bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Anemia perniciosa, czyli objawy i leczenie niedokrwistości Addisona-Biermera

Anemia perniciosa, czyli objawy i leczenie niedokrwistości Addisona-Biermera

🕣 3 min czytania

Niedokrwistość jest stanem patologicznym wynikającym z dysproporcji między zapotrzebowaniem organizmu na tlen, a ograniczonymi możliwościami krwinek czerwonych do zaopatrywania w niego narządów. [1] Wyróżniamy trzy główne przyczyny występowania anemii. Może rozwinąć się ona wskutek niedoboru pewnych składników niezbędnych do produkcji erytrocytów, co zaburza proces ich tworzenia, dużej utraty krwi w wyniku krwotoku, bądź przedwczesnego rozpadu czerwonych krwinek.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Niedokrwistość Addisona-Biermera
  • Anemia perniciosa – objawy
  • Anemia perniciosa – przyczyny
  • Anemia perniciosa – leczenie
  • Anemia perniciosa – dieta

Niedokrwistość Addisona-Biermera

Niedokrwistość Addisona-Biermera to inaczej anemia złośliwa lub megaloblastyczna, czyli niedokrwistość z powodu niedoboru witaminy B12. Witaminę B12 możemy dostarczyć do organizmu spożywając produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak: wątroba, mięso drobiowe, wieprzowe, wołowe i inne, mięso ryb, jaja, mleko i jego przetwory np. jogurt, maślanka, kefir, sery podpuszczkowe (żółte) czy twarogowe. Witamina ta nie występuje w produktach roślinnych. Rola kobalaminy (witamina B12) jest szeroko rozpowszechniona w ustroju. Do funkcji możemy zaliczyć:

  • uczestnictwo w przemianach białek, węglowodanów oraz tłuszczów w organizmie,
  • czynny udział w procesie wytwarzania erytrocytów w szpiku kostnym,
  • zapewnia równowagę i komfort psychiczny,
  • uczestniczy we wspieraniu układu nerwowego,
  • oraz w procesach odtwarzania uszkodzonego DNA.  

Wchłanianie spożytej z pokarmem witaminy B12 jest zależne od tzw. czynnika wewnętrznego IF, który produkowany jest przez komórki okładzinowe żołądka. Brak tego czynnika uniemożliwia przyswajanie przez organizm dostarczonej witaminy, która zostaje wydalana z organizmu bez korzyści dla naszego ustroju. Drugim krytycznym punktem ważnym dla poprawnego wchłaniania witaminy B12 jest jelito kręte.

Warto podkreślić, że anemia nie jest chorobą samą w sobie, ale objawem występowania pewnych problemów w funkcjonowaniu organizmu człowieka. Omawiany typ niedokrwistości jest określany jako choroba autoimmunologiczna (uwarunkowana czynnikami genetycznymi), w wyniku której dochodzi do upośledzonego wchłaniania witaminy  B12  z powodu braku niezbędnego do tego procesu czynnika IF.

Anemia perniciosa – objawy

Do objawów anemii perniciosy należą:

  • bladożółte zabarwienie skóry,
  • łatwe męczenie się nawet podczas umiarkowanego wysiłku fizycznego,
  • obniżenie łaknienia, zaburzone odczuwanie smaków,
  • bóle i zawroty głowy,
  • stałe uczucie senności,
  • obrzęki,
  • powiększenie wątroby lub śledziony,
  • zahamowanie wzrostu i dojrzewania,
  • upośledzona koncentracja,
  • wygładzenie, zaczerwienienie i bolesność języka.

