10 najlepszych dodatków do porannej owsianki lub musli
Aktualizacja: 6 maja, 2024
Śniadanie jest uważane za najważniejszy posiłek dnia. To ono ma rozbudzić nasz organizm i przygotować na wzywania kolejnego dnia pracy. Nic dziwnego, że powinno składać się z węglowodanów złożonych, które długo uwalniają energię do naszego organizmu, ale co po za tym?
Podstawa dla domowego musli
Świetną propozycją śniadania są płatki z mlekiem. Oczywiście odradzamy gotowe, kupne w sklepie, które zazwyczaj zawierają więcej cukru niż cennych składników. Domowe musli, które możecie przygotować w domu wcale nie jest czasochłonne, wystarczy mieć odpowiednie składniki.
Podstawą i źródłem węglowodanów złożonych mogą być płatki owsiane, żytnie, otręby różnego rodzaju. Polecamy również spróbować płatków gryczanych, które są produktem bezglutenowym zawierającym mnóstwo witamin i składników odżywczych. Inną propozycją mogą być płatki jaglane, które oprócz witamin i minerałów wykazują wiele właściwości prozdrowotnych. Nie przeszkadza również wymieszać wszystkie rodzaje płatków i otrębów, aby stworzyć idealna bazę dla naszego śniadania.
Najzdrowsze dodatki do porannych płatków
Orzechy… to one są źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Wystarczy garstka, aby w pełni zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na wiele składników odżywczych. W Polsce najłatwiej dostać orzechy włoskie – bogactwo magnezu potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego. Możecie wybrać również orzechy laskowe, które odpowiadają za prawidłową pracę serca. Z egzotycznych gatunków polecamy Wam orzechy brazylijskie, które posiadają najwięcej cennych tłuszczów wzmacniających cały organizm. Świetnym pomysłem może być również dodatek kokosa, albo w formie pokrojonego na drobne kawałki orzecha, bądź w postaci wiórków kokosowych. Ten niezwykły owoc palmy kokosowej przyspiesza metabolizm i stanowi skuteczną broń w walce z otyłością
Kolejnymi dodatkami mogą być wszelkiego rodzaju suszone owoce. Unikajmy jednak owoców kandyzowanych, które zawierają bardzo dużą ilość cukrów prostych. Świetną propozycją są suszone morele – bogactwo potasu. Do owsianki można również dodać jagody goi, które zaliczane do grupy superfoods i zawierają szereg potrzebnych naszemu ciału składników odżywczych.
Latem nie zapominajcie o świeżych owocach. Morele możecie zastąpić bananem, a suszone owoce owocami jagodowymi: malinami, borówkami, jagodami, jeżynami. To prawdziwe bogactwo przeciwutleniaczy i witaminy C, które wzmocnią waszą odporności i zachowają młody wygląd skóry na dłużej!
Płatki – jakie mleko wybrać?
Ostatnim składnikiem jest mleko, które dostarcza nam białka, wapnia i witaminy D, która powoduje, że wszystkie cenne substancje lepiej wchłaniają się do organizmu. Jakie jednak mleko wybrać? Czy mleko krowie jest jedyną alternatywą? Oczywiście, że nie! W sklepach dostępne jest również mleko ryżowe lub sojowe. Świetną alternatywą dla osób uczulonych na składniki mleka krowiego jest także mleko kozie.
Zamiast mleka do naszej zdrowej mieszanki możemy dodać jogurt naturalny, który pełen probiotyków odbudowuje i wspomaga pracę flory bakteryjnej jelit. Przed zakupem warto zapoznać się z rankingiem jogurtów naturalnych i wybrać najlepszy i najzdrowszy produkt.
Z każdym rodzajem mleka nasze płatki będą świetnie smakować i zawierać wiele cennych witamin i minerałów. Tak pożywny posiłek jest najlepszą propozycją na śniadanie, które dostarczy nam mnóstwa energii i witalności.