odporność

Odporność to umiejętność radzenia sobie naszego organizmu z drobnoustrojami wywołującymi wiele chorób. Szczególnie narażeni na infekcje jesteśmy w okresie jesienno-zimowym, kiedy bardzo łatwo można wyziębić organizm, a brak warzyw i owoców powoduje niedobory witamin. O odporność należy dbać cały rok, tylko tak wzmocniony organizm będzie w stanie odeprzeć atak drobnoustrojów. Istnieje jednak kilka naturalnych metod, które zapewnią nam dodatkową ochronę i pozwolą szybciej zwalczyć pierwsze stadia choroby. W artykułach poniżej zebrane zostały informacje na temat naszego układu odpornościowego oraz sposobów jego wzmocnienia. Pamiętaj zacznij o niego dbać stosunkowo wcześnie, aby grypa Cię nie zaskoczyła.

Pelargonia afrykańska – jakie są jej właściwości lecznicze? Pelargonia afrykańska dla dzieci

Magdalena Olejnik ponad miesiąc temu

Pelargonia afrykańska jest rośliną wykorzystywaną coraz częściej w medycynie ludowej jako środek wzmacniający odporność oraz zwalczający objawy przeziębienia i grypy. Wykazuje szerokie spektrum działania, jest skuteczna w leczeniu gruźlicy, w stanach zapalnych oskrzeli czy innych schorzeniach przewodu pokarmowego. Pelargonia afrykańska zwykle stosowana jest w postaci kropel, tabletek i syropu. Jakie właściwości wykazuje ta roślina?

Woda z imbirem – przepis. Co daje picie wody z imbirem na czczo?

Korzeń imbiru lekarskiego to nie tylko aromatyczna, ostra przyprawa. Zawiera on w sobie substancje, które wykazują korzystne działanie zdrowotne. W jaki sposób picie wody z imbirem wpłynie pozytywnie na nasz organizm?

Wzmocnić odporność jesienią

O odporność należy dbać cały czas, a nie tylko w okresie jesienno-zimowej słoty, kiedy to nasz organizm szczególnie narażony jest na atak drobnoustrojów. Najlepszymi sposobami jest regularna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta. Kiedy pomyślimy o tym dopiero z nastaniem pierwszego dnia jesieni warto zastosować parę trików, aby w miarę szybko zapewnić organizmowi dodatkową ochronę.

Właściwości lecznicze imbiru. Imbir na odchudzanie

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Właściwości zdrowotne imbiru, sposoby jego przygotowania. Imbir, jako przyprawa wspomagająca odchudzanie.

Neutropenia – objawy, leczenie, dieta. Neutropenia u dzieci

Neutropenia stanowi dość niespecyficzną jednostkę chorobową manifestującą się zmniejszoną zdolnością organizmu do zwalczania infekcji bakteryjnych. Przyczyn wystąpienia neutropenii może być wiele, dlatego kluczowy element w rozpoznaniu schorzenia powinna stanowić szczegółowa diagnostyka. Z dzisiejszego artykułu dowiecie się Państwo m.in. czym jest neutropenia, jakimi objawami manifestuje się choroba, jak wygląda postępowanie lecznicze. Zapraszamy do lektury!

Probiotyk – działanie. Probiotyk na zaparcia, biegunkę, odporność i odchudzanie

Patrycja Nawojowska ponad miesiąc temu

W dobie powszechnej antybiotykoterapii, częstych zakażeń wirusowych i bakteryjnych probiotyki zyskują coraz większe znaczenie zdrowotne. Dostarczane z nimi bakterie ze szczepów takich jak Lactobacillus czy Bifidobacterium mogą pomóc w profilaktyce i leczeniu licznych schorzeń. Aby jednak były skuteczne konieczna jest znajomość ich charakterystyki i działania.

Co może obniżyć odporność?

Na przejściowe obniżenie odporności w dużej mierze ma nasz styl życia. Ciągły stres, pośpiech, byle jakie posiłki zjadane w biegu, do tego używki i brak ruchu. To najkrótsza droga do obniżenia odporności.

Syrop z mniszka lekarskiego – właściwości lecznicze, w ciąży. Jak zrobić syrop z mniszka?

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Dmuchawiec, lwi ząb, mlecz, podróżnik mleczowaty … to tylko nieliczne nazwy znanej, choć nie do końca docenianej w naszym kraju rośliny z rodziny Asteraceae. Charakterystycznie ułożone w rozetę liście, intensywnie żółte kwiaty, które po dojrzeniu tworzą puszysty aparat lotny nazywany powszechnie dmuchawcem, szczególnie wiosną stanowią niebanalną część polskiego krajobrazu.

Sok z kiszonej kapusty – właściwości, wpływ na odchudzanie

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Sok z kiszonej kapusty, charakteryzujący się specyficznym smakiem, niesie z sobą wiele prozdrowotnych korzyści. Dlaczego warto włączyć ten napój do diety i jaki wpływ może to mieć na naszą masę ciała?

Probiotyki na odchudzanie, zaparcia, biegunkę, odporność. Skutki uboczne probiotyków

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Właściwości prozdrowotne produktów zawierających żywe kultury bakterii fermentacji mlekowej znano i z powodzeniem wykorzystywano już od czasów starożytnych, podstawy naukowe zaś zostały stworzone dopiero w wieku XX przez rosyjskiego naukowca Miecznikowa, który powiązał zdumiewająco dobrą kondycję zdrowotną chłopów bułgarskich z codziennym spożywaniem napoju fermentowanego zawierającego szczepy Lactobacillus acidophilus.

Produkty zwiększające odporność

Wśród produktów najlepiej wzmacniających nasza odporność można wyróżnić: czosnek, grejpfruty, szpinak, zielona herbata czy miód. Z pewnością dla niektórych ciekawostką będzie, że wzmocnić organizm pomogą również pieczarki, a to ze względu na obecność selenu. Najnowsze badania wiążą brak tej substancji z większa podatnością na infekcje.

Czarna porzeczka – właściwości lecznicze. Liście i olej z czarnej porzeczki

Marcin Grzelak ponad miesiąc temu

Czarne porzeczki nie należą do najbardziej popularnych owoców. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że te sezonowe owoce charakteryzują się wysoką gęstością odżywczą. Regularna konsumpcja czarnych porzeczek może przynieść wiele korzyści.

Tran – na odporność, skórę, kości, serce

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Tran… samo skojarzenie u wielu osób budzi szereg nieprzyjemnych wspomnień zwłaszcza z okresu dzieciństwa, gdzie niemal w każdym domu obowiązkowo podawano dzieciom ten rybi specyfik. Jednakże w naszych czasach przemysł farmaceutyczny wychodzi potencjalnym konsumentom naprzeciw oferując olej z wątroby dorsza zamknięty w postaci kapsułek, niekiedy żelków lub dodając do niego przeróżne owocowe aromaty. Stąd też współcześnie tran można spotkać w rozmaitych wariantach smakowych: malinowy, cytrynowy, mango i brzoskwinia…

Wpływ flory jelitowej na odporność organizmu

Sonia Walla ponad miesiąc temu

„Odporność pochodzi z brzucha”, choć to brzmiące nieco jak slogan reklamowy hasło jest zbytnim uproszczeniem, kryje w sobie wiele prawdy. Faktycznie, znacząca część naszego układu odpornościowego zlokalizowana jest w obrębie jelita cienkiego. Jaki wpływ na funkcje immunologiczne ma stan jelit? Co szkodzi jelitom, a tym samym pogarsza odporność oraz jak temu zapobiec?

Spirulina – działanie, opinie. Lepsza spirulina w proszku czy tabletkach?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Mówiąc o spirulinie możemy mieć wątpliwości co do jej definicji. Do tej pory pozostaje niejednoznaczna. W potocznym rozumieniu jest ona składnikiem suplementów diety i jeszcze niedawno klasyfikowano ją jako glon. Teraz wiadomo, że należy do bakterii z rodzaju Arthrospira. Do produkcji preparatów najczęściej wykorzystuje się gatunki A.platensis i A. maxima. Występuje w różnych warunkach środowiskowych – wodach słonych i słodkich, także w glebie. Jakie korzyści może przynieść stosowanie spiruliny?

Acerola – źródło naturalnej witaminy C

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Źródłem tej witaminy są produkty roślinne, przede wszystkim owoce jagodowe i cytrusowe, warzywa kapustne, papryka i pomidory. Od jakiegoś czasu coraz większym uznaniem cieszy się acerola, która przywędrowała do nas z Ameryki Środkowej. Przyjrzyjmy się jej dokładniej.

Tran dla dzieci i niemowląt – działanie, olej z rekina czy tran z dorsza?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Oleje rybie (tran) pozyskiwane z wątroby ryb stanowią cenne źródło kwasów n-3. Czy warto zastosować ich suplementację w postaci tranu?

Laktoferyna – działanie, skutki uboczne, dla dzieci, preparaty, cena, opinie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Obecnie świat opanowała negatywna opinia na temat spożywania mleka krowiego, które posądzane jest o niekorzystne dla zdrowia działanie. Jednak niewiele osób wie, że krowie mleko jest źródłem cennej laktoferyny, która wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych m.in. działanie przeciwwirusowe, immunostymulujące oraz przeciwbakteryjne.

Hibiskus i jego rola w prewencji chorób

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Hibiskus – narodowy kwiat Korei Północnej i Południowej, symbol Malezji, ozdoba godła Hawajów. Pisał o nim Adam Mickiewicz w “Panu Tadeuszu”, doceniały go nasze babcie. Co kryje w sobie ten niezwykły kwiat? Jakie właściwości wykazuje?

Jeżówka (echinacea) – właściwości, leki, dla dzieci

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Preparaty zawierające wyciąg z jeżówki są często polecane w okresach obniżonej odporności i przebiegu infekcji wirusowych i bakteryjnych. Mimo, iż faktycznie Echinacea jest w tym aspekcie bardzo skutecznym środkiem, niewiele osób zna jej dokładne działanie na organizm. Czy można stosować ją profilaktycznie? Czy są przeciwwskazania do jej stosowania oraz czy można podawać ją dzieciom? Okazuje się, że odpowiedzi na te pytania nie są jednoznaczne.

Colostrum – właściwości, skutki uboczne, cena, opinie

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Mleko matki stanowi idealny pokarm dla jej potomka, zapewniający wszystkie elementy potrzebne do wzrostu i rozwoju młodego organizmu. Pokarmem o szczególnie unikalnej wartości biologicznej jest colostrum, czyli siara bydlęca. Ponad 250 składników aktywnych zawartych w tej substancji wywiera wielokierunkowe, pozytywne działanie na organizm. Czy colostrum może być stosowane także przez ludzi? Jakie korzyści zdrowotne przynosi i czy suplementacja tą substancją może mieć niepożądane skutki uboczne?

Koci pazur – właściwości, zastosowanie, cena, opinie

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Zwana przez niektórych „korzeniem życia”, czepota puszysta – inaczej koci pazur – znalazła szerokie zastosowanie w medycynie, także tej konwencjonalnej. Jej immunostymulujące, przeciwzapalne i antyoksydacyjne właściwości sprawiają, iż wykorzystuje się ją w tradycyjnej terapii wielu chorób.