Orzechy brazylijskie. Zdrowotne właściwości i bogactwo wartości odżywczych
Aktualizacja: 28 marca, 2024
Orzechy brazylijskie to nasiona drzewa zwanego orzesznicą wyniosłą (Bertholletia excelsa). Jego owoce w formie zdrewniałych orzechów skrywają nasiona i to właśnie one są najcenniejszym ich elementem, przez nas nazywanym orzechami brazylijskimi. Orzesznica wyniosła rośnie głównie w lasach deszczowych w dorzeczu Amazonki. W Brazylii orzechy te nazywane są złotem brazylijskim, a największym eksporterem orzechów jest Boliwia.
Orzechy brazylijskie
Orzechy brazylijskie zawierają w swym składzie nienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze oraz duże ilości selenu, którego tak wysokie stężenie nie występuje nigdzie indziej. Ciekawostką jest fakt że selen, pobierany jest z gleby w jakiej rośnie orzesznica. Tym bardziej są one wartościowe, nie można ich uprawiać i rosną tylko na dziko w lasach Amazonii.
Orzechy brazylijskie – właściwości
Orzechy te doskonale wpływają na:
- pracę serca i całego układu krążenia – zmniejszają tym samym prawdopodobieństwo wystąpienia zawału i miażdżycy – specyficzny skład tłuszczów w tych orzechach obniża poziom złego cholesterolu i nadciśnienia tętniczego;
- układ nerwowy – wzmacniają koncentrację, zmniejszają zmęczenie oraz pomagają zwalczyć stres;
- odporność organizmu – wzmacniają i zapobiegają objawom przeziębienia;
- budowę kości i zębów;
- skórę – przyspieszają regenerację, zalecane są do spożywania po przebytych operacjach i zabiegach, zawierają wysokie stężenie kwasu oleinowego – ponad 50%, dzięki czemu chronią naszą skórę przed nadmierną utratą wody, są swoistą barierą naskórka;
- płodność – poprawę jakości nasienia, zapewniają siłę, sprawność i szybkość poruszania się plemników;
- zwalczanie komórek nowotworowych – dzięki dużej ilości przeciwutleniaczy.
Orzechy brazylijskie – wartości odżywcze
Ze względu na zawartość tłuszczów, orzechy brazylijskie są dość kaloryczne, na 100 g przypada 656 kcal. Należy jednak pamiętać, że są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, które min. regulują poziom złego cholesterolu i obniżają nadciśnienie, dlatego nie trzeba się ich bać.
Orzechy brazylijskie są bogatym źródłem witaminy B1 i E, która jako przeciwutleniacz zapobiega degradacji komórek. Pomaga w utrzymaniu zdrowego wyglądu skóry i błon śluzowych. Wpływa też na płodność oraz stymuluje gojenie ran po operacyjnych i po oparzeniach.
Dostarczają organizmowi niezbędnych minerałów w postaci: magnezu, fosforu, miedzi, potasu, żelaza czy też wapnia. Pomagają w zwalczaniu stresu i mogą być spożywane przez cukrzyków.
Orzechy brazylijskie ze względu na znaczną zawartość cynku, polecane są między innymi dla osób nadużywających alkoholu (cynk wzmaga działanie dehydrogenazy alkoholowej-enzymów znajdujących się w wątrobie). Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym.
Orzechy te mają największą zawartość selenu pochodzenia roślinnego, już jeden orzech dostarcza nam dzienne zapotrzebowanie na ten minerał. Selen to przede wszystkim bardzo silny przeciwutleniacz. Chroni nas przed powstawaniem komórek nowotworowych. Wpływa na prawidłowy stan skóry i przebieg reakcji enzymatycznych.
Orzechów brazylijskich nie trzeba spożywać w dużych ilościach. W ich składzie znajduje się odpowiednia ilość substancji odżywczych, dzięki czemu wystarczy jeść tylko dwa dziennie. Wówczas będziemy mogli cieszyć się dodatkową energią i wyglądać młodziej. Stres i choroby już nie będą dla nas takie straszne.
EWCIA NAWIEDZONA JESTEŚ BABA, TYLKO WITAMINA c I MUMIO
Dlaczego nie podjęto tematu niekorzystnego stosunku kwasów omega 6 do omega 3.
Słusznie gloryfikuje się przeciwnowotworowe
działanie selenu. Ale co z wysoką zawartością
kwasów omega 6, które sprzyjają powstawaniu
np. raka piersi czy jelita?
Czy antyoksydacyjne działanie selenu
i wit.E zrekompensuje niekorzystny wpływ
omega 6?