anemia

Niedokrwistość z niedoboru żelaza – objawy. Co jeść przy anemii z niedoboru żelaza?

Justyna Paroń ponad miesiąc temu

Żelazo jest jednym z ważniejszych składników mineralnych, mających kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Reguluje on działanie układu sercowo-naczyniowego, odpornościowego i nerwowego, mimo że zapotrzebowanie organizmu na ten składnik jest śladowe. Obniżenie stopnia wysycenia żelazem komórek skutkuje rozwojem niedokrwistości z niedoboru tego składnika.

Anemia w ciąży – objawy. Czym grozi anemia w ciąży i co wtedy jeść?

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Anemia stanowi powszechny problem wśród przyszłych mam i wynika ze zmian fizjologicznych zachodzących w organizmie ciężarnej kobiety. Jakie objawy mogą świadczyć o wystąpieniu anemii i jak jej zapobiegać?

Niedobór żelaza – objawy skutki, dieta. Jak uzupełnić niedobór żelaza?

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Żelazo to pierwiastek należący do mikroelementów, który jest niezbędnym składnikiem do transportu tlenu w ustroju. W organizmie człowieka znajduje się przede wszystkim w hemoglobinie, a także mioglobinie i enzymach biorących udział w oddychaniu komórkowym oraz rozkładających szkodliwy nadtlenek wodoru. Pozostała część odkładana jest w wątrobie, śledzionie, nerkach, surowicy krwi oraz szpiku.

Anemia u niemowląt – przyczyny, objawy, wskazówki dietetyczne

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

U niemowląt można wyróżnić zasadniczo trzy grupy niedokrwistości spowodowane odmiennymi czynnikami. Stawiając diagnozę anemii u niemowlaka, należy wziąć pod uwagę wiek oraz masę urodzeniową jego ciała.

Lucerna – właściwości zdrowotne, kiełki

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Lucerna jest rośliną pastewną, którą powszechnie kojarzymy z żywieniem wyłącznie zwierząt. Aktualne doniesienia naukowe nad właściwościami lucerny dostarczają cennych dowodów na to, że omawiana roślina jest wartościowym produktem żywieniowym, który jest w stanie rozwiązać szereg problemów zdrowotnych ludzi, nie tylko w krajach rozwijających się. Jakie to właściwości?

Niedobór witaminy B12 – objawy, leczenie

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Podczas gdy zgromadzone zapasy wewnątrzustrojowe ulegną wyczerpaniu, a nasz organizm będzie odmawiał wchłaniania czerwonej witaminy z pożywienia, mogą rozwijać się niespecyficzne symptomy świadczące o niedoborze witaminy B12. Długotrwały niedobór może być przyczyną nieodwracalnych zmian w układzie nerwowym.

Dereń – uprawa, właściwości, nalewka

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Większa świadomość konsumentów oraz wyższy poziom wiedzy sprawia, że chętniej poszukujemy i sięgamy po produkty roślinne o prozdrowotnych właściwościach, zamiast po kolejne lekarstwa. Dereń jadalny jest nie tylko rośliną ozdobną. W medycynie ludowej wykorzystywano jego potencjał sięgając po świeże owoce oraz ich przetwory, liście lub korę rośliny niwelując m.in. stany podgorączkowe i anemię.

Czarna rzepa – właściwości, zastosowanie na włosy, przepisy

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Ma wyrazisty smak, mnóstwo witamin, jest popularna w medycynie, kosmetyce oraz zielarstwie, a w kuchni stanowi smaczny dodatek do surówek i kanapek. Poznajmy właściwości i sposoby wykorzystania czarnej rzepy.

Anemia perniciosa, czyli objawy i leczenie niedokrwistości Addisona-Biermera

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Wyróżniamy trzy główne przyczyny występowania anemii. Może rozwinąć się ona wskutek niedoboru pewnych składników niezbędnych do produkcji erytrocytów, co zaburza proces ich tworzenia, dużej utraty krwi w wyniku krwotoku, bądź przedwczesnego rozpadu czerwonych krwinek.

Korzeń maca – działanie, skład i zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Pochodzący z peruwiańskich Andów korzeń rośliny maca, nie bez powodu przeżywa na nowo swoje „pięć minut” chwały. Zaliczany jest obecnie do grupy roślin o wyjątkowych właściwościach.

Mak – rodzaje, właściwości, przechowywanie, przygotowanie oraz zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Mak należy do roślin oleistych z rodziny makowatych i występuje głównie na półkuli południowej. Właściwości drobniutkich, czarnych ziarenek zostały docenione już w starożytności, kiedy to wykorzystywano je nie tylko w celach kulinarnych jako dodatek lub baza do potraw, ale również w celach terapeutycznych i uśmierzających ból.

Dieta na anemię bogata w żelazo – przykładowy jadłospis

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Niedobór żelaza może być przyczyną niedokrwistości. Najczęściej jest on spowodowany krwawieniami, ale może także wynikać z niezaspokojenia właściwej jego podaży wraz z dietą.

Rzodkiewka – idealna dla osób z anemią

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Rzodkiewka to bardzo popularne w Polsce warzywo. Jej pojawienie się na straganach zwiastuje nadejście wiosny. Czy wiedzieliście jednak, że te niepozorne warzywa skrywają w sobie wielką moc?

Drożdże spożywcze – właściwości, skład, witaminy, efekty oraz skutki uboczne

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Regularne spożywanie napoju z drożdży może dostarczyć organizmowi licznych zdrowotnych korzyści. Jednak gdy zostaną źle przygotowane i spożyte, możemy doświadczyć nieprzyjemnych skutków ubocznych. Jak więc spożywać drożdże spożywcze, aby odnieść korzyści i uniknąć efektów niepożądanych?

Helicobacter pylori i jej związek z anemią

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Ostatnie badania zaznaczają niepokojący związek anemii z zakażeniem bakterią Helicobacter pylori.

Awokado chroni przed 5 chorobami!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Awokado to nie tylko źródło cennych witamin i zdrowych tłuszczów. Jego właściwości zdrowotne skutecznie ochronią Cię przed wieloma chorobami!

Natka pietruszki – właściwości, wartości odżywcze, przechowywanie i zastosowanie

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Wszystkim znana, ale często niedoceniana i zapomniana w codziennej diecie. Wystarczy jej bardzo niewiele, aby dostarczyć niezbędnych substancji regulujących pracę organizmu. Poznajmy właściwości lecznicze natki z pietruszki.

Ta choroba grozi każdemu. Powstrzymaj anemię!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Anemia jest dość powszechną chorobą. Jej objawy bardzo często są bagatelizowane, co może prowadzić do przykrych konsekwencji.

Anemia – typy niedokrwistości oraz badania krwi

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Morfologia wykazała zbyt niski poziom erytrocytów we krwi, ich nieprawidłowy kształt lub nieodpowiednia ilość hemoglobiny? Dodatkowo stosujesz dietę ubogą w żelazo oraz witaminę B12? Ciągłe zmęczenie i senność dokucza Ci sprawiając, że nie czujesz się sobą? Mogą to być objawy ciężkiej dolegliwości – anemii.

Chlorella – skład, działanie, stosowanie, przepis

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Zielony skarb wód – chlorella zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa. Co jeszcze kryje ta cudowna roślina?