Chlorella – efekty, gdzie kupić, cena, skutki uboczne
Aktualizacja: 20 maja, 2024
Chlorella jest jedną z najpopularniejszych alg, a swoją nazwę zawdzięcza temu, że jest najbogatszym źródłem chlorofilu. Ponadto zawiera więcej witaminy B12 niż wątróbka wołowa. Może być dobrym źródłem uzupełniającym codzienną dietę w makro- i mikroskładniki. Jakie korzyści płyną z jej regularnej konsumpcji?
Chlorella
Chlorella to mikroskopijny glon z gromady zielenic, jednokomórkowy o zielonej barwie i kulistym bądź elipsoidalnym kształcie. Jego wielkość kształtuje się na poziomie od 2 do 12 mikronów. Rośnie w wodach słodkich i słonych oraz w wilgotnym środowisku, takim jak kora i pnie drzew oraz gleba, a także we wnętrzu innych organizmów, jako zoochlorella. Wśród polskich glonów planktonowych znaleziono w wodach śródlądowych takie gatunki jak: Chlorella ellipsoidea, luteoviridis, minutissima i oocystoides , natomiast Chlorella vulgaris została znaleziona w Bałtyku.
Obecnie chlorella produkowana jest komercyjnie na całym świecie w stawach hodowlanych ze względu na jej wyjątkową wartość odżywczą. Ściana komórkowa chlorelli jest sztywna i niestrawna. Z tego powodu zebrane komórki chlorelli muszą zostać przetworzone w celu rozbicia ściany komórkowej przed użyciem jej jako suplementu diety.
Algi te są skoncentrowanymi źródłami chlorofilu, karotenoidów (zwłaszcza prowitaminy A) i witamin z grupy B, w tym również witaminy B12 i kwasu foliowego. Chlorella jest algą, która ma wysoką zawartość białka ok. 60%, spośród wszystkich alg dostarcza najwięcej aminokwasów [6]. Są również dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu α-linolowego z rodziny omega 3. W chlorelli znajdziemy mnóstwo przeciwutleniaczy i składników mineralnych, wśród nich przeważa żelazo, potas, magnez i wapń.
Chlorella – efekty
Chlorella ze względu na dużą ilości kwasu foliowego, witaminy B12 i żelaza, może pomóc w poprawie niedokrwistości i zaburzeń związanych z nadciśnieniem. W badaniach wykazano, iż suplementacja chlorellą znacząco zmniejsza ryzyko anemii związanej z ciążą, białkomoczu i obrzęku. Suplement ten może być przydatnym źródłem naturalnego kwasu foliowego, witaminy B12 i żelaza dla kobiet w ciąży [4].
Algi te spełniają funkcję naturalnej bariery ochronnej przeciwko szkodliwym substancjom, oczyszczają organizm z metali ciężkich oraz toksyn. Absorbując toksyczne związki zapobiegają przeciążeniu nerek czy wątroby. Chlorella posiada silne właściwości detoksykacyjne, przez co pomaga oczyścić organizm ze zbędnych produktów przemiany materii, szkodliwych substancji obecnych w pożywieniu oraz alkoholu. Przyjęcie chlorelli minimum dwie godziny przed piciem alkoholu powoduje, iż kac nie pojawia się w ogóle lub będzie mniej dokuczliwy.
Chlorella zawiera czynnik wzrostu chlorelli (CGF), który pobudza aktywność limfocytów T i makrofagów, odpowiedzialnych za pochłanianie i niszczenie bakterii oraz wirusów, powstrzymując infekcje i zwiększając odporność organizmu. Może także zapobiegać lub niszczyć zmiany nowotworowe [2].
Zawarty w chlorelli chlorelin działa jak antybiotyk – hamuje rozwój bakterii patogennych, wspomagając równocześnie wzrost i rozprzestrzenianie się pożądanej flory bakteryjnej.
Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy pomaga neutralizować wolne rodniki i zachować promienny wygląd skóry. Poprzez spowalnianie procesu utlenianie się komórek i eliminację wolnych rodników zapobiega przedwczesnemu starzeniu.
Codzienne spożycie chlorelli może obniżyć ciśnienie krwi [3]. Wpływa również na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Chlorella wiąże cholesterol, umożliwiając jelitom wyeliminowanie jego nadmiaru.
Dzięki zawartości beta-karotenu, pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia oraz wpływa na stan błon śluzowych i skóry. Zawartość znacznej ilości białka przyczynia się do zachowania zdrowych kości, wzrostu i utrzymania masy mięśniowej. Chlorella zawiera aminokwas tryptofan, z którego produkuje się serotonina, hormon szczęścia, z tego powodu chlorella może być pomocna w zapobieganiu depresji i zmęczenia. Ponadto zażyta wieczorem przetwarza serotoninę w melatoninę, co pomaga zasnąć i wstać rano wypoczętym.
Chlorella – gdzie kupić, cena
Chlorellę można kupić w sklepach internetowych, sklepach ze zdrową żywnością i suplementami oraz sklepach zielarskich, a także w aptekach i wybranych drogeriach, jak np. Rossmann. Dostępna jest w formie tabletek, kapsułek lub sproszkowanej. Cena 500 tabletek kształtuje się w granicach 40–60 zł, natomiast za 100 g proszku zapłacimy od 15 do 35 zł. Najdroższe są kapsułki, bo za 100 sztuk, trzeba zapłacić ok. 90 zł.
Chlorella – skutki uboczne
Chlorella jest bezpiecznym, naturalnym produktem. Zalecane jest przyjmowanie 10–15 tabletek dziennie lub płaską łyżeczkę: 2–3 g sproszkowanej chlorelli, jako dodatek do koktajli, sałatek, zup czy jogurtu. Nie jest możliwe jego przedawkowanie. Z racji tego, że jest produktem bogatym w błonnik pokarmowy, skutki uboczne nadmiernego spożycia chlorelli związane są z krótkotrwałymi dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego. Ból brzucha czy biegunka wynikają z właściwości, jakie posiada chlorella, a mianowicie przyspieszających przemianę materii, co skutkuje oczyszczaniem organizmu. Objawy te zazwyczaj ustępują samoczynnie po 2 dniach.
Chlorella jest algą o wysokich walorach odżywczych. Ze względu na dużą zawartość witaminy B12, do swojej diety powinny ją włączyć przede wszystkim osoby niespożywające produktów pochodzenia zwierzęcego (w produktach roślinnych witamina ta praktycznie nie występuje). Jej regularna suplementacja zmniejsza ryzyko anemii związanej z ciążą, wzmacnia odporność organizmu, zapobiega zmianom nowotworowym oraz depresji i zmęczeniu.
Literatura:
- chlorella.pl, online: http://chlorella.pl/,
- Halperin S., Smith B., Nolan C., Shay J., Kralovec J., Safety and immunoenhancing effect of a chlorella-derived dietary supplement in healthy adults undergoing influenza vaccination: randomized, double-blind, placebo-controlled trial. CMAJ 2003, 169, 11-7,
- Merchant R., Andre C.,Sica D., Nutritional supplementation with chlorella pyrenoidosa for mild to moderate hypertension. Journal of Medicinal Food, 2002, 5, 141-52,
- Nakano S., Takekoshi H., Nakano M., Chlorella pyrenoidosa supplementation reduces the risk of anemia, proteinuria and edema in pregnant women. Plant Foods for Human Nutrition, 2010; 65, 25-30,
- Starmach K., Plankton roślinny wód słodkich : metody badania i klucze do oznaczania gatunków występujących w wodach Europy Środkowej. PWN, Warszawa–Kraków, 1989,
- Tang G., Suter P., Vitamin A, Nutrition, and Health Values of Algae: Spirulina, Chlorella, and Dunaliella. Journal of Pharmacy and Nutrition Sciences, 2011, 1, 111-118.