Płatki gryczane. Właściwości, wartości odżywcze i niezawodny przepis na śniadanie

16 18 20

Zwykle, jeśli myślimy o płatkach na śniadanie, to zapewne większości z nas kojarzą się z popularnymi płatkami śniadaniowymi z mlekiem bądź jako zdrowa owsianka. Jednak słodkie, czekoladowe, kukurydziane czy owsiane płatki to nie wszystko. Śniadanie może stać się zdrowym i bardzo smacznym posiłkiem, a to za sprawą płatków gryczanych. Są idealną alternatywą dla dobrze nam znanych płatków owsianych, a także świetnym produktem dla osób dbających o szczupłą sylwetkę.

Płatki gryczane

Gryka posiada ogromną wartość dietetyczną, dlatego jest podstawą dla wielu produktów. Płatki gryczane powstają z całych, zgniecionych ziaren gryki, będącej zbożem rzekomym. Stanowią idealną propozycję na zdrowe i pożywne śniadanie. Cenione są nie tylko za smak, ale i swoje właściwości.

Płatki gryczane, podobnie jak owsiane są gotowane na mleku, wodzie, stanowią dodatek do innego rodzaju płatków lub mogą zastąpić mąkę. Po ugotowaniu stają się lekko słodkawe, o ciekawym, delikatnym smaku w porównaniu do kaszy gryczanej, która posiada dość wyraźny smak. Można podawać je z owocami sezonowymi lub też mrożonymi. Płatki gryczane są dostępne w formie zwykłej, prażonej lub też pod postacią płatków błyskawicznych.

Płatki gryczane – właściwości

Płatki gryczane to produkt, który bardzo dobrze wpływa na kondycję naczyń krwionośnych. Ponadto stanowią produkt bezglutenowy, a zatem spożywać je mogą osoby na diecie bezglutenowej. Produkt jest bardzo ceniony ze względu na dużą zawartość przyswajalnego białka. Płatki gryczane, dzięki zawartości ważnych aminokwasów, bardzo korzystnie wpływają na pracę mózgu szczególnie w stanach zmęczenia psychicznego, wzmożonego wysiłku umysłowego, a także wzmacniają koncentrację. Poprawiają perystaltykę jelit, dzięki zawartości błonnika pokarmowego, a także dają poczucie sytości na dłużej.

Płatki gryczane – wartości odżywcze

Podstawowym składnikiem odżywczym płatków gryczanych jest skrobia, której zawartość wynosi 67 g/100 g płatków. W 100 g produktu znajduje się około 10 g białka i 2 g tłuszczu. Wartość energetyczna 100 g płatków gryczanych wynosi około 340 kcal. Ponadto są one  dobrym źródłem błonnika pokarmowego, którego ilość w 100 g płatków sięga 6 g. W płatkach gryczanych znajdziemy ważne dla organizmu witaminy: E, B1, B2, P oraz PP. Zawierają także liczne składniki mineralne: żelazo, magnez, siarkę, kobalt w dużej ilości oraz wapń, fosfor, miedź, nikiel, cynk, bor i jod w nieco mniejszej. W płatkach gryczanych znajdują się także cenne aminokwasy: lizyna i leucyna.

Płatki gryczane – przepis

Przepis na płatki gryczane

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki płatków gryczanych
  • owoce (jabłko, banan)
  • cynamon
  • szczypta soli

Przygotowanie: mleko należy zagotować, następnie wsypać płatki i mieszać. Gotować około 1–2 minuty. Do smaku dodać odrobinę soli. Owoce pokroić. Płatki przenieść do miseczki, dodać owoce i posypać cynamonem.

rozwiń

Płatki gryczane stają się coraz bardziej popularną, a także zdrową alternatywą dla owsianki. Posiadają witaminy, składniki mineralne oraz cenne aminokwasy. Stanowią bardzo dobre źródło wartości odżywczych, a prosty przepis, idealnie pasuje na poranne śniadania.

Kup dietę online – od dietetyka
Zobacz również:
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Płatki gryczane. Właściwości, wartości odżywcze i niezawodny przepis na śniadanie - 3.6/5. Oddano 276 głosy.
Autor artykułu:
, Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.

Opinie

  • zofia 03.07.2015, 8:52

    zaczynam wprowadzac do jadlospisu potrawy z kasz dziekuje za inspiracje i przepisy na urozmaicone dania

    Odpowiedz
    • Bonavita.pl 03.07.2015, 6:05

      Proszę bardzo, cieszymy się, że mogliśmy pomóc 🙂 z pewnością wyjdzie to Pani na zdrowie 🙂

      Odpowiedz
  • kinga 21.09.2015, 1:21

    Jaka jest różnica między płatkami błyskawicznymi a zwykłymi? Czytałam że przede wszystkim w formie błyskawicznej jest większy indeks glikemiczny i utrata witamin. Nie ukrywam, że smakują mi bardziej płatki błyskawiczne, ostatnio mieszałam płatki gryczane błyskawiczne ze zwykłymi płatkami orkiszowymi i też były smaczne 🙂

    Odpowiedz
  • kasia 16.10.2015, 9:00

    Ja uwielbiam wersje z jogurtem naturalnym i smazonym banankiem na miodzie lub brazowym cukrze pyyyyyycha!!!! Polecam!!

    Odpowiedz
    • Bonavita.pl 19.10.2015, 10:09

      Propozycja idealna na śniadanie lub podwieczorek. Dziękujemy 🙂

      Odpowiedz
    • Marzena 27.03.2018, 1:57

      Niestety z cukrem, a nie lepiej miodek np gryczany?

      Odpowiedz
  • Marzena 19.02.2018, 10:25

    ja mieszam owsiane, gryczane, miód gryczany, cynamon, kurkumę, sól i dużooo kakao i siemię lniane zmielone. Pyyyycha.

    Odpowiedz
  • Lisa 22.04.2018, 3:30

    „Płatki gryczane są produktem zbożowym, który…”- a od kiedy to gryka jest zbożem?

    Odpowiedz
  • Barbara 10.01.2021, 2:00

    Dziękuję za dobrą informację

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone