Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – krótka charakterystyka
W ostatnim czasie coraz częściej słyszy się, że osoby będące na diecie redukcyjnej drastycznie obniżają zawartość w swojej diecie tłuszczów, które obwiniają za swój wzrost masy ciała. W efekcie jadłospisy tych osób ubogie są nie tylko w tłuszcze, ale również witaminy, które są w nich rozpuszczone, co skutkuje rozwojem wielu zaburzeń w organizmie.
Witamina K2 mK7 – właściwości, opinie. Gdzie występuje witamina K2 mk7?
Witamina K2 jest coraz popularniejsza w mediach. Przez jednych krytykowana, a przez innych wystawiana na piedestał. Warto przed podjęciem decyzji dowiedzieć się, czym tak naprawdę jest ta witamina i jakie udowodnione korzyści przynosi dla zdrowia człowieka. To i wiele więcej w poniższym artykule.
Jarmuż – właściwości, wartości odżywcze, przepisy
Kilka słów o jarmużu – nowe doniesienia o starej jak świat roślinie. O tym, że warto pokochać jarmuż i zaprosić go na swój stół przekonuje jego niezwykle bogaty skład, a także estetyczny wygląd. W jaki sposób zielone liście jarmużu chronią nas przed nowotworem, zakażeniami bakteryjnymi i chorobami serca? O tym przeczytacie w poniższym artykule.
Hipowitaminoza pierwotna i wtórna – objawy, skutki i przyczyny niedoboru witamin
Kolejna infekcja? Senność, zmęczenie, zawroty głowy? A może wypadające włosy i sucha, pękająca skóra? Jeśli tak być może cierpisz na hipowitaminozę. Oto przyczyny, objawy i możliwe skutki niedoboru witamin.
Kapusta – odmiany, właściwości, gotowanie i zastosowanie
Kapusta towarzyszy ludziom już od starożytności, gdzie była uznawana za lekarstwo na wiele chorób, od problemów skórnych, po oczyszczanie organizmu i ważny element diety dla kobiet ciężarnych.
Witamina K2 – właściwości, działanie, zastosowanie, występowanie
Witamina K2 jest odmianą witaminy K i jest bardzo kluczowa w profilaktyce i leczeniu miażdżycy oraz osteoporozy. Jaka jest jej rola w organizmie?
Masło klarowane – właściwości, zastosowanie, domowy przepis
Masło klarowane – doskonalszy odpowiednik masła. Poznaj jego prozdrowotne właściwości. W czym jest lepsze od zwykłego masła?
Dieta po złamaniu kości – co należy spożywać a czego unikać?
Bogata w cenne witaminy i minerały dieta korzystnie wpływa na regenerację złamanych kości. Sprawdź, które produkty jeść, a które unikać po przebytym złamaniu.
Pomidor malinowy – właściwości, witaminy, wartości odżywcze i przepis na sałatkę
Malinowe pomidory idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju sałatek. Posiadaja także wiele cennych dla zdrowia składników, które poprawią funkcjonowanie całego organizmu.
Mleczny zawrót głowy – przegląd produktów mlecznych, ich wartość odżywcza, walory i wady
Każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie. Głównie ze względu na niesamowitą różnorodność, stale zwiększaną przez producentów. Dowiedz się więcej o produktach mlecznych.
Rukiew wodna. Właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania i przepisy
Rukiew wodna wygląda delikatnie i świeżo. Niech jednak cię to nie zmyli – to prawdziwa bomba witaminowa. Poznaj spektakularne działanie tej rośliny.
Cukinia. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy i dietetyczne przepisy
Cukinia to bardzo popularne warzywo. Warto włączyć je do swojej diety nie z tyle ze względu na małą ilość kalorii, ale także na cenne składniki i smak, który sprawdza się w wielu daniach.
Bataty. Właściwości, składniki odżywcze i indeks glikemiczny
Słodkie ziemniaki urozmaicą twoje dania. Spróbuj a z pewnością je pokochasz.
Rzodkiewka. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy i wpływ na karmienie piersią
Warzywo, którego pojawienie się na straganach zwiastuje wiosnę. Bez niej pyszna kanapka z nowalijkami nigdy się nie uda. Dowiedz się, ile zdrowia kryje się w tej małej i niepozornej rzodkiewce.
Ogórki kiszone. Właściwości, witaminy i sekret dobrego przepisu
Z ogórków zielonych można zrobić maseczki, okłady, sałatki i ... ogórki kiszone. Dzięki procesowi kiszenia zyskują nowe właściwości i są bogatsze w cenne witaminy!
Szparagi – rodzaje, właściwości, gotowanie i przepisy
Szparagi są niejako zwiastunem wiosny. Cieszą się dużą liczbą smakoszy, a sposobów na ich przyrządzenie jest mnóstwo. Znaleźć je można w menu wielu restauracji, ale coraz częściej pojawiają się w jadłospisie domowym. Przez medycynę ludową cenione były za swe lecznicze właściwości.
Soczysty i „krwawy” symbol płodności – co skrywa granat?
Wrzuć granat do jadłospisu, czyli wartość odżywcza oraz właściwości wybuchowego owocu
Kasza jęczmienna. Właściwości, wartości odżywcze, gotowanie i przepisy
Wśród różnego rodzaju kasz, jedną z najpopularniejszych jest kasza jęczmienna. Jej delikatny smak i cenne składniki odżywcze powodują, że jest świetną propozycją dodatku do wszelkich rodzajów dań.
Rozstępy – jak się ich pozbyć domowymi sposobami?
Sprawdź jak w domowych warunkach możesz pozbyć się uciążliwych i małoestetycznych rozstępów. Pamiętaj nie zwlekaj z ich leczeniem!
Odpowiednia dieta i ruch to najlepszy sposób przeciwdziałania osteoporozie!
Właściwa dieta i regularna aktywność fizyczna to najlepsza linia obrony przed osteoporozą!