Czerwone banany – właściwości. Jak jeść czerwone banany?
Aktualizacja: 7 maja, 2024
Banany to jedne z najczęściej spożywanych owoców na świecie. Zawierają wiele minerałów oraz witamin i są źródłem węglowodanów, dzięki czemu zapewniają szybki przypływ energii. W Polsce dostępna jest najczęściej ich żółta odmiana, tak więc mało kto wie, że istnieją również inne. Jakie właściwości posiadają czerwone banany?
Czerwone banany
Pochodzą z Indii i południowo-wschodniej Azji, a ich smak odczuwany jest jako lekko malinowy. Bogate są m.in. w potas, witaminę D, B6 i przeciwutleniacze, a składem podobne są do żółtej odmiany, zawierają jedynie więcej beta-karotenu. W supermarketach pojawiają się zazwyczaj w okolicy maja, jednak ze względu na to, że są u nas nadal nowością, ich ceny niestety wynoszą około 10 zł/kg.
Czerwone banany – właściwości
Zawartość błonnika nadaje uczucie sytości przez dłuższy czas, co może wspomóc utratę masy ciała, ponadto łagodzi problemy trawienne, zapobiegając zaparciom. Potas pomaga przeciwdziałać tworzeniu się kamieni nerkowych i zatrzymuje wapń w organizmie, a także wspomaga pracę serca, obniżając ciśnienie krwi (trzeba jednak pamiętać, że żywność bogata w sód nie jest dla wszystkich bezpieczna, w przypadku choroby nerek należy najpierw skontaktować się z lekarzem). Zawarta w tych owocach witamina C wspiera układ odpornościowy, stymuluje produkcję limfocytów i zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Czerwone banany są dobrym źródłem beta-karotenu, czerwonopomarańczowego pigmentu występującego m.in. w owocach. Ludzkie ciało przekształca beta-karoten w witaminę A, która jest niezbędna dla zdrowej skóry i błon śluzowych, układu odpornościowego oraz zdrowia oczu.
Jak jeść czerwone banany?
Banany te posiadają charakterystyczną, czerwonobrązową skórkę oraz delikatny, słodki miąższ. Można je jeść na surowo lub po uprzedniej obróbce termicznej. Polecane są do ciast, domowych lodów, sałatek i koktajli. Pyszne są zarówno pieczone, jak i smażone na maśle. Przy ich zakupie należy zwrócić uwagę na to, aby skórka była ciemnoczerwona, sprężysta w dotyku i posiada drobne ciemne plamki (jak u dojrzałego banana), wtedy będziemy mieli pewność, iż owoce są dojrzałe. W przeciwnym razie ich smak będzie nieprzyjemnie cierpki.
Składniki:
- czerwony banan – 2 szt.,
- jogurt naturalny – 150 g.
Wykonanie: do jogurtu dodać pokrojone banany, całość zblendować na miazgę. Powstałą masę przełożyć do foremek na lody i wstawić do zamrażalnika na całą noc.
Czerwone banany ze względu na swój bogaty skład polecane są zarówno do spożycia w codziennej diecie, jak i do stosowania w kosmetyce. Sprawdzą się i w formie deseru, i jako maseczka pielęgnacyjna na twarz, szyję i dłonie.
Literatura:
- Fu X., Cheng S., Liao Y., Huang B., Du B., Zeng W., Jiang Y., Duan X., Yang Z., Comparative analysis of pigments in red and yellow banana fruit, Food Chem, 2018 Jan 15;239:1009-1018,
- Englberger L., Wills R.B., Blades B., Dufficy L., Daniells J.W., Coyne T., Carotenoid content and flesh color of selected banana cultivars growing in Australia, Food Nutr Bull. 2006 Dec;27(4):281–91,
- David C. Nieman, Nicholas D. Gillitt, Dru A. Henson, Wei Sha, R. Andrew Shanely, Amy M. Knab, Lynn Cialdella-Kam, Fuxia Jin, Bananas as an Energy Source during Exercise: A Metabolomics Approach, PLoS One, 2012; 7(5): e37479.