Niedokrwistość z niedoboru żelaza – objawy. Co jeść przy anemii z niedoboru żelaza?
Żelazo jest jednym z ważniejszych składników mineralnych, mających kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Reguluje on działanie układu sercowo-naczyniowego, odpornościowego i nerwowego, mimo że zapotrzebowanie organizmu na ten składnik jest śladowe. Obniżenie stopnia wysycenia żelazem komórek skutkuje rozwojem niedokrwistości z niedoboru tego składnika.
Anemia w ciąży – objawy. Czym grozi anemia w ciąży i co wtedy jeść?
Anemia stanowi powszechny problem wśród przyszłych mam i wynika ze zmian fizjologicznych zachodzących w organizmie ciężarnej kobiety. Jakie objawy mogą świadczyć o wystąpieniu anemii i jak jej zapobiegać?
Niedobór żelaza – objawy skutki, dieta. Jak uzupełnić niedobór żelaza?
Żelazo to pierwiastek należący do mikroelementów, który jest niezbędnym składnikiem do transportu tlenu w ustroju. W organizmie człowieka znajduje się przede wszystkim w hemoglobinie, a także mioglobinie i enzymach biorących udział w oddychaniu komórkowym oraz rozkładających szkodliwy nadtlenek wodoru. Pozostała część odkładana jest w wątrobie, śledzionie, nerkach, surowicy krwi oraz szpiku.
Anemia u niemowląt – przyczyny, objawy, wskazówki dietetyczne
U niemowląt można wyróżnić zasadniczo trzy grupy niedokrwistości spowodowane odmiennymi czynnikami. Stawiając diagnozę anemii u niemowlaka, należy wziąć pod uwagę wiek oraz masę urodzeniową jego ciała.
Lucerna – właściwości zdrowotne, kiełki
Lucerna jest rośliną pastewną, którą powszechnie kojarzymy z żywieniem wyłącznie zwierząt. Aktualne doniesienia naukowe nad właściwościami lucerny dostarczają cennych dowodów na to, że omawiana roślina jest wartościowym produktem żywieniowym, który jest w stanie rozwiązać szereg problemów zdrowotnych ludzi, nie tylko w krajach rozwijających się. Jakie to właściwości?
Niedobór witaminy B12 – objawy, leczenie
Podczas gdy zgromadzone zapasy wewnątrzustrojowe ulegną wyczerpaniu, a nasz organizm będzie odmawiał wchłaniania czerwonej witaminy z pożywienia, mogą rozwijać się niespecyficzne symptomy świadczące o niedoborze witaminy B12. Długotrwały niedobór może być przyczyną nieodwracalnych zmian w układzie nerwowym.
Dereń – uprawa, właściwości, nalewka
Większa świadomość konsumentów oraz wyższy poziom wiedzy sprawia, że chętniej poszukujemy i sięgamy po produkty roślinne o prozdrowotnych właściwościach, zamiast po kolejne lekarstwa. Dereń jadalny jest nie tylko rośliną ozdobną. W medycynie ludowej wykorzystywano jego potencjał sięgając po świeże owoce oraz ich przetwory, liście lub korę rośliny niwelując m.in. stany podgorączkowe i anemię.
Czarna rzepa – właściwości, zastosowanie na włosy, przepisy
Ma wyrazisty smak, mnóstwo witamin, jest popularna w medycynie, kosmetyce oraz zielarstwie, a w kuchni stanowi smaczny dodatek do surówek i kanapek. Poznajmy właściwości i sposoby wykorzystania czarnej rzepy.
Anemia perniciosa, czyli objawy i leczenie niedokrwistości Addisona-Biermera
Wyróżniamy trzy główne przyczyny występowania anemii. Może rozwinąć się ona wskutek niedoboru pewnych składników niezbędnych do produkcji erytrocytów, co zaburza proces ich tworzenia, dużej utraty krwi w wyniku krwotoku, bądź przedwczesnego rozpadu czerwonych krwinek.
Korzeń maca – działanie, skład i zastosowanie
Pochodzący z peruwiańskich Andów korzeń rośliny maca, nie bez powodu przeżywa na nowo swoje „pięć minut” chwały. Zaliczany jest obecnie do grupy roślin o wyjątkowych właściwościach.
Mak – rodzaje, właściwości, przechowywanie, przygotowanie oraz zastosowanie
Mak należy do roślin oleistych z rodziny makowatych i występuje głównie na półkuli południowej. Właściwości drobniutkich, czarnych ziarenek zostały docenione już w starożytności, kiedy to wykorzystywano je nie tylko w celach kulinarnych jako dodatek lub baza do potraw, ale również w celach terapeutycznych i uśmierzających ból.
Dieta na anemię bogata w żelazo – przykładowy jadłospis
Niedobór żelaza może być przyczyną niedokrwistości. Najczęściej jest on spowodowany krwawieniami, ale może także wynikać z niezaspokojenia właściwej jego podaży wraz z dietą.
Rzodkiewka – idealna dla osób z anemią
Rzodkiewka to bardzo popularne w Polsce warzywo. Jej pojawienie się na straganach zwiastuje nadejście wiosny. Czy wiedzieliście jednak, że te niepozorne warzywa skrywają w sobie wielką moc?
Drożdże spożywcze – właściwości, skład, witaminy, efekty oraz skutki uboczne
Regularne spożywanie napoju z drożdży może dostarczyć organizmowi licznych zdrowotnych korzyści. Jednak gdy zostaną źle przygotowane i spożyte, możemy doświadczyć nieprzyjemnych skutków ubocznych. Jak więc spożywać drożdże spożywcze, aby odnieść korzyści i uniknąć efektów niepożądanych?
Helicobacter pylori i jej związek z anemią
Ostatnie badania zaznaczają niepokojący związek anemii z zakażeniem bakterią Helicobacter pylori.
Awokado chroni przed 5 chorobami!
Awokado to nie tylko źródło cennych witamin i zdrowych tłuszczów. Jego właściwości zdrowotne skutecznie ochronią Cię przed wieloma chorobami!
Natka pietruszki – właściwości, wartości odżywcze, przechowywanie i zastosowanie
Wszystkim znana, ale często niedoceniana i zapomniana w codziennej diecie. Wystarczy jej bardzo niewiele, aby dostarczyć niezbędnych substancji regulujących pracę organizmu. Poznajmy właściwości lecznicze natki z pietruszki.
Ta choroba grozi każdemu. Powstrzymaj anemię!
Anemia jest dość powszechną chorobą. Jej objawy bardzo często są bagatelizowane, co może prowadzić do przykrych konsekwencji.
Anemia – typy niedokrwistości oraz badania krwi
Morfologia wykazała zbyt niski poziom erytrocytów we krwi, ich nieprawidłowy kształt lub nieodpowiednia ilość hemoglobiny? Dodatkowo stosujesz dietę ubogą w żelazo oraz witaminę B12? Ciągłe zmęczenie i senność dokucza Ci sprawiając, że nie czujesz się sobą? Mogą to być objawy ciężkiej dolegliwości – anemii.
Chlorella – skład, działanie, stosowanie, przepis
Zielony skarb wód – chlorella zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa. Co jeszcze kryje ta cudowna roślina?
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !