fosfor

Fosfor – nadmiar i niedobór. Produkty bogate w fosfor

Czy fosfor rzeczywiście jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu? Jakie konsekwencje zdrowotne płyną z jego niedoboru bądź nadmiaru? Z jakich produktów możemy dostarczyć wymaganą dla naszych organizmów ilość? Na te i inne pytania znajdziecie Państwo odpowiedź w dzisiejszym artykule. Zapraszamy do lektury!

Właściwości płatków owsianych i ich wpływ na odchudzanie. Przepisy z płatkami owsianymi

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Płatki owsiane to produkt pełen wartościowych składników. Dlaczego warto docenić go zwłaszcza na diecie redukcyjnej?

Soja – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie i szkodliwość

Karolina Kowalska ponad miesiąc temu

Przekonaj się, jakie bogactwa kryje w sobie soja!

Przewlekła niewydolność nerek – dieta i przykładowy jadłospis

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Chorbę tę diagnozuje się coraz częściej, warto więc poznać jej objawy i przebieg. Na przewlekłą niewydolność nerek choruje już 4 miliony Polaków.

Dieta po złamaniu kości – co należy spożywać a czego unikać?

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Bogata w cenne witaminy i minerały dieta korzystnie wpływa na regenerację złamanych kości. Sprawdź, które produkty jeść, a które unikać po przebytym złamaniu.

Pomidor malinowy – właściwości, witaminy, wartości odżywcze i przepis na sałatkę

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Malinowe pomidory idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju sałatek. Posiadaja także wiele cennych dla zdrowia składników, które poprawią funkcjonowanie całego organizmu.

Durian. Właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie niezwykłego owocu

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

To co zdrowe nie zawsze jest smaczne i pachnące. Tak właśnie jest w przypadku owocu duriana, gdzie zapach nie idzie w parze z walorami zdrowotnymi. Warto jednak spróbować, a może zapach przestanie być dla Was odstraszający!

Bakłażan. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy i proste przepisy

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

To niezwykle smaczne i cenne warzywo. Jest idealnym składnikiem grillowanych szaszłyków, sałatek i roladek. Zachwycają się nim nie tylko wegetarianie.

Orkisz – właściwości, wartość odżywcza i dostępne produkty

Justyna Maciejewska ponad miesiąc temu

Zapomniane zboże znów wraca do łask. Poznaj orkisz cenne zboże o leczniczych właściwościach polecane przez św. Hildegardy z Bingen

Melon. Rodzaje, właściwości, wartości odżywcze i przepisy

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Orzeźwiający smak melona idealnie sprawdza się w upalne dni, ale nie tylko. Jest świetnym dodatkiem do wielu sałatek oraz przystawek. Gorące dni można ochłodzić smakiem melona, który posłużyć może jako zdrowa forma deseru.

Orzechy laskowe. Właściwości, wartości odżywcze i kalorie

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Orzechy kojarzone są głównie z ich właściwościami pozytywnie wpływającymi na pracy mózgu, zawartością cennych kwasów tłuszczowych i innych składników odżywczych wspierających pracę organizmu. Jak na tym tle wypadają orzechy laskowe? Zobaczmy.

Mleczna czekolada – składniki, właściwości i wpływ na dietę

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Uwielbiana przez wielu, z bakaliami, nadzieniem lub klasycznie pełnomleczna…czekolada. Smaczna zarówno w kostce oraz jako słodki dodatek do ciast i deserów. Każdy posiada swój ulubiony smak. Co się kryje w popularnej, słodkiej przekąsce?

Choroba Parkinsona. Objawy, przyczyny, diagnostyka i leczenie.

Justyna Maciejewska ponad miesiąc temu

Chorował na nią polski papież. Czym jest powodowana, jakie są jej przyczyny, jak ją rozpoznać i leczyć? Rzucamy jaśniejsze światło na chorobę Parkinsona.

Orzechy macadamia. Właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Macadamia jest drzewem uprawianym głównie w Australii w celu pozyskiwania smacznych i pożywnych orzechów. Nazwa drzewa pochodzi od nazwiska jego odkrywcy – Johna MacAdama.

Kasza gryczana – właściwości, wartości odżywcze i dietetyczne przepisy

Nie każdy przepada za jej smakiem i zapachem. Warto jednak poznać jej cenne właściwości dla zdrowia, a być może własnie to przekona Cię do wprowadzenia jej do swojej diety.

Skorzonera – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Okryjmy na nowo warzywo o tajemniczej nazwie "wężymord czarny korzeń"!

Karob zamiast kakao – zobaczmy co przemawia na jego korzyść

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Proszek przypominający kakao? Okazuje się, że to możliwe.

Naturalne afrodyzjaki dla kobiet i mężczyzn, które możemy znaleźć w kuchni

Justyna Gawrońska ponad miesiąc temu

Odkryj eliksir miłości w swojej kuchni, porusz zmysły i zapewnij niesamowite doznania wam obojgu!

Pszenna, żytnia, orkiszowa, ryżowa – czym różnią się między sobą mąki pełnoziarniste?

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Coraz częściej kupujemy pełnoziarniste pieczywo, makarony oraz inne produkty typu fit. Osoby dbające o sylwetkę i zdrowie, dawno doceniły walory ciemnych mąk, z których przyrządzić można wiele smacznych potraw.

Orzechy nerkowca – wartości odżywcze i właściwości najzdrowszej przekąski świata

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Popularne wśród osób dbających o wygląd i uprawiających sport – orzechy nerkowca to zdrowa i smaczna propozycja na przekąskę lub dodatek do pożywnych śniadań.