odporność
Woda z imbirem – przepis. Co daje picie wody z imbirem na czczo?
Wzmocnić odporność jesienią
O odporność należy dbać cały czas, a nie tylko w okresie jesienno-zimowej słoty, kiedy to nasz organizm szczególnie narażony jest na atak drobnoustrojów. Najlepszymi sposobami jest regularna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta. Kiedy pomyślimy o tym dopiero z nastaniem pierwszego dnia jesieni warto zastosować parę trików, aby w miarę szybko zapewnić organizmowi dodatkową ochronę.
Dieta przeciwzapalna – jadłospis, przepisy. Produkty przeciwzapalne
Beta-glukan – właściwości, skutki uboczne. Beta-glukan dla dzieci
Właściwości lecznicze imbiru. Imbir na odchudzanie
Co może obniżyć odporność?
Na przejściowe obniżenie odporności w dużej mierze ma nasz styl życia. Ciągły stres, pośpiech, byle jakie posiłki zjadane w biegu, do tego używki i brak ruchu. To najkrótsza droga do obniżenia odporności.
Neutropenia – objawy, leczenie, dieta. Neutropenia u dzieci
Probiotyk – działanie. Probiotyk na zaparcia, biegunkę, odporność i odchudzanie
Syrop z mniszka lekarskiego – właściwości lecznicze, w ciąży. Jak zrobić syrop z mniszka?
Produkty zwiększające odporność
Wśród produktów najlepiej wzmacniających nasza odporność można wyróżnić: czosnek, grejpfruty, szpinak, zielona herbata czy miód. Z pewnością dla niektórych ciekawostką będzie, że wzmocnić organizm pomogą również pieczarki, a to ze względu na obecność selenu. Najnowsze badania wiążą brak tej substancji z większa podatnością na infekcje.