bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Jak wybrać, jeść i przechowywać awokado? Przekąski z awokado

Jak wybrać, jeść i przechowywać awokado? Przekąski z awokado

jak wybrać dojrzałe awokado, jak przechowywać awokado
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Owoc awokado dostępny jest do kupienia przez cały rok. Można wykorzystać go do wielu przekąsek i potraw. Czym się kierować przy zakupie oraz jak przechowywać owoc w domu?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Awokado
  • Jak wybrać awokado?
  • Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado?
  • Jak jeść awokado?
  • Jak przechowywać awokado?
  • Awokado w ciąży
  • Przekąski z awokado

Awokado

Awokado jest owocem pochodzącym z drzewa Persea americana. Rośnie na terenie Ameryki Środkowej oraz Meksyku. Jego skórka jest zielona – intensywność koloru zależy od odmiany.  Natomiast miąższ jest żółtawy. Awokado kształtem przypomina gruszkę. Jako jeden z niewielu owoców jest głównie źródłem tłuszczu a nie węglowodanów. Na szczególną uwagę zasługują kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Dzięki temu jest wysokoenergetyczny. Średnio jeden owoc dostarcza 237 kcal. Oprócz witamin i składników mineralnych zawiera glutation, który jest przeciwutleniaczem oraz fitosterole, które mogą działać regulująco na gospodarkę lipidową [1].

Tabela 1. Wartość odżywcza awokado [2].

W przeliczeniu na 100 g produktu
Energia [kcal] 166
Białko [g] 2
Tłuszcze [g] 15,3
Kwasy tłuszczowe nasycone [g] 1,8
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g] 11,51
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g] 1,33
Cholesterol [mg] 0
Węglowodany [g] 7,4
Sacharoza [g] 0,1
Błonnik [g] 3,3

Jak wybrać awokado?

Przy wyborze awokado warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Przede wszystkim na kolor. Dojrzały owoc będzie miał zazwyczaj ciemnozieloną skórkę. Zależne będzie to od odmiany. Należy także zwrócić uwagę na to, czy awokado jest miękkie i sprężyste. W tym celu trzeba delikatnie przycisnąć skórkę palcami tak, aby nie uszkodzić miąższu. Owoc powinien wrócić do pierwotnego kształtu.

Innym sposobem na określenie dojrzałości awokado jest sprawdzenie koloru miąższu pod szypułką. Należy ją delikatnie usunąć. Zielony oznacza, że jest niedojrzałe i należy włożyć szypułkę na miejsce. Żółty – dojrzały, a brązowy – przejrzały.

Naturalnie można także kupić niedojrzałe awokado i poczekać kilka dni, aż będzie nadawało się do jedzenia.

Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado?

Co w sytuacji, kiedy w sklepie są tylko niedojrzałe owoce lub dojrzewanie w domu jest zbyt powolne? Jest na to kilka sposobów:

  1. owinąć owoc folią aluminiowa i pozostawić w zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej;
  2. owinąć owoc folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200°C na ok.10 min –  sposób ten jednak może zmienić walory smakowe awokado oraz jego strukturę.
  3. Umieścić w papierowej torebce, najlepiej z innymi owocami – bananem, jabłkiem.

Jak jeść awokado?

Awokado ma delikatny, lekko oleisty smak. Spożywa się je bez skórki. Można wykorzystać owoc  zarówno do koktajli, sałatek oraz jako dodatek do kanapek, past, sosów. Jeżeli smak jest mało wyrazisty, można doprawić go solą i pieprzem. Najbardziej znane jest masło z awokado (zblendowane awokado z przyprawami) oraz guacamole (pasta z awokado z pomidorami, cebulką, czosnkiem, chilli i sokiem z cytryny).

Jak przechowywać awokado?

Awokado najlepiej przechowywać w suchym, zacienionym miejscu. Jeżeli jest już dojrzałe, a nie mamy w danej chwili ochoty na owoc, można umieścić go na parę dni w lodówce. Trzeba co jakiś czas kontrolować, czy nie zaczyna gnić.

Co zrobić w sytuacji, kiedy nie wykorzystaliśmy całego awokado? Należy skropić owoc sokiem z cytryny lub limonki, a następnie umieścić w szczelnym pojemniku, zamknąć lub owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki. Dzięki temu spowolni się proces ciemnienia. W przypadku wykorzystania tylko połówki awokado, warto zostawić go z pestką w środku i nie obierać. Również skroplić sokiem z cytrusa i zamknąć/owinąć szczelnie, następnie umieścić w lodówce.

Awokado w ciąży

Awokado może stanowić urozmaicenie codziennej diety kobiet ciężarnych. W porównaniu z innymi owocami zawiera więcej potasu, magnezu, witaminy E oraz z witamin z grupy B. Zawiera także glutation, który wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Chroni przed wolnymi rodnikami. Awokado jest także źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pomimo wielu cennych składników, należy uważać na awokado ze względu na wysoką kaloryczność. Kobiety ciężarne powinny dbać o prawidłowy przyrost masy ciała w trakcie ciąży. Stosując np. awokado na kanapkę, warto zrezygnować z masła lub margaryny.

Przekąski z awokado

Poniżej kilka pomysłów na wykorzystanie awokado do domowych przekąsek. Więcej pomysłów na przekąski z awokado znajdziesz tutaj. 

Przepis na guacamole

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • ½ papryczki chilli,
  • kilka gałązek świeżej kolendry,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z ½ limonki
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Przekroić awokado na pół, usunąć pestkę i obrać.  Umieścić w wysokim naczyniu.
  2. Dodać sok z limonki, sól i rozgnieść widelcem.
  3. Dodać posiekane drobno chili, kolendrę i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wymieszać.
  4. Podawać na pieczywie, jako sos do tortilli lub nachosy.
rozwiń
Przepis na koktajl z awokado

Składniki:

  • ½ awokado,
  • 1 kiwi,
  • 1 banan,
  • 1 szklanka liści jarmużu,
  • sok z 1 pomarańczy,
  • sok z ½ limonki,
  • zimna przegotowana woda do rozcieńczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyć, obrać i pokroić na mniejsze części.
  2. Jarmuż przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Odcedzić na durszlaku. Usunąć twarde nerwy z liści.
  3. Owoce, jarmuż oraz sok z cytrusów zblendować. Dodać wody według uznania.
rozwiń
Przepis na tartaletki z awokado i łososiem

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki wody,
  • sól.

Nadzienie:

  • 2 owoce awokado,
  • 100 g łososia wędzonego,
  • sok z połowy limonki,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Foremki wysmarować tłuszczem.
  2. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki na ciasto i zagnieść.
  3. Ciasto włożyć do lodówki na 30 min.
  4. Schłodzone ciasto wałkować  do grubości 4 mm. Wyciąć foremką ciasto i umieścić je w środku. Nakłuć dno. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 20  minut.
  5. Awokado obrać i usunąć pestkę. Pokroić na mniejsze części. Dodać sól pieprz i sok z cytryny. Zblendować albo rozgnieść widelcem.
  6. Do ostudzonych tartaletek nałożyć nadzienie i przyozdobić kawałkiem łososia i pietruszki.
rozwiń

Awokado to wyjątkowy owoc, którego smakiem można cieszyć się przez cały rok. Nie każdemu jednak może przypaść do gustu ze względu na zbyt delikatny smak. Można użyć je jako składnik do koktajli, sałatek, past i sosów.

Literatura:

  1. Duarte P., Chaves M., i in., Avocado: characteristic, health benefits and uses. Ciência Rural, Santa Maria 2006, 46, 747-754.
  2. Kunachowicz H., Nadolna I., i in., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Warszawa 2012.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk , Dyplomowany dietetyk (dietetyk kliniczny) i psychodietetyk. Specjalizuje się w schorzeniach układu pokarmowego, szczególnie jelit. Sporo czasu poświęca badaniom nad zagadnieniem zaparć oraz choroby Leśniowskiego-Crohna.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
pestka z awokado zastosowanie
owoce

Pestka z awokado – właściwości.…

Zdecydowana większość osób, u których awokado gości w codziennej diecie, po jego przekrojeniu, wyrzuca pestkę do kosza bez żadnego zastanowienia. Ale czy nie lepiej, nie działać tak pochopnie i pozytywnie… Czytaj dalej...

Olej z awokado – skład,…

Olej z awokado konkuruje pod względem zawartości składników odżywczych ze znaną oliwą z oliwek. Wysoka zawartość składników mineralnych oraz dobrej jakości kwasów tłuszczowych sprawia, że olej z miąższu tropikalnego owocu… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    owoce przechowywanie żywności

    Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!

    owoce

    Pigwa. Top 10 korzyści zdrowotnych

    owoce

    Co daje nam jedzenie bananów? Banany a odchudzanie

    owoce

    Garcinia cambogia. Co to jest?

    owoce

    Najbardziej kaloryczne owoce

    owoce

    Co to jest pandan? Gdzie kupić pandan i za ile?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.