bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Orzechy laskowe. Właściwości, wartości odżywcze i kalorie

Orzechy laskowe. Właściwości, wartości odżywcze i kalorie

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Orzechy laskowe są owocem leszczyny. Charakteryzują się wysoką zawartością witamin, soli mineralnych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowią źródło zdrowej energii, potrzebnej do funkcjonowania organizmu.

Smak orzechów od dawna doceniany jest na całym świecie. Świetnie nadają się jako przekąska, dodatek do ciast, deserów oraz jako surowiec w produkcji oleju. Orzechy laskowe znajdują również zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym oraz kosmetycznym.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Orzechy laskowe
  • Orzechy laskowe – wartości odżywcze i kalorie
  • Orzechy laskowe – właściwości
  • Orzechy laskowe a alergia

Orzechy laskowe

Corylus avellana L. czyli leszczyna pospolita jest popularnym krzewem w Europie i Azji Mniejszej. Niektóre odmiany leszczyny traktowane są jako krzewy ozdobne. Jej najcenniejsze gatunki uprawiane są w basenie Morza Śródziemnego ze względu na sprzyjający im klimat. Natomiast największym producentem orzechów laskowych na  świecie jest Turcja.

Część jadalna leszczyny – orzechy, dojrzewają od sierpnia do października. Łupina owocu dojrzewając zmienia barwę na żółto-pomarańczową.

WażneOrzechy laskowe już w czasach starożytnych były cenionym składnikiem diety, zarówno pod względem walorów smakowych jak i właściwości leczniczych.

Orzechy laskowe – wartości odżywcze i kalorie

Witamina E (zwana potocznie witaminą młodości) stanowi bardzo ważny składnik orzechów. W 100 g znajdziemy 20 mg tej witaminy. Jest ona bardzo ważnym elementem zdrowej diety, gdyż chroni organizm przed chorobami sercowo-naczyniowymi oraz może zapobiegać chorobom nowotworowym. Jedząc orzechy nie zabraknie nam też kwasu foliowego, który szczególnie ważny jest dla kobiet planujących ciążę. Stanowią one także bogate źródło witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6), polecane są szczególnie osobom narażonym na przewlekły stres, cierpiącym na bezsenność i osłabienie. Obok tych ważnych witamin, znajdziemy też niewielkie ilości witaminy C oraz PP. Zawartość żelaza zapobiega powstawaniu anemii i wzmacnia cały organizm. Fosfor, wapń, magnez i potas zapewnią prawidłową gospodarkę hormonalną, odpowiednią mineralizację kości i pobudliwość mięśni.

Orzechy zawierają dość sporą ilość tłuszczów, zwłaszcza nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za prawidłową pracę serca i regulację stężenia cholesterolu we krwi. Stanowią także źródło niezbędnego w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu białka oraz węglowodanów.

Orzechy laskowe to produkt wysokokaloryczny – 650 kcal/100 g. Jednak większość tych kalorii stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystnym rodzajem tłuszczów dla naszego organizmu. Posiadają także niski indeks glikemiczny, co jest ważną informacją dla osób zmagających się z zaburzeniami stężenia glukozy we krwi.

Orzechy laskowe – właściwości

Spożywanie orzechów laskowych sprzyja prewencji miażdżycy, chorób sercowo-naczyniowych oraz chroni przed zaburzeniami stężenia lipidów w surowicy krwi. Zawartość składników mineralnych sprawia, że orzechy laskowe mogą stanowić remedium w stanach osłabienia, zmęczenia nie tylko fizycznego, ale i psychicznego. Poprawiają funkcjonowanie mózgu i polepszają kondycję psychiczną. Zapewniają odpowiednią pobudliwość mięśni, a także sprawdzają się w zapobieganiu i leczeniu niedokrwistości, a to za sprawą zawartości żelaza. Bogactwo witamin o charakterze antyoksydacyjnym, stanowi skuteczną ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz powstawaniem nowotworów.

Orzechy laskowe a alergia

Pyłki leszczyny zawierają bardzo silne alergeny, zatem w czasie kwitnienia krzewów, osoby z alergią są narażone na jej nasilone objawy. Orzechy laskowe są jedną z częstszych przyczyn zespołu alergii jamy ustnej (OAS). Niekiedy nawet ich śladowe ilości w produkcie mogą wywoływać bardzo silne reakcje alergiczne. Osoby, które są uczulone na brzozę, mogą wykazywać również objawy alergii w kontakcie z orzechami laskowymi, ponieważ ich alergeny są do siebie bardzo podobne.

Cenne właściwości odżywcze sprawiają, że chętnie sięgamy po orzechy laskowe. Są one łatwo dostępne i bardzo smaczne. Wykorzystywane są nie tylko w kuchni, ale także w lecznictwie. Należy jednak pamiętać, że najzdrowsze są orzechy w świeżej, nieprzetworzonej formie, bez dodatku tłuszczu oraz węglowodanów w postaci słodkich deserów.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Pistacje – właściwości i wartości…

Pistacje zaliczają się do grupy orzechów, które mają najwięcej wartości odżywczych. Doceniane są również za swe walory smakowe, nadając niejednej potrawie unikatowy smak. Czytaj dalej...

Orzechy włoskie. Właściwości, wartości odżywcze…

Orzechy są cennym źródłem wielu niezbędnych substancji, poprawiających funkcjonowanie mózgu, a także wpływających na wygląd skóry. Czytaj dalej...

Orzechy nerkowca – wartości odżywcze…

Popularne wśród osób dbających o wygląd i uprawiających sport – orzechy nerkowca to zdrowa i smaczna propozycja na przekąskę lub dodatek do pożywnych śniadań. Czytaj dalej...

Orzechy pekan – właściwości, wartości…

Nieco przypominające nasze rodzime orzechy włoskie, orzechy pekan stanowią źródło wielu cennych składników, które pozwalają zachować zdrowie i młodość na długie lata. W połączeniu z odpowiednio zbilansowaną dietą, orzechy wzbogacają… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    orzechy
    wyciąg z czarnego orzecha
    10

    Wyciąg z czarnego orzecha – skutki uboczne. Czarny orzech na pasożyty

    czarny orzech właściwości zastosowanie

    Czarny orzech – cena, gdzie kupić? Właściwości czarnego orzecha

    palma kokosowa kokos wiórki kokosowe

    Kokos – właściwości, wiórki i płatki kokosowe. Jak otworzyć kokosa?

    orzeszki piniowe właściwości przepisy
    1
    orzechy

    Orzeszki piniowe (piniole) – właściwości, gdzie kupić. Czym zastąpić orzeszki piniowe?

    olej arachidowy właściwości zastosowanie cena
    Oleje i tłuszcze

    Olej arachidowy – właściwości lecznicze i zastosowanie w kosmetyce

    orzeszki ziemne właściwości czy orzeszki ziemne są zdrowe?
    1
    orzechy

    Orzeszki ziemne – właściwości, uprawa. Czy orzeszki ziemne są zdrowe?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.