Dieta kopenhaska (13 dniowa) - jadłospis, efekty, opinie

16 18 20

Zastanawiasz się czy dieta kopenhaska to dobry sposób na odchudzanie? Trwa zaledwie 13 dni, jednak jest bardzo rygorystyczna – opiera się o konkretną grupę produktów, które mają dostarczyć 500-800 kcal dziennie. Przekonaj się, jak wygląda dieta, jakie są jej efekty i co na jej temat sądzą dietetycy.

Czym jest dieta kopenhaska?

Dieta kopenhaska to jadłospis oparty o kilka produktów, które należy spożywać trzy razy dziennie, w określonych godzinach i porcjach. To restrykcyjna dieta 13 dniowa – nawet dodatkowy kubek kawy jest zabroniony. Dieta kopenhaska ma przynieść spektakularne efekty – ile można schudnąć? Nawet do 20 kg. Warto jednak pamiętać, że specyficzna kuracja – niskowęglowodanowa i niskokaloryczna – może nieść skutki uboczne w postaci efektu jojo i problemów zdrowotnych. Można ją stosować raz na dwa lata – a jeśli złamie się jaj zasadę, kolejna próbę można podjąć po trzech miesiącach.
Decydując się na dietę kopenhaską trzeba mieć świadomość, że pokrywa ona: 

  • 25–35% zapotrzebowania na energię, 
  • 6% zapotrzebowania na węglowodany, 
  • 60% zapotrzebowania na tłuszcz, 
  • 65% zapotrzebowania na białko, 
  • 20% normy na błonnik pokarmowy, 
  • 150% normy na cholesterol.

Skąd pochodzi dieta kopenhaska?

Mawia się, że dieta kopenhaska, przynosząca spektakularne efekty, została opracowana w jednym z duńskich szpitali, jednak wersja ta nie została potwierdzona. Nie wiadomo zatem czy plan żywieniowy został stworzony przez specjalistów.

Dieta 13 dniowa okiem specjalisty

Ze względu to, jaki dieta kopenhaska zakłada jadłospis – opinie lekarzy nie są zbyt przychylne. W menu za mało jest warzyw – produkty nie dostarczą do organizmu odpowiedniej dawki witamin i minerałów. Dieta 13 dniowa zakłada także przyjmowanie zbyt małej ilości węglowodanów, niezbędnych do optymalnego spalania tłuszczy.

Poznaj zasady diety

Dieta kopenhaska, mająca przynieść efekty już po 13 dniach, określa zasady, których należy trzymać się w pełni:

  1. przestrzegaj czasu trwania diety – ma to być dieta 13 dniowa – skrócenie czasu diety kopenhaskiej może sprawić, że efekty nie będą zadowalające, a jej wydłużenie może skutkować osłabieniem organizmu,
  2. spożywaj wyłącznie zalecane produkty – dieta kopenhaska przewiduje jadłospis, w którym znajdują się produkty o niskiej zawartości tłuszczu oraz węglowodanów: chude mięso, chude ryby, jaja, warzywa – szczególnie szpinak, brokuł, sałata, pomidor, owoce – jabłko, ananas, grejpfrut, kawa, herbata, woda mineralna. Dieta kopenhaska zakłada rygorystyczne menu, którego należy się bezwzględnie trzymać – zjedzenie innego produktu jest równoznaczne z przerwaniem diety,
  3. pij 1,5-2 l wody dziennie,
  4. trzymaj się ustalonych godzin posiłków – śniadanie 8:00-9:00, lunch 12:00-14:00, obiad 16:00-18:00. Między posiłkami nie należy spożywać żadnych produktów,
  5. zachowaj kolejność dni i posiłków,
  6. spożywaj 500-800 kcal dziennie – dieta kopenhaska opiera się o jadłospis ubogi w kalorie – dzięki temu możliwe jest uzyskanie deficytu kalorycznego, niezbędnego do utraty masy ciała,
  7. zrezygnuj z aktywności fizycznej – przy tak niskiej liczbie kalorii, jaką zakłada dieta 13 dniowa, wysiłek, w wyniku którego organizm spala dodatkowe kalorie, może powodować osłabienie,
  8. nie żuj gumy do żucia – zawiera cukier,
  9. zrezygnuj z soli.

Dieta kopenhaska – jadłospis na 13 dni

Wiesz na czym polega dieta kopenhaska – czas poznać dokładny jadłospis. Warto wiedzieć, że istnieje także dieta kopenhaska dla wegetarian. Poniżej znajdziesz jej tradycyjną wersję.

