Ser owczy – właściwości. Czy ser owczy jest zdrowy?
Mleko owcze jest bogatym źródłem witamin oraz składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Przetwory mleczne na bazie mleka owczego, takie jak serki, jogurty oraz tradycyjne sery dojrzewające, stanowią wartościowy element naszej codziennej diety. Jakimi właściwościami charakteryzują się sery owcze?
Niedobór wapnia – objawy, objawy skórne, skutki
Wapń jest niezbędnym składnikiem do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego oraz mięśniowego. Jest to pierwiastek, bez którego nasz organizm nie potrafi funkcjonować. Jego niedobór, choć początkowo bezobjawowy, jest niezwykle niebezpieczny dla naszego zdrowia. Niestety coraz częściej stan ten odnotowywany jest nie tylko wśród osób starszych, u których jego wchłanianie zostaje upośledzone, ale także u coraz młodszych osób, a nawet dzieci. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, czym jest i jak objawia się niedobór wapnia w ustroju!
Źródła wapnia w diecie bezmlecznej
Głównym i najlepszym źródłem wapnia jest mleko i produkty mleczne. Produkty te nie tylko zawierają dużą ilość wapnia, ale przede wszystkim jest ono łatwo przyswajalne dla człowieka. Dobra dostępność wapnia wynika z obecności witaminy D w produktach mlecznych, niskiej zawartości fosforu, obecności laktozy, dlatego też mleko i nabiał powinny znajdować się w codziennym jadłospisie dzieci, dla których wapń jest szczególnie ważny w procesie kształtowania się układu kostnego.
Kefir, maślanka, jogurt – czym się różnią, jak je wykorzystać
Smak i cenne właściwości mlecznych napojów fermentowanych znano już od czasów starożytnych. Na przestrzeni dziejów trafiały one na stoły niemal wszystkich krajów basenu Morza Śródziemnego. Spożywane samodzielne lub jako dodatek do rozmaitych dań stanowią doskonałe uzupełnienie codziennego menu.
Shilajit – właściwości i zastosowanie skalnych nacieków
Shilajit – tajemniczo brzmiący środek o szerokim zastosowaniu i właściwościach od dawna cenionych w chińskiej Ajurwedzie. Wytwór przyrody o udowodnionym, korzystnym wpływie m.in. na układ kostny, odpornościowy i stan skóry… Czym jest Shilajit i jak go stosować, by wydobyć jego cenne właściwości?
Celiakia zwiększa ryzyko występowania osteoporozy u kobiet
Do czynników ryzyka osteoporozy należy dodać celiakię. Jak się okazuje choroba ta ma znaczny wpływ na osłabienie kośćca oraz nadmierne wydalanie sodu i wapnia z organizmu.
Niedobory składników mineralnych i witamin w dietach wegetariańskich
Diety wegetariańskie, w zależności od stopnia rygoru dotyczącego eliminacji mięsa, produktów pochodzenia zwierzęcego i jaj, stanowią zagrożenie licznych niedoborów zarówno składników mineralnych i witamin pochodzenia zwierzęcego.
Osteoporoza – czynniki ryzyka, leczenie
Osteoporoza jest chorobą układu kostnego, na którą cierpi coraz więcej osób, szczególnie w podeszłym wieku. Niewystarczające spożycie wapnia, zaburzenie jego wchłaniania, nadmierne wydalanie pierwiastka wraz z moczem oraz nieprawidłowa gospodarka hormonalna to nie jedyne czynniki wpływające na rozwój tej przypadłości.
Wapń – rola w organizmie, zapotrzebowanie, źródła
Wapń należy do makroelementów niezbędnych dla organizmu, które należy dostarczyć wraz z codzienną racją pokarmową. Średnie zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi ok. 1000 mg dziennie i wzrasta wraz z wiekiem. Mimo, że wapń znajduje się głównie w mleku i produktach mlecznych oraz zielonych warzywach, w Polsce występują stałe niedobory tego pierwiastka.
Sól himalajska – właściwości i zastosowanie zdrowszego odpowiednika soli kuchennej
Czy sól zawsze jest nie zdrowa? Dziś przedstawiamy właściwości soli himalajskiej uważanej za najzdrowszą sól dostępną na rynku i odpowiemy na pytanie: dlaczego warto ją używać na co dzień w kuchni?
Soja – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie i szkodliwość
Przekonaj się, jakie bogactwa kryje w sobie soja!
Zielony przewodnik – czyli jaką sałatę wybrać?
Porównujemy sałaty pod względem wyglądu i wartości odżywczych. Do Ciebie jednak należy wybór.
Seniorze – dbaj o swoje zdrowie, my powiemy Ci jak!
Dziś przygotowaliśmy mnóstwo wskazówek dla seniorów, które pomogą im zachować swoje ciało w młodzieńczej kondycji!
5 najlepszych sposobów na wzmocnienie odporności na jesień
Wzmocnij odporność wprowadzając niewielkie zmiany.
Alternatywne źródła wapnia dla osób wykluczających z diety nabiał
Wapń jest niezwykle ważnym pierwiastkiem. Bez niego trudno o prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Najwięcej wapnia znajdziemy w nabiale, ale co jeśli nasza dieta wyklucza nabiał?
Natto – właściwości i zastosowanie sfermentowanej soi
Natto, czyli sfermentowana soja to danie podawane na co dzień w kuchni japońskiej. Poznaj właściwości jednego z najzdrowszych produktów na świecie.
Witamina K2 – właściwości, działanie, zastosowanie, występowanie
Witamina K2 jest odmianą witaminy K i jest bardzo kluczowa w profilaktyce i leczeniu miażdżycy oraz osteoporozy. Jaka jest jej rola w organizmie?
Twaróg – właściwości, wartości odżywcze i rodzaje, przepisy
Popularny niedojrzewający biały ser jest znany niemal każdemu. Stanowi bogactwo nie tylko pełnowartościowego białka, ale okazuje się również świetnym uzupełnieniem diety w niektóre makroelementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poznaj cechy twarogu, które sprawią, że zechcesz go spożywać niemal codziennie!
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !