bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Awokado – właściwości. Jak rozpoznać dojrzałe awokado? Jak przyspieszyć jego dojrzewanie?

Awokado – właściwości. Jak rozpoznać dojrzałe awokado? Jak przyspieszyć jego dojrzewanie?

jak rozpoznać dojrzałe awokado jak przyspieszyć dojrzewanie awokado?
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Persea americana, czyli smaczliwka, jest jednym w najbardziej wartościowych owoców na świecie. Stanowi bogactwo cennych składników odżywczych w tym jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Polecana jest zarówno do kanapek, sałatek jak i deserów z uwagi na gładką aksamitną konsystencję miąższu. Jak wybrać w pełni dojrzały okaz awokado i jak postępować, jeśli nie ma on dojrzałości konsumpcyjnej? Zachęcam do lektury artykułu, w którym postaram się odpowiedzieć na te pytania.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Awokado – właściwości
  • Jak rozpoznać dojrzałe awokado?
  • Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado?

Awokado – właściwości

Smaczliwka wdzięczna, czyli awokado właściwe pochodzi z południowego Meksyku, a pierwsze dowody na jej istnienie sięgają 7000 lat przed naszą erą.

Jej miąższ posiada wysoką wartość odżywczą z uwagi na zawartość:

  • jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (11g w 100 g) MUFA;
  • makroelementów: potasu, magnezu, żelaza;
  • mikroelementów: miedzi, manganu;
  • witamin:  A, C i E oraz witamin z grupy B jak B1, B2, B3 i B6 ;
  • bioflawonoidów jak luteina, zeaksantyna, alfa i beta – karoten;
  • 14 aminokwasów;
  • foliany, które w jelicie cienkim zamieniane są na kwas foliowy.  
Wartość odżywcza 100 g awokado
Wartość energetyczna Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik
160 kcal 2 g 15,3 g 7,4 g 1,7 g

Ze względu na skład miąższ smaczliwki ma właściwości:

  • przeciwutleniające ( witaminy A,C i E);
  • hipolipeczniczne np. w nadciśnieniu tętniczym;
  • hipoglikemizujące np. w cukrzycy;
  • lecznicze np. w chorobie zwyrodnieniowej stawów, wirusowym zapaleniu wątroby typu C, zaćmie, profilaktyce prostaty.

Z kolei skórka awokado wykorzystywana jest jako środek przeciwrobaczny. Tłuczone pestki z awokado uśmierzały bóle zębów oraz leczyły choroby skóry jak świerzb, łupież czy niegojące i sączące się ropą rany. Olej z nasion smaczliwki ma właściwości ściągające, a liście wykorzystywano, jako środek przeciwkaszlowy oraz jako panaceum na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy w podaniu wewnętrznym. Zewnętrzne stosowanie liści łagodziło dolegliwości nerwowo-mięśniowe.  

Awokado stanowi świetny zamiennik masła oraz przekąski. Przekrojone skropione oliwą i oliwek z dodatkiem czosnku. Warto również jego walory wykorzystać w przygotowaniu sałatek, kremów, past warzywnych i owocowych pamiętając zawsze o towarzystwie soku z cytryny z uwagi na szybkie utlenianie się owocu.

Należy pamiętać również o tym, że awokado stanowi alergen krzyżowy dla pacjentów z alergią na lateks oraz wchodzi w interakcję z lekami u chorych na zespoły depresyjne (fenelzyna, tranylcypromina, moklobemid) oraz zakażonych Salmonellą lub Lambią, a także leczonych Furazolidon i Isoniazidum (gruźlica płuc).

Jak rozpoznać dojrzałe awokado?

Na polskim rynku można spotkać wiele odmian awokado. Najpopularniejszą odmianę stanowi odmiana Hass, która charakteryzuje się ciemnobrązową barwą skórki i odczuwalną miękkością miąższu, co świadczy o jej gotowości konsumpcyjnej. Odmiana standardowa Persea americana jest owocem podłużnym z dużą pestką oraz intensywnie zieloną skórką. Ten gatunek jest gotowy do spożycia również poprzez ocenę organoleptyczną. Pojawiające się ciemnobrązowe kropeczki na skórce oraz wyczuwalnej palpacyjnie miękkości miąższu, świadczą o dojrzałości owocu smaczliwki.

Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado?

Najbardziej sprawdzoną metodą dojrzewania owoców, w tym awokado jest włożenie go do papierowej torby w sąsiedztwie z jabłkiem. Owoce jabłoni wydzielają etylen, który powoduje przyspieszenie dojrzałości. Podobne działanie wykazuje skórka z banana. Po 12 h wspólnego przechowywania zarówno resztek z banana, jak i dojrzałego jabłka możemy zauważyć znaczną poprawę w kolorze oraz miękkości awokado.

 

Literatura:

  1. Kulczycki B., Gramza – Michałowska A.: Awokado – wartość żywieniowa. Przemysł Spożywczy. 11/2015. Warszawa: Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych SIGMA-NOT Sp. z o.o., 2015, s. 33-34
  2. Avocados Contain Potent Liver Protectants, American Chemical Society, [dostęp on-line] https://www.sciencedaily.com/releases/2000/12/001219074822.htm
  3. Jarosz M.: Praktyczny Podręcznik Dietetyki, IŻŻ 2016 str. 175, 361, 534
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Monika Kubiś dietetyk kliniczny ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
masło z awokado właściwości

Masło z awokado zamiast masła?…

Awokado to nietypowy owoc o cennym składzie, który jest dobrą alternatywą dla masła i do tego korzystnie wpływa na zdrowie. Czytaj dalej...
pestka z awokado zastosowanie
owoce

Pestka z awokado – właściwości.…

Zdecydowana większość osób, u których awokado gości w codziennej diecie, po jego przekrojeniu, wyrzuca pestkę do kosza bez żadnego zastanowienia. Ale czy nie lepiej, nie działać tak pochopnie i pozytywnie… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce

    owoce

    Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!

    owoce

    Pigwa. Top 10 korzyści zdrowotnych

    owoce

    Co daje nam jedzenie bananów? Banany a odchudzanie

    owoce

    Garcinia cambogia. Co to jest?

    owoce

    Najbardziej kaloryczne owoce

    owoce

    Co to jest pandan? Gdzie kupić pandan i za ile?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.