bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Dobroczynne działanie likopenu. Warto je wykorzystać!

Dobroczynne działanie likopenu. Warto je wykorzystać!

🕣 < 1 min czytania

Likopen jest związkiem chemicznym z grupy karotenów. Jest naturalnym barwnikiem występującym w roślinach. Najwięcej tego związku zawierają owoce i warzywa o pomarańczowym, czerwonym i zielonym kolorze.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Likopen – działania
  • Likopen – występowanie

Likopen – działania

Likopen posiada mnóstwo wartości prozdrowotnych. Jako antyoksydant chroni organizm przed wolnymi rodnikami, poprawia kondycje skóry oraz włosów i paznokci. Umożliwia poprawne funkcjonowanie układu krwionośnego i kostnego.

Chroni stawy kolanowe przed zwyrodnieniem, działa antynowotorowo, ponieważ stymuluje układ immunologiczny, hamuje mutacje w komórkach nowotworowych oraz bakteryjnych. Wykazuje działanie ochronne w przypadku nowotworu jamy ustnej, krtani, przełyku oraz pęcherza moczowego. Zmniejsza ryzyko raka przewodu pokarmowego oraz raka prostaty.

Ponadto likopen ochrania skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV oraz przed poparzeniami słonecznymi. Pełni także znaczącą funkcję w profilaktyce chorób serca, takich jak udar i miażdżyca, obniża stężenie cholesterolu oraz normalizuje ciśnienie.

Likopen – występowanie

Produkty, w których zawarte są karetonoidy, takie jak beta-kryptoksantyna, luteina i likopen to m. in.:

  • owoce: borówki, winogrona, jagody, porzeczki, jabłka, pomarańcza, mandarynki, morele, brzoskwinie, awokado, mango, dzika róża, grejpfruty
  • warzywa: pomidory, marchew, papryka, brokuły, buraki, seler, kapusta i szpinak
  • pieczywo pełnoziarniste
  • orzechy
  • ryby

Na zwiększenie przyswajalności likopenu ma wpływ obróbka termiczna. Najwięcej likopenu znajduje się w przetworach takich jak: ketchup, sok i koncentrat pomidorowy, pasty oraz sosy na bazie warzyw.

Dzięki dużej ilości zalet likopen jest składnikiem spożywczym, o którym nie należy zapominać w przypadku profilaktyki zdrowotnej. Panie docenią ten związek chemiczny, ponieważ poprawia on urodę natomiast dla panów jest ważnym sprzymierzeńcem w walce z chorobami prostaty.   

Zdrowa dieta nie musi być rygorystyczna. Likopen jest jednym z wielu przykładów na dobroczynne działanie bliskich nam produktów, które możemy znaleźć w każdej lodówce.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Kinga Gąsienica - Roj ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
żelazo

Żelazo – zapotrzebowanie i wchłanianie…

Żelazo jako niezbędny transporter tlenu o utrudnionym wchłanianiu. Czytaj dalej...

Wapń w organizmie – jego…

Dlaczego wapń jest bardzo ważnym składnikiem mineralnym naszej diety? Co jeść, aby nie dopuścić do niedoborów oraz jakie konsekwencje zdrowotne niesie zbyt mała podaż tego składnika w diecie? Na te… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Zdrowie

    Antyoksydanty
    Kawałki węgla kamiennego na szarym tle.

    Shilajit – właściwości i zastosowanie skalnych nacieków

    Tokoferole i tokotrienole – jaką pełnią funkcję w organizmie?

    czepota puszysta działanie

    Czepota puszysta – działanie i leczenie boreliozy

    katechiny właściwości działanie źródła

    Co to są katechiny i gdzie można je znaleźć?

    kwas elagowy właściwości

    Kwas elagowy – właściwości, występowanie. Naturalna substancja przeciwnowotworowa

    flawonoidy antocyjany,
    Antyoksydanty

    Flawony, izoflawony, antocyjany – cenne substancje dla naszego zdrowia

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.