  • DZIEŃ 1
    • Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru
    • Obiad: 2 jajka na twardo, 100 g gotowanego szpinaku lub brokułów, 1 pomidor
    • Kolacja: 1 duży befsztyk wołowy, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny 
  • DZIEŃ 2
    • Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru
    • Obiad: 1 duży befsztyk wołowy, 1/3 główki sałaty (lub 5 liści) z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, 1 surowy owoc (jabłko, ananas lub grejpfrut)
    • Kolacja: 1 gruby plaster szynki, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego 
  • DZIEŃ 3
    • Śniadanie: 1 kubek kawy, 1 kostka cukru, 1 mała kromka pieczywa
    • Obiad: 100 g gotowanego szpinaku, 1 pomidor, 1 surowy mały owoc
    • Kolacja: 2 jajka na twardo, 1 gruby plaster szynki , 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny 
  • DZIEŃ 4
    • Śniadanie: 1 kubek kawy, 1 kostka cukru
    • Obiad: 1 jajko na twardo, 1 duża marchewka, 100-150 g serka wiejskiego
    • Kolacja: pół szklanki kompotu z owoców (ugotowanego bez cukru, owoce zjadamy), 2/3 szklanki jogurtu naturalnego Stek wołowy w ziołach. 
  • DZIEŃ 5 (dzień bez kawy)
    • Śniadanie: 1 duża starta marchewka z sokiem z cytryny
    • Obiad: 1 duża chuda gotowana ryba (pstrąg, dorsz) z sokiem z cytryny
    • Kolacja: 1 duży befsztyk wołowy, 5 liści sałaty, 6-8 główek gotowanych brokułów   
  • DZIEŃ 6
    • Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru, 1 mała kromka pieczywa
    • Obiad: 1 duszona pierś kurczaka bez skóry, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny
    • Kolacja: 2 jajka na twardo, 1 duża starta marchewka 
  • DZIEŃ 7
    • Śniadanie: 1 kubek herbaty bez cukru
    • Obiad: 1 pierś (150g) kurczaka grillowana lub z piekarnika, 1 świeży owoc
    • Kolacja: NIC
  • DZIEŃ 8
    • Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru
    • Obiad: 2 jajka na twardo, 100 g gotowanego szpinaku lub brokułów, 1 pomidor.
    • Kolacja: 1 duży befsztyk wołowy, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny 
  • DZIEŃ 9
    • Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru
    • Obiad: 1 duży befsztyk wołowy, 1/3 główki sałaty (lub 5 liści) z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, 1 surowy owoc (jabłko, ananas lub grejpfrut)
    • Kolacja: 1 gruby plaster szynki, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego 
  • DZIEŃ 10
    • Śniadanie: 1 kubek kawy, 1 kostka cukru, 1 mała kromka pieczywa
    • Obiad: 100 g gotowanego szpinaku, 1 pomidor, 1 surowy mały owoc
    • Kolacja: 2 jajka na twardo, 1 gruby plaster szynki , 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny
  • DZIEŃ 11
    • Śniadanie: 1 kubek kawy, 1 kostka cukru
    • Obiad: 1 jajko na twardo, 1 duża marchewka, 100-150 g serka wiejskiego
    • Kolacja: pół szklanki kompotu z owoców (ugotowanego bez cukru, owoce zjadamy), 2/3 szklanki jogurtu naturalnego Stek wołowy w ziołach.
  • DZIEŃ 12 (dzień bez kawy) 
    • Śniadanie: 1 duża starta marchewka z sokiem z cytryny
    • Obiad: 1 duża chuda gotowana ryba (pstrąg, dorsz) z sokiem z cytryny
    • Kolacja: 1 duży befsztyk wołowy, 5 liści sałaty, 6-8 główek gotowanych brokułów 
  • DZIEŃ 13
    • Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru, 1 mała kromka pieczywa
    • Obiad: 1 duszona pierś kurczaka bez skóry, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny
    • Kolacja: 2 jajka na twardo, 1 duża starta marchewka

Jakich efektów możesz spodziewać się po 13 dniach?

Czy w końcu uda mi się uzyskać wagę, jaką wskazuje kalkulator BMI? Czy dieta kopenhaska jest skuteczna? Dieta kopenhaska przynosi efekty w postaci utraty kilogramów – możliwa jest utrata od 8 do 20 kg w ciągu 13 dni. Porównując swoją sylwetkę przed i po diecie kopenhaskiej zobaczysz różnicę, jednak utracone kilogramy wrócą, możliwe, że z nawiązką. Dieta kopenhaska, dostarczając do organizmu niską liczbę kalorii, może powodować zmiany w przemianie materii, których negatywny efekt widać również po kuracji. Wracając do starego sposobu odżywiania, masa ciała może stać się większa, niż przed dietą. Efekt jojo jest typowy i niemal nieunikniony dla bardzo rygorystycznych diet, nieuwzględniających okresu stabilizacji masy ciała.

Ponadto, dieta kopenhaska przynosi także efekty w postaci osłabienia organizmu. Tak ograniczony jadłospis powoduje niedobór składników odżywczych, błonnika, węglowodanów złożonych.

Kiedy dieta nie jest wskazana?

Z uwagi na przewidziany w diecie kopenhaskiej jadłospis oraz jej specyfikę, przeciwwskazaniami do jej stosowania może być stan zdrowia oraz styl życia. Dieta kopenhaska, zgodnie z opiniami lekarzy nie może być stosowana w przypadku:

  • osób chorujących na: nadciśnienie tętnicze, cukrzycę, choroby układu krążenia, miażdżycę, choroby nerek, osteoporozę, dolegliwości żołądkowe, 
  • osób aktywnych fizycznie – zawodowo lub rekreacyjnie,
  • nastolatków, dla których zbilansowana dieta jest niezbędna do prawidłowego rozwoju,
  • osób w podeszłym wieku, w przypadku których dieta kopenhaska mogłaby przynieść efekty w postaci zbytniego obciążenia organizmu,
  • kobiet w ciąży oraz kobiet karmiących.

Zalety stosowania diety kopenhaskiej

Czy dieta kopenhaska jest zdrowa? Niekoniecznie, jednak mimo to, z uwagi na jej specyfikę i wyróżniający dietę kopenhaską jadłospis, ma ona pewne zalety:

  • pozwala szybko schudnąć,
  • trwa krótko,
  • pomaga wyrobić nawyk picia wody,
  • pomaga odzwyczaić się od podjadania,
  • zapewnia dostęp do gotowego jadłospisu,
  • wyróżnia się prostymi zasadami,
  • nie wymaga przygotowywania skomplikowanych posiłków.

Wady stosowania diety kopenhaskiej

Krótka dieta 13 dniowa, jednak wyjątkowo rygorystyczna, ma swoje wady. Powoduje negatywne dla organizmu skutki uboczne. Oto wady diety kopenhaskiej:

  • niedobór składników odżywczych, witamin i minerałów,
  • osłabienie organizmu, spadek energii, drażliwość, złe samopoczucie,
  • problemy z cerą, wypadaniem włosów, łamliwością paznokci,
  • zaburzenia metaboliczne,
  • omdlenia, wymioty, zawroty głowy,
  • towarzyszące uczucie głodu,
  • rezygnacja ze śniadań,
  • monotonność,
  • niezbilansowana,
  • niedostosowana indywidualnie,
  • ciężko w niej wytrwać,
  • może powodować efekt jojo,
  • niższa waga wiąże się głównie z utratą wody i tkanki mięśniowej.

Jak przetrwać na diecie?

Dieta kopenhaska opierająca się o jadłospis mało rozmaity, nakazujący spożywać niewielką liczbę kalorii, to duże wyzwanie dla każdego. Poznaj wskazówki, jak wytrwać w diecie kopenhaskiej:

  • przyjmuj suplementy multiwitaminowe – bez wit. A, którą dostarczają spożywane na diecie produkty,
  • używaj ziół i przypraw,
  • ostatni posiłek zjedz o 18:00,
  • oszczędzaj energię.

Co po zakończeniu?

Zastanawiasz się, co po diecie kopenhaskiej? Jeśli dieta kopenhaska przyniosła efekty, które chcesz utrzymać, zmień nawyki żywieniowe. Kiedy dieta 13 dniowa się zakończy, pamiętaj, aby produkty wprowadzać stopniowo i wybierać zdrową żywność. Zrezygnuj ze słodyczy, fast-foodów, zadbaj, by nie spożywać więcej niż zalecana liczba kalorii dziennie i trenuj regularnie.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Dieta kopenhaska (13 dniowa) - jadłospis, efekty, opinie - 5.0/5. Oddano 3 głosy.
Autor artykułu: