Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

Lato to czas, kiedy w sklepach możemy znaleźć najwięcej świeżych owoców. To również sezon na leśne jagody i borówki amerykańskie. Warto wiedzieć o nich nieco więcej, to z pewnością pomoże nam w wyborze.
Borówka amerykańska ma wiele właściwości leczniczych, działa antynowotworowo, zawiera wiele witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Może także wspomóc pracę naszych oczu oraz zapobiec marskości wątroby!
Borówka amerykańska
Inaczej nazywana jest borówką wysoką, wywodzi się z Ameryki Północnej. Dzisiaj jej plantacje możemy znaleźć w wielu krajach na świecie m.in. w Japonii, Chile, Nowej Zelandii, ale także w całej Europie. Ciekawostką jest, że największe plantacje borówki amerykańskiej w Europie, znajduje się właśnie w Polsce.
Borówka amerykańska – właściwości
Borówka amerykańska posiada wiele właściwości leczniczych. Jest źródłem witamin oraz mikro- i makroelementów takich jak: potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo oraz witaminy A. Posiada właściwości przeciwutleniające, które pomagają zapobiegać m. in. chorobom cywilizacyjnym oraz nowotworowym. Znana jest także z właściwości przeciwbiegunkowych. Zawarte w niej kwasy: foliowy oraz egalowy, dodatkowo zwiększają wartości lecznicze borówki. Kwas foliowy wspomaga prawidłowe rozwijanie się płodu oraz zapobiega rakowi szyjki macicy. Natomiast kwas egalowy zapobiega powstawianiu nowotworowi płuc, krtani oraz przełyku. Borówki wysoka jest stosowana w leczeniu zaćmy oraz plamki żółtej, może również przyczynić się do polepszenia funkcjonowania narządu wzroku. Borówka amerykańska ma również wpływ na zmniejszenie się złego cholesterolu (LDL) oraz na zwiększanie dobrego (HDL).
Borówka amerykańska – indeks glikemiczny i kalorie
Borówka amerykańska, nie posiada dużo kalorii, na 100 gram przypada ich jedynie 57. Jednak w porównaniu z jagodami (51 kcal/100g) są bardziej kaloryczne. Borówki amerykańskie mają średni indeks glikemiczny, który wynosi 55. Będąc na diecie odchudzającej, powinniśmy uważać na ilości borówek, które spożywamy.
Borówki amerykańskie, wyglądem podobne są do jagód, jednak różnią się od siebie nie tylko smakiem, ale także właściwościami. Borówka amerykańska, dzięki zawartym w niej związkom, posiada właściwości antynowotworowe, potrafi także polepszyć jakość naszego widzenia oraz obniżyć zły cholesterol. Warto sięgnąć po borówkę amerykańską nie tylko ze względu na właściwości lecznicze, ale także jej smak. Natomiast, jeśli jesteśmy na diecie, nie powinniśmy przesadzać z ilością ich spożywania. Pamiętajmy, że najlepiej smakują świeże i posiadają wówczas najwięcej właściwości.
Jagody goji coraz częściej pojawiają się w diecie przeciętnego konsumenta. Sprawdź dlaczego. czytaj więcej
Jagoda acai zwana “brazylijską żyłą złota” dotarła także do Polski. Sprawdź jakim właściwościom zdrowotno-energetycznym zawdzięcza swoją nazwę. czytaj więcej
Sok, herbatka, konfitura, suszone owoce…Żurawina ze względu na swoje cudowne właściwości powinna być wykorzystywana w każdej postaci! czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !