bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Owoce jagodowe – właściwości i zastosowanie

Owoce jagodowe – właściwości i zastosowanie

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Fioletowe, czarne i intensywnie czerwone – naturalne barwniki znajdujące się w owocach jagodowych są niezwykle cenne dla naszego organizmu. W ich składzie odnaleźć można również antyoksydanty, które wykazują silne właściwości przeciwzapalne oraz chronią nasze komórki przed zmianami.

Prozdrowotne właściwości jagód znane są od bardzo dawna. Do najpopularniejszych zastosowań należało wykorzystywanie borówek jako leku na zatrucia. Obecnie znane są przede wszystkim w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym. Wyciągi z borówki czernicy oraz dzikiego bzu czarnego znajdują swoje zastosowanie w produktach kosmetycznych do nawilżania oraz odżywiania skóry. Owoce jagodowe uważa się za jedno z najbogatszych źródeł wartości odżywczych, które odgrywają znaczącą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Poprawiają odporność, mają działanie przeciwzapalne oraz antyseptyczne – jednak to tylko kilka przykładów. Poniżej znajdziesz opis właściwości najpowszechniejszych jagód.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Owoce jagodowe – właściwości i zastosowanie

Owoce jagodowe – właściwości i zastosowanie

  1. Maliny: różowe maliny uważa się za skarbnice potasu, magnezu wapnia oraz żelaza. W swoim składzie zawierają silne flawonoidy – kwercetynę oaz kemferol, które wykazują ochronne działanie na wątrobę, serce oraz mózg. Często nazywane są naturalną aspiryną, ponieważ mają działanie przeciwgorączkowe, przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Soki oraz herbaty malinowe znane są z działania napotnego. Biorąc pod uwagę ich właściwości nasze babcie słusznie sięgały po nie w wypadku, gdy kogoś z bliskich złapało przeziębienie. Leśne odmiany malin dają swoje owoce w lipcu i sierpniu. Ich mniej dzikie kuzynki mają większe owoce a zbiory trwają do jesieni. Nadają się do spożycia w deserach lub osobno. Ich smak można zamknąć również w słoiku robiąc z nich dżemy, soki, konfitury czy galaretki.
  2. Jeżyny: na pierwszy rzut oka przypominają maliny jednak z tego mylnego wrażenia powinien wyprowadzić ich ciemnofioletowy bądź czarny kolor oraz zupełnie odmienny smak. Jeżyny wpisują się w listę produktów chroniących przed nowotworami, ponieważ znajduje się w nich mnóstwo ważnych dla zdrowia przeciwutleniaczy. Jedząc je można zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu krążenia. Jeżyny zawierają duże pokłady witaminy E – uważanej za eliksir młodości. Ponadto są źródłem błonnika, magnezu, potasu oraz prowitaminy A. Można zajadać się nimi na surowo lub w formie deserów, można zrobić z nich sok, jednak świetnie sprawdzają się również jako przetwory.
  3. Owoce borówki brusznicy: ta mała krzewinka rośnie w lasach oraz na torfowiskach. Jej owoce mają czerwony bądź czerwono-biały kolor. Przede wszystkim są źródłem witaminy C, kwasów organicznych oraz cukrów. Jednak za jej najważniejsze działanie uważa się odkażanie układu moczowego. Ponadto borówki brusznicy obniżają ciśnienie krwi oraz uszczelniają ściany naczyń krwionośnych. Można zajadać się nimi w formie galaretki bądź konfitury do mięsa.
  4. Poziomki: swoim wyglądem przypominają miniaturową wersję truskawki, jednak są od niej znacznie słodsze i jeszcze bardziej aromatyczne. Dzikie odmiany można spotkać podczas spacerów po lesie lub kupić ich sadzonki i samodzielnie hodować w przydomowym ogródku. Owoce te zawierają dużo potasu, żelaza oraz witaminy C. Ponadto mogą znaleźć swoje zastosowanie w kosmetyce – po rozgnieceniu widelcem kilku poziomek można z nich zrobić naturalną maseczkę do twarzy. Gwarantuje ona promienny i odświeżony wygląd. Poziomki idealnie dopełnią także letni deser.
  5. Jagody leśne: dla wielu nieodłącznym elementem wakacji są pierogi z jagodami. Jagody leśne to dziko rosnące owoce, które swoim wyglądem bardzo przypominają borówki – jednak są od nich zdecydowanie mniejsze oraz mają ciemniejszy kolor. Dzięki swoim naturalnym właściwościom idealnie spisują się jako lek na ból brzucha i problemy z trawieniem. Jedzone w suszonej formie sprawdzą się jako środek nie biegunkę. Nie można również zapomnieć o ich cennych składnikach, które wspomagają wzrok. Ich stosowanie zaleca się wszystkim spędzającym dużo czasu przed komputerem bądź tym, którzy mają problemy z widzeniem po zmroku. Przygotowany ekstrakt z jagód poprawia krążenie w gałce ocznej oraz wspomaga leczenie chorób siatkówki.

Owoce jagodowe mają wiele zalet. Za najważniejszą uważa się ich smak oraz prozdrowotne właściwości. Dojrzałe są radością dla podniebienia oraz oczu.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Iwona Jędrzejczyk
Iwona Jędrzejczyk , Dyplomowany dietetyk i psychodietetyk.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Owoce cytrusowe – bogactwo witamin

Pomarańcze, cytryny, grejpfruty, owoce cytrusowe warto jeść nie tylko zimą. Wzmacniają nie tylko odporność, ale także wpływają na kondycję całego organizmu! Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    owoce jagodowe
    Jagody w misce, świeże owoce, zdrowa przekąska.

    Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

    owoce jagodowe

    Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    sok

    Sok z winogron. Właściwości i wartości odżywcze

    owoce jagodowe

    Smaczne przepisy z truskawkami

    owoce

    Wiśnie – odmiany, właściwości. Wiśnie suszone, mrożone. Przetwory z wiśni

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.