bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Żurawina, czyli superfoods w Twojej kuchni!

Żurawina, czyli superfoods w Twojej kuchni!

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 5 marca, 2025

Superfoods to głównie warzywa i owoce, które są bogate w odżywcze składniki, takie jak antyoksydanty, witaminy, minerały, błonnik czy też wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Można śmiało określić je mianem naturalnych suplementów diety. Na tytuł superżywności z pewnością zasługują owoce żurawiny.

Żurawina od dawna znana jest ze zdolności do zapobiegania i leczenia zakażeń dróg moczowych. Na dzień dzisiejszy, liczne badania naukowe sugerują znacznie szersze działanie prozdrowotne tych owoców.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Ochrona układu moczowego przed zakażeniem
  • Zapobieganie wrzodom żołądka
  • Dla zdrowia serca i układu krążenia
  • Dla zdrowia naszych zębów
  • Korzystny wpływ na mikroflorę jelit
  • Właściwości przeciwnowotworowe
  • Możliwości wykorzystania żurawiny w kuchni

Ochrona układu moczowego przed zakażeniem

Zakażenia układu moczowego stanowią poważny problem zdrowotny i dotyczą znacznie częściej kobiet niż mężczyzn.
Początkowo funkcję hamowania rozwoju bakterii przyznawano kwasom zawartym w żurawinie, jednak obecnie wiadomo, że jest to zasługa związków o nazwie proantocyjanidy, które zapobiegają zagnieżdżaniu się bakterii w błonie śluzowej dróg moczowych..

Zapobieganie wrzodom żołądka

Wrzody trawienne głównie są spowodowane zakażeniem bakterią Helicobacter pylori. W badaniach laboratoryjnych dowiedziono, iż składniki z żurawiny hamują adhezję H.pylori do komórek nabłonka żołądka, zapobiegając tym samym rozwojowi owrzodzeń.

Dla zdrowia serca i układu krążenia

Dzięki zawartości flawonoidów, owoce żurawiny wspierają pracę układu krwionośnego. W żurawinie występują takie flawonoidy jak: antocyjany, flawonole oraz proantocyjanidy, które są silnymi antyoksydantami. Żurawina działa także przeciwzapalnie, co przyczynia się do ochrony układu sercowo-naczyniowego. Stres oksydacyjny oraz przewlekłe zapalenia zwiększają ryzyko uszkodzeń ścian naczyń krwionośnych, co z kolei rzutuje na pojawienie się miażdżycy. Przeciwutleniające związki zawarte w żurawinie zmniejszają stres oksydacyjny, powodując spadek ciśnienia tętniczego krwi oraz zapobiegając uszkodzeniom ścian naczyń krwionośnych.

Dla zdrowia naszych zębów

Składniki zawarte w żurawinie są zdolne do hamowania, a nawet odwracania powstającej płytki nazębnej, która często prowadzi do próchnicy. Owoce żurawiny mogą być również pomocne w stanach zapalnych dziąseł.

Korzystny wpływ na mikroflorę jelit

Badania naukowe wykazały, iż żurawina jest w stanie pomóc zoptymalizować równowagę bakteryjną w przewodzie pokarmowym. Dowiedziono zależność między spożywaniem owoców żurawiny a wzrostem liczby Bifidobacterium – czyli pożytecznych bakterii probiotycznych.

Właściwości przeciwnowotworowe

Dzięki wysokiej zawartości związków antyoksydacyjnych i właściwościom przeciwzapalnym żurawina zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów sutka, okrężnicy, płuc i gruczołu krokowego.

Zdrowy sok z żurawiny.

Zdrowy sok z żurawiny.

Możliwości wykorzystania żurawiny w kuchni

Żurawina jest dosyć oryginalnym owocem w kuchni, ponieważ możemy ją zastosować niemal do wszystkiego: do deserów, mięsa, ryb, surówek itp.

Wykorzystaj żurawinę do:

  • Kisieli i galaretek
  • Koktajli
  • Ciast, np. tarta z jabłkiem, żurawiną i cynamonem
  • Musu żurawinowego jako nadzienie do naleśników
  • Schabu pieczonego, drobiu
  • Surówek owocowych

Superfoods, do których należą także owoce żurawiny, oddziałują pozytywnie na nasz organizm, dlatego warto wprowadzić je do swojej diety. Największe właściwości wykazują, jeśli spożywamy je na surowo, ale nie ma także przeszkód, aby urozmaicić nasze menu owocami żurawiny po obróbce termicznej (należy jedynie pamiętać, że zawartość witamin ulegnie redukcji).

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Kozak Natalia
Kozak Natalia , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie miłośniczka kulinarnych eksperymentów.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
przyprawy

Czosnek – odstrasza wampiry, ale…

Ma antybiotykowe właściwości oraz korzystny wpływ na serce. Dzięki swojemu specyficznemu zapachowi, towarzyszy nam na długo po spożyciu potrawy z jego dodatkiem, ale to chyba jedyny minus płynący z jedzenia… Czytaj dalej...

Właściwości lecznicze tymianku – niezastąpionego…

Znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w medycynie. Tymianek, bo o nim mowa, posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Zobacz, co takiego w sobie kryje! Czytaj dalej...
warzywa

Szpinak – zielone szczęście na…

Chyba każdy z nas pamięta te dziecięca lata, gdy zarówno rodzice, jak i przedszkolanki zachwalały szpinak, jako źródło żelaza, witamin, kwasu foliowego oraz siły, czyli jednego z najzdrowszych dań. Ale… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce jagodowe

    superfoods
    Jagody w misce, świeże owoce, zdrowa przekąska.

    Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

    suszone morele cena właściwościi

    Suszone morele – właściwości, cena. Suszone morele niesiarkowane

    komosa ryżowa właściwości przepisy
    Produkty zbożowe

    Komosa ryżowa (quinoa) – właściwości, cena. Przepisy z komosy ryżowej

    jagody goiji działanie dawkowanie uprawa
    owoce jagodowe

    Jagody goji – działanie, dawkowanie, opinie. Jak jeść jagody goji?

    Spirulina - działanie zastosowanie, dawkowanie
    1
    superfoods

    Spirulina – działanie, zastosowanie, tabletki, proszek, dawkowanie

    Nasiona konopi, właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie

    Nasiona konopi (siemię konopne) – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, cena

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.