bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Orzechy włoskie. Właściwości, wartości odżywcze i ciekawe przepisy

Orzechy włoskie. Właściwości, wartości odżywcze i ciekawe przepisy

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Orzech włoski (Juglans regia) jest drzewem powszechnie występującym w naszym kraju. Rośnie również w Ameryce Północnej, Indiach oraz Chinach. Samo drzewo żyje nawet 400 lat, osiągając około 15 metrów wysokości. Jego gęsta korona złożona z dużych i ciemnych liści skrywa dojrzewające latem skarby, których co roztropniejsi szukają w drugiej połowie września wśród opadających liści.

Lista zalet i cennych substancji zawartych w orzechach jest zdumiewająca, a liczne badania wciąż dopisują kolejne. Warto chrupać garść orzechów dziennie, aby poprawić działanie mózgu, układu nerwowego, serca oraz wygląd skóry. Przyjrzyjmy się więc, co kryje się pod ich twardą skorupką.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Orzechy włoskie
  • Orzechy włoskie – właściwości
  • Orzechy włoskie  – wartości odżywcze
  • Orzechy włoskie  – przepisy

Orzechy włoskie

Na początek rozprawmy się z największym zarzutem stawianym orzechom: wysokiej kaloryczności. Rzeczywiście, orzechy poprzez wysoką zawartość tłuszczu (ponad 60 g w 100 g) cechują się kalorycznością na poziomie 700 kcal/100 g. Jest to dużo, jednak zalecana dawka, wywołująca pozytywne zmiany w organizmie zachodzi przy spożywaniu już 30–40 g dziennie. Taka ilość orzechów nie zrujnuje bilansu kalorycznego, a podobną ilość energii dostarczamy zupełnie nieświadomie małą przekąską typu „fit”. Orzechy za to są świetnym sposobem na zahamowanie nadmiernego apetytu przez dużą zawartość błonnika (5 g/100 g), który zwiększając objętość w jelitach zmniejsza uczucie głodu. Jednocześnie usprawnia pracę układu pokarmowego oraz „wychwytuje” substancje takie jak metale ciężkie i cholesterol. Po związaniu ich, usuwa je z organizmu.

Przyjrzyjmy się dokładniej samemu tłuszczowi zawartemu pod łupinką. W większości są to wielonienasycone kwasy tłuszczowe (46 g), a jednonienasycone i nasycone kwasy występują odpowiednio w ilości 12 i 8 g. Co mówią nam te dane? Otóż orzechy są świetnym źródłem dobrych, naturalnych, roślinnych tłuszczów, stanowiących niezbędny element prawidłowej diety. Wraz z pierwiastkami takimi jak magnez, fosfor oraz witamina E wpływają na poprawę wydajności naszego mózgu. Jednocześnie, zwiększają przepuszczalność błon komórkowych, a więc wspomagają pracę każdej żywej komórki naszego organizmu! Witamina E uelastycznia skórę poprawiając jej jakość, a żelazo zawarte w orzechach wpływa na zmniejszenie niedokrwistości oraz anemii. Dodatkowo, do listy zalet zalicza się również poprawę samopoczucia oraz działanie przeciwutleniające. I to wszystko w garści orzechów dziennie!

Orzechy włoskie – właściwości

Orzechy włoskie według wielu badań są wymieniane jako produkt posiadający największe wartości prozdrowotne, które postaram się tylko ogólnie przybliżyć:

  • Poprawa funkcjonowania mózgu – lepsza koncentracja oraz zdolność zapamiętywania i kojarzenia faktów to cechy istotne nie tylko dla osób uczących się. Zawarte w orzechach nienasycone tłuszcze, między innymi omega 3 oraz dodatek fosforu i magnezu, wpływają na szybkość przekazywania impulsów w mózgu i zwiększają ilość połączeń między neuronami.
  • Zwalczają problemy wywołane niedoborem żelaza. Orzechy włoskie są dobrym jego źródłem. Dodatkowo zawierają witaminy E oraz B6, które wydłużają długość życia czerwonych krwinek i ich prawidłową produkcję.
  • Poprawiają samopoczucie przez zwalczanie objawów depresji. Magnez eliminuje zmęczenie, wpływając na lepszą jakość snu. Zaobserwowano, że regularne ich spożywanie zwiększa ilość melatoniny występującej w ilości 2,5–4,5 ng melatoniny/g, a więc hormonu odpowiedzialnego za długi i dobry sen.
  • Poprzez wysoką zawartość kwasu foliowego wynoszącą około 0,8 mcg a więc 40% zapotrzebowania. Szczególnie zalecane są kobietom w ciąży, ponieważ kwas foliowy wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka.
  • Zawierają silny antyoksydant – kwas elagowy, który blokuje szlaki metaboliczne, prowadzące do rozwoju nowotworów. Do antyoksydantów znajdujących się w orzechu zaliczamy również witaminy E i C. Antyoksydanty to bardzo istotne substancje dla zdrowia człowieka, przeciwdziałają m.in rakowi.
  • Orzechy włoskie powszechnie są stosowane w balsamach brązujących. Działanie przeciwbakteryjne i ściągające zostało wykorzystane w leczeniu trądziku młodzieńczego. Domowej produkcji kremy z dodatkiem drobno rozkruszonych łupinek sprawdzą się świetnie w roli naturalnego peelingu. Orzechy zawierają również cynk, który wraz z witaminą E wpływa korzystnie na stan skóry.
  • Około 30 g orzechów lub około 2 łyżki masła orzechowego zapobiega chorobom pęcherzyka żółciowego.
  • Orzechy włoskie zawierają stosunkowo dużo błonnika, poprawiającego pracę układu trawienia oraz obniżającego stężenie cholesterolu we krwi.

Orzechy włoskie  – wartości odżywcze

Podstawowy skład 100 g orzechów przedstawia się w następujący sposób:

            Orzechy włoskie Wartość odżywcza/100g RDA
Białko 15.0 g
Węglowodany 9.0 g
w tym cukier 4.0 g
Tłuszcze 66.0 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 8.0 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 12.0 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 46.0 g
Błonnik 5.0 g
Sód 6.0 mg
Wapń 90.0 mg 11.0%
Magnez 150.0 mg 40.0%
Fosfor 370.0 mg 53.0%
żelazo 2.6 mg 19.0%
Cynk 2.8 mg 28.0%
Witamina B1 0.3 mg 27.0%
Witamina B3 1.0 mg 6.0%
Witamina E 1.0 mg 8.0%
Kwas foliowy 78.0 mcg 39.0%

Orzechy włoskie  – przepisy

Przepis na zupę serowo-orzechową

Składniki:

  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • 300 g serka topionego, śmietankowego
  • 3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 3 łyżki musztardy francuzkiej
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • płatki chilli do smaku
  • świeży rozmaryn

Przygotowanie: cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać serek topiony, masło orzechowe, musztardę, mleko i sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszać, zagotować i doprawić do smaku płatkami chilli. Zupę posypać drobno pokrojonym rozmarynem.

rozwiń
Przepis na naleśniki z serkiem orzechowym

Składniki

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki masła orzechowe z kawałkami orzechów
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej
  • 2 łyżki cukru
  • masło
  • 0,5l mleka
  • 1jajko
  • 300g mąki pszennej
  • sól, cukier do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie: składniki na ciasto naleśnikowe połączyć, żeby nie było grudek i usmażyć na odrobinie oleju. Twaróg połączyć z masłem orzechowym, śmietaną, cukrem i wypełnić naleśniki, a następnie podsmażyć na maśle na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem z dodatkiem konfitury z żurawiny lub czerwonej porzeczki.

rozwiń
Przepis na skrzydełka marynowane w maśle orzechowym

Składniki

  • 10 szt. skrzydełek z kurczaka
  • 2 łyżki masła orzechowego, kremowego
  • sok z jednej limonki
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: skrzydełka naciąć, żeby wchłonęły przyprawy i dokładnie wymieszać ze wszystkimi składnikami. Odstawić do lodówki na parę godzin. Piec w piekarniku w temp. 180st.C, ok. 30 minut. Podawać z makaronem ryżowym, wymieszanym z odrobiną sosu sojowego i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi oraz z roszponką.

rozwiń
Przepis na shake waniliowo-orzechowy

Składniki

  • 500 ml mleka
  • 3 duże gałki lodów waniliowych
  • 1 duży banan
  • 3 łyżki masła orzechowego, kremowego
  • cynamon do posypania

Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie zmiksować, przelać do wysokich szklanek i posypać cynamonem.

rozwiń

Orzechy są źródłem zdrowych tłuszczów, dostarczanych organizmowi wciąż zbyt w małej ilości. Jeżeli nie spożywamy ryb lub produktów takich jak siemię lniane, warto dostarczać dzienną przysłowiową garść orzechów, aby nie mieć problemów z pamięcią, snem, koncentracją. Dzięki nim zachowamy zdrową skórę oraz włosy. Zadbają również o prawidłowe działanie układu pokarmowego. Niewątpliwie orzechy włoskie są jednym z najzdrowszych produktów jakie możemy wybrać na zdrową przekąskę. Istotną rolę gra także fakt, że orzechów włoskich się nie praży, dzięki czemu nie tracą cennych wartości odżywczych. Aby zachować więcej cennych substancji nie można przechowywać orzechów zbyt długo pozbawionych łupin, a także zadbać o szczelny pojemnik, który ograniczy do nich dostęp tlenu.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
5/5 - (1 głosów)
Autor artykułu:
Damian Adamiak
Damian Adamiak , Technolog żywności, trener personalny. Ceni sobie ćwiczenia na świeżym powietrzu, szczególnie z elementami treningu TRX oraz street-workout.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Orzechy brazylijskie. Zdrowotne właściwości i…

Pochodzą z głębin lasu amazońskiego, rosną na wysokich drzewach i posiadają moc witamin oraz minerałów. Poznaj orzechy brazylijskie i ich prozdrowotne właściwości. Czytaj dalej...

Wpływ masła orzechowego na zdrowie…

Wbrew pozorom masło orzechowe zawiera pożyteczne nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Czytaj dalej...

Pistacje – właściwości i wartości…

Pistacje zaliczają się do grupy orzechów, które mają najwięcej wartości odżywczych. Doceniane są również za swe walory smakowe, nadając niejednej potrawie unikatowy smak. Czytaj dalej...

Orzechy nerkowca – wartości odżywcze…

Popularne wśród osób dbających o wygląd i uprawiających sport – orzechy nerkowca to zdrowa i smaczna propozycja na przekąskę lub dodatek do pożywnych śniadań. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    orzechy
    wyciąg z czarnego orzecha
    10

    Wyciąg z czarnego orzecha – skutki uboczne. Czarny orzech na pasożyty

    czarny orzech właściwości zastosowanie

    Czarny orzech – cena, gdzie kupić? Właściwości czarnego orzecha

    palma kokosowa kokos wiórki kokosowe

    Kokos – właściwości, wiórki i płatki kokosowe. Jak otworzyć kokosa?

    orzeszki piniowe właściwości przepisy
    1
    orzechy

    Orzeszki piniowe (piniole) – właściwości, gdzie kupić. Czym zastąpić orzeszki piniowe?

    olej arachidowy właściwości zastosowanie cena
    Oleje i tłuszcze

    Olej arachidowy – właściwości lecznicze i zastosowanie w kosmetyce

    orzeszki ziemne właściwości czy orzeszki ziemne są zdrowe?
    1
    orzechy

    Orzeszki ziemne – właściwości, uprawa. Czy orzeszki ziemne są zdrowe?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.