owoce
Lato to czas, w którym owoców jest pod dostatkiem. Na...
Wiśnie – odmiany, właściwości. Wiśnie suszone, mrożone. Przetwory z wiśni
Wiśnie znane są nam od wielu lat. Goszczą one w...
Owoce – indeks glikemiczny
Najniższy indeks glikemiczny posiadają wiśnie i grejpfruty, a najwyższy mango czy morele. Ich duże zróżnicowane, pozwoli dobrać Ci odpowiednie owoce dla swojej diety.
Poziomka i liście poziomki. Właściwości lecznicze liści poziomki
Owoce leśne to bogactwo witamin i antyoksydantów. Co kryją w...
Odmiany i właściwości czereśni. Ile kalorii mają czereśnie? Sok, nalewka i kompot z czereśni
Sezon na czereśnie jest krótki, natomiast korzyści zdrowotne jakie niesie...
Truskawki a karmienie piersią
Czy karmiąc piersią można jeść truskawki? Truskawki a karmienie piersią...
Suszone owoce
W przypadku moreli, suszona wersja owoców posiada większą ilość magnezu czy wapnia. Suszone owoce dostarczają również dużej ilości węglowodanów, co w sytuacjach, kiedy potrzebujemy szybkiego zastrzyku energii, może okazać się bardzo pomocne.
Jak wybrać, jeść i przechowywać awokado? Przekąski z awokado
Owoc awokado dostępny jest do kupienia przez cały rok. Można…
Co to są katechiny i gdzie można je znaleźć?
Katechiny należą do flawonoidów i wykazują korzystne działanie na nasz…
Bromelina – działanie i skutki uboczne
Świeże owoce i warzywa oraz produkty z nich otrzymywane często...
Owoce na zaparcia
W przypadku zaparcia, owoce na pewno przyniosą ulgę. Wszystko to z powodu zawartego w nich błonnika, który usprawni pracę jelit. Największą ilość błonnika znajdziecie w porzeczkach: czerwonych, czarnych, białych, awokado czy w malinach. Kiedy nie ma ich pod ręką zwykłe jabłka też okażą się świetnym wyborem.
Czerwone banany – właściwości. Jak jeść czerwone banany?
Banany to jedne z najczęściej spożywanych owoców na świecie. Zawierają…
Czym są garbniki? Garbniki w kosmetyce
Garbniki są jednymi z wielu substancji aktywnych występujących w roślinach.…