii, a organizm na jego rozłożenie potrzebuje dodatkowej energii. Należy jednak uważać na diety wysokobiałkowe, ponieważ źle zbilansowana może znacznie obciążyć nerki i prowadzić do poważnych powikłań.
Lizyna – właściwości. Lizyna w pożywieniu
Lizyna zaliczana jest do aminokwasów egzogennych. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu człowieka. Przewlekłe zmęczenie, zawroty głowy, opryszczka, wypadanie włosów, czy niedokrwistość to jedne z najczęstszych objawów niedoboru tego składnika. W jakich produktach można znaleźć lizynę?
Histydyna – działanie i zastosowanie
Histydyna to aminokwas niezwykle często wchodzący w skład suplementów czy też odżywek białkowych mających na celu wspomaganie wzrostu masy mięśniowej, a także redukcji tkanki tłuszczowej. Niewiele osób wie, że prawdopodobnie jest ona też bardzo skuteczna w walce z otyłością. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, czym tak naprawdę jest histydyna i jakie wykazuje działanie.
Białko serwatkowe a odchudzanie
Białko serwatkowe zwiększa proces przemiany materii nawet o 40%, dlatego jest dobrym rozwiązaniem dla osób walczących z otyłością. Dodatkowo uzyskiwane metodą CFM nie obciąża tak układu pokarmowego, ponieważ jest błyskawicznie absorbowane. Jak ze wszystkim należy jednak i z tym uważać.
Aminokwasy BCAA – działanie, skutki uboczne. BCAA – czy warto?
BCAA to najpopularniejszy suplement diety będący skoncentrowanym źródłem aminokwasów rozgałęzionych. Wybierany jest przez sportowców zawodowych oraz amatorów w celach przyspieszenia regeneracji mięśni oraz zapobiegania katabolizmowi tkanki mięśniowej po zakończonym treningu.
Leucyna – działanie i dawkowanie aminokwasu
Mając na uwadze świadomość wpływu sposobu odżywiania się na syntezę białek mięśniowych oraz wzrost wydolności fizycznej, sportowcy zarówno zawodowi, jak i amatorzy coraz większą uwagę przykuwają do składu i jakości spożywanej diety.
Koktajle białkowe przed czy po treningu? Przepis na koktajl białkowy
Nie od dziś wiadomo, że sposób naszego odżywiania stanowi dokładne odzwierciedlenie tego jak funkcjonuje cały ustrój. Prawidłowo skomponowana dieta nie jest już kojarzona wyłącznie z odchudzaniem i syzyfową walką z dodatkowymi kilogramami, a stanowi głęboko zakorzeniony i ugruntowany element stylu życia.
Białko w diecie wegetariańskiej
Najlepszym źródłem białka dla wegetarian są rośliny strączkowe, orzechy, jaja. Warto do swoich posiłków również dodawać nasiona dyni, które w 100 g zawierają więcej białka niż w 100 g wołowiny.
Aminokwasy – czym są? Aminokwasy endogenne i egzogenne
Aminokwasy są pojedynczymi cegiełkami, które tworzą białka stanowiące podstawowy budulec tkanek wszystkich organizmów żywych. Rodzaj aminokwasów, które wchodzą w skład danego białka, jest ściśle skorelowany z funkcjami biologicznymi, jakie pełni ono w ciele.
Anabolizm i katabolizm – dowiedz się czym są i co na nie wpływa!
Różne ścieżki metaboliczne w różnych warunkach wywierają różny wpływ na homeostazę organizmu. Czym są anabolizm i katabolizm i jakie ścieżki nimi kierują?
Co to jest kazeina i gdzie występuje? Kazeina po treningu
Czym zatem jest kazeina? Czy występuje tylko w postaci suplementu diety? Jakie potencjalne korzyści mogą płynąć z jej konsumpcji w okresie okołotreningowym? Czy rzeczywiście powinna być stosowana w godzinach wieczornych? W niniejszym artykule postaramy się zaspokoić Państwa ciekawość udzielając odpowiedzi na powyższe pytania. Zapraszamy do lektury!
Serwatka z mleka – na co pomaga? Co zrobić z serwatki?
Niepozorna serwatka, będąca produktem ubocznym produkcji sera, stanowi bogate źródło składników odżywczych w tym dobrej jakości białka. Sprawdź prozdrowotne działanie serwatki!
Dieta niskobiałkowa – produkty, jadłospis. Pieczywo niskobiałkowe
Niestety w szczególnych przypadkach chorobowych jak w chorobach nerek i wątroby przebiegających z niewydolnością tych narządów, wskazana jest eliminacja lub znaczne ograniczenie niektórych z nich, a w tym konkretnym przypadku białka. Dzisiejszy artykuł ma zatem charakter edukacyjny i może stanowić podpowiedź dla osób borykających się z podobnymi problemami. Zapraszamy do lektury!
Białko serwatkowe – efekty i skutki uboczne. Białko serwatkowe a odchudzanie
Jak wybrać najlepsze białko serwatkowe? Właściwości zdrowotne oraz jego możliwe skutki uboczne.
Odmiany i właściwości grochu. Jak gotować groch?
Właściwości grochu. Jak gotować groch, aby nie stracił cennych składników odżywczych? Białko z groszku, dla kogo polecane?
Śniadanie białkowo-tłuszczowe – czy przed treningiem to dobry pomysł?
Śniadanie białkowo-tłuszczowe stało się dość popularnym rozwiązaniem w obecnych czasach. Obiegowe opracowania pojawiające się na rozmaitych blogach, portalach społecznościowych i forach internetowych głoszą, iż uwzględnianie węglowodanów w porannym posiłku może obniżyć efektywność redukcji tkanki tłuszczowej. Czy jednak tak „zero-jedynkowe” podejście do tematu jest, aby na pewno słuszne?
Dieta na zdrowe stawy – co należy jeść a czego unikać?
Stawy – element naszej anatomii, z którego istnienia zdajemy sobie sprawę często dopiero wtedy, gdy boleśnie dają o sobie znać. Powstałe z biegiem czasu zwyrodnienia utrudniają swobodny ruch i aktywność fizyczną. Mimo że z wiekiem kondycja stawów ulega stopniowemu pogorszeniu, odpowiednia dieta może znacząco zahamować szybkość tego postępu. Co jeść a czego unikać, by nasze stawy pozostały sprawne jak najdłużej?
Białko serwatkowe – działanie, przed czy po treningu, opinie
Białko serwatkowe jest jednym z najczęściej kupowanych suplementów przez osoby aktywnie fizycznie. Na temat stosowania odżywek białkowych do tej pory narosło wiele teorii. Niektórzy twierdzą, że preparaty tego typu stanowią niezbędny element diety mającej na celu efektywne budowanie masy mięśniowej. Wbrew temu co mogłoby się wydawać prawda jest zgoła inna.
6 sposobów na zwiększenie przyswajalności białka
Niestety wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że zła obróbka termiczna, czy zbyt szybkie jedzenie pokarmu może zredukować wyżej wymienioną zależność. Jeśli chcesz się dowiedzieć jak poprawić przyswajanie protein, to koniecznie przeczytaj ten artykuł.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !