Czerwone banany – właściwości. Jak jeść czerwone banany?
Banany to jedne z najczęściej spożywanych owoców na świecie. Zawierają wiele minerałów oraz witamin i są źródłem węglowodanów, dzięki czemu zapewniają szybki przypływ energii. W Polsce dostępna jest najczęściej ich żółta odmiana, tak więc mało kto wie, że istnieją również inne. Jakie właściwości posiadają czerwone banany?
Nadmiar potasu – objawy, leczenie. Jak obniżyć potas?
Rola potasu, skutki jego nadmiaru w organizmie, na czym polega dieta ubogopotasowa?
Niedobór potasu – objawy, przyczyny, skutki. Norma potasu
Potas to oprócz sodu jeden z najważniejszych makroelementów całkowicie niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania w organizmie. Jego niedobór pojawia się coraz częściej, a objawy są często bagatelizowane. Jest to niepokojące, gdyż skutkiem tegoż stanu są liczne choroby i schorzenia układu sercowo-naczyniowego, co może zakończyć się zatrzymaniem czynności serca, a więc śmiercią.
Banany – przed i po treningu, na diecie odchudzającej, przepisy
Każdego roku hoduje się około 102 milionów ton bananów, które są dystrybuowane w ponad 120 państwach. Czym zasłużyły sobie na taką popularność?
Tamarillo – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie pomidora drzewiastego
W sklepach warzywno-owocowych możemy dostać coraz więcej egzotycznych produktów, sprowadzanych z najodleglejszych miejsc świata. Ciekawość podpowiada, aby kupić i wypróbować nietypowy surowiec w swojej kuchni, poznać jego smak, zapach, strukturę i konsystencję. Co powiecie na tamarillo, owoc o nietypowym wytrawnym smaku?
Sól niskosodowa kontra tradycyjna
Rozwiązaniem, mogącym sprzyjać ograniczeniu spożywania soli dodanej do potraw i dań, może okazać się sól niskosodowa. Czym jest i jakimi cechami różni się od tradycyjnej soli kuchennej?
Grejpfrut – owoc wspomagający odchudzanie
Zgodnie ze starym powiedzeniem „gorzki lek najlepiej leczy”, warto dowiedzieć się, dlaczego sprawdza się ono również w stosunku do egzotycznego, cytrusowego owocu.
Dbaj o prawidłowe ciśnienie krwi i poznaj najbogatsze źródła potasu!
Co ma wspólnego potas z ciśnieniem krwi? Jak się okazuje bardzo wiele! Potas jest niezwykle ważnym pierwiastkiem odpowiedzialnym za szereg funkcji w organizmie. Wprowadź do swojej diety produkty bogate w potas!
W upalne dni chroń się przed odwodnieniem!
Lato zbliża się do nas wielkimi krokami, razem z nim upalne dni i zagrożenie odwodnieniem. Czy zwykła szklanka wody wystarczy, aby zapobiec odwodnieniu? Zobacz, jak chronić siebie i bliskich przed groźnym odwodnieniem organizmu.
Soja – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie i szkodliwość
Przekonaj się, jakie bogactwa kryje w sobie soja!
5 najlepszych sposobów na wzmocnienie odporności na jesień
Wzmocnij odporność wprowadzając niewielkie zmiany.
Przewlekła niewydolność nerek – dieta i przykładowy jadłospis
Chorbę tę diagnozuje się coraz częściej, warto więc poznać jej objawy i przebieg. Na przewlekłą niewydolność nerek choruje już 4 miliony Polaków.
Dieta na obrzęki – produkty zalecane i zakazane
Masz problem z zatrzymywaniem wody w organizmie? Czujesz się opuchnięta i ciężka? W pozbyciu się opuchlizny może pomóc Ci dieta!
Potas – właściwości, niedobór i źródła w jedzeniu
Spośród elektrolitów, szczególną uwagę warto zwrócić na potas. Jest to bardzo ważny składnik mineralny wspierający prawidłową pracę organimzu.
Dlaczego pszenica twarda jest lepsza od innych?
Z pewnością nieraz widzieliście na półkach sklepowych makarony wykonane z pszenicy durum. Czy wiecie czym one się różnią od makaronów wykonanych ze zwykłej mąki? Jeśli nie, przeczytajcie artykuł Klaudii Niemiry, a Wasze zakupy staną się o wiele prostsze.
Pomidor malinowy – właściwości, witaminy, wartości odżywcze i przepis na sałatkę
Malinowe pomidory idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju sałatek. Posiadaja także wiele cennych dla zdrowia składników, które poprawią funkcjonowanie całego organizmu.
Sok z owoców noni – właściwości, dawkowanie i skutki uboczne
Sok ten wzbogaci organizm o niezbędne składniki odżywcze, witaminy i minerały, co jest niezwykle pomocne, gdy nie masz czasