Produkty, których nie powinniśmy spożywać na śniadanie
Aktualizacja: 28 marca, 2024
Wszędzie słyszymy, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinien być wartościowy, zdrowy i pełen składników odżywczych, które dostarczą nam energii na cały dzień. Dobrze skomponowane śniadanie zapewni dobry start i uchroni przed złymi wyborami podczas spożywania innych posiłków.
Każdy z nas ma swoje ulubione produkty, bez których nie wyobraża sobie śniadania, ale niektóre mogą okazać się szkodliwe dla naszego zdrowia. Szczególnie spożywane na pusty żołądek, w dłuższej perspektywie będą przyczyniać się do rozwoju wielu chorób. Wybierajmy zatem produkty na śniadanie, które dadzą nam siłę na resztę dnia.
Produkty, których należy unikać na śniadanie
Często nie wyobrażamy sobie śniadania bez ulubionej kawy. Niekiedy tym napojem zastępujemy całe śniadanie. Jednak spożywanie kawy na pusty żołądek nie jest wskazane. Podrażnia śluzówkę żołądka, stymuluje wydzielanie soków trawiennych oraz może prowadzić do jego nieżytu. Również cytrusy na śniadanie to zły pomysł. Pomimo, że owoce w zalecanych ilościach są zdrowe, mają dużo witamin i błonnika, to kwasy w nich zawarte podrażniają wrażliwą śluzówkę żołądka i mogą także prowadzić do nieżytu.
Zimne, słodkie i gazowane napoje to również zły wybór. Takie napoje to puste kalorie, zawierające mnóstwo konserwantów. Nie tylko pogorszą miejscowe krążenie krwi, obkurczając naczynia krwionośne, ale spowolnią trawienie, a przecież zadaniem śniadania jest jego pobudzenie. Poza tym duża dawka cukru, a do tego CO2, podrażni żołądek i wzbogaci organizm o zbędną ilość glukozy, która objawi się wysokim jej stężeniem we krwi. Tyczy się to również wszelkich słodyczy, babeczek, cukierków czy czekolady, będących cukrową bombą. Nad ranem trzustka ma ograniczone możliwości wydzielania insuliny. Duża ilość glukozy spowoduje zachwianie równowagi jej stężenia we krwi, co prowadzić może do rozwoju cukrzycy.
Pomimo popularności płatków śniadaniowych, większość z nich obfituje w cukry, które nie są wskazane o poranku. Lepiej wybrać płatki owsiane, z których przyrządzimy pyszną i pożywną owsiankę.
Omijać powinniśmy również czerwone, tłuste i ciężkostrawne mięso, które nie będzie dobrze trawione i spowoduje zaburzenie pracy żołądka. Unikać należy także wszelkich chemicznych produktów, ze sztucznymi dodatkami, gdyż z samego rana żołądek nie jest przygotowany na taką dawkę chemii.
Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem. By czuć się dobrze, zdrowo i lekko, należy uważnie wybierać produkty spożywane o tej porze dnia. Przemyślane wybory będą owocować prawidłową pracą układu pokarmowego, dostarczeniem wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz wspaniałym samopoczuciem przez cały dzień.