Anemia perniciosa – przyczyny

Anemia złośliwa jest wynikiem niepoprawnego wchłanianie witaminy B12, która bierze czynny udział w wytwarzaniu erytrocytów. Niedobór owej witaminy jest spowodowany dziedziczną wadą genetyczną, objawiającą się brakiem wytwarzania czynnika wewnętrznego (IF) w żołądku. W prawidłowym schemacie po spożyciu produktów będących źródłem witaminy B12, wchłanianie jest uzależnione od czynnika IF wydzielanego przez komórki okładzinowe żołądka do dwunastnicy. W pierwszym odcinku jelita cienkiego,  IF łączy się z witaminą i umożliwia jej transport do jelita krętego, gdzie ma miejsce jej wchłonięcie do krwioobiegu i transport do miejsca przeznaczenia za pomocą specjalistycznych białek.

Anemia perniciosa – leczenie

Anemia peniciosa jest często określana jako młodzieńcza niedokrwistość złośliwa. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta! Anemia Addisona-Biermera jest najczęściej diagnozowana wśród dzieci w wieku 10 lat, gdyż w przybliżeniu na taki okres czasu wystarcza organizmowi zapas kobalaminy zgromadzony podczas życia płodowego.

Leczenie opiera się na dożylnym podawaniu witaminy B12, czyli omijając układ pokarmowy, w którym związek nie mógłby się wchłonąć z powodu braku niezbędnego do tego procesu czynnika IF. Dostarczanie witaminy w postaci zastrzyków odbywa się do końca życia chorego.  

Anemia perniciosa – dieta

W przeciwieństwie do pozostałych typów anemii, na niedokrwistość Addisona-Biermera nie ma wpływu jakość diety. Niedobór witaminy B12 nie jest wynikiem niedostatecznej ilości spożytej witaminy, ale upośledzonej ścieżki jej wchłaniania.

Nie zapominajmy jednak, że dieta bazująca na niskoprzetworzonej żywności, urozmaicona pod kątem wyboru różnorodnych produktów spożywczych i nie wykluczająca żadnej z podstawowych grup produktów spożywczych będących źródłami białka, węglowodanów, tłuszczów, składników mineralnych, witamin i substancji bioaktywnych, jest podstawą do zachowania zdrowia.

Literatura:

[1] Monika Chełstowska, Krzysztof Warzocha; Klinika Hematologii Instytutu Hematologii i Transfuzjologii w Warszawie; „Objawy kliniczne i zmiany laboratoryjne w diagnostyce różnicowej niedokrwistości”

Katarzyna Albrecht, Edyta Ulińska;  Katedra i Klinika Pediatrii Hematologii i Onkologii WUM; „Niedokrwistości z zaburzeń wytwarzania”

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
anemia

Anemia – typy niedokrwistości oraz…

Morfologia wykazała zbyt niski poziom erytrocytów we krwi, ich nieprawidłowy kształt lub nieodpowiednia ilość hemoglobiny? Dodatkowo stosujesz dietę ubogą w żelazo oraz witaminę B12? Ciągłe zmęczenie i senność dokucza Ci… Czytaj dalej...
anemia

Anemia – objawy, przyczyny i…

Kobiety zapadają na nią niemal 20 razy częściej niż mężczyźni! Zobacz czym może objawiać się anemia i jak ją leczyć. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Zdrowie > anemia

    anemia witamina B12
    witamina

    Wszystko co trzeba wiedzień o witaminie B12

    Pokrzywa na włosy, odchudzanie i anemię. Jakie właściwości ma pokrzywa?

    niedokrwistość z niedoboru żelaza objawy przyczyny
    anemia

    Niedokrwistość z niedoboru żelaza – objawy. Co jeść przy anemii z niedoboru żelaza?

    chlorella efekty

    Chlorella – efekty, gdzie kupić, cena, skutki uboczne

    przyswajalność żelaza wchłanianie żelaza krzywa wchłaniania żelaza
    1
    żelazo

    Wchłanianie żelaza – zaburzenia. Krzywa wchłaniania żelaza

    anemia w ciazy objawy czym grozi anemia w ciaży
    anemia

    Anemia w ciąży – objawy. Czym grozi anemia w ciąży i co wtedy jeść?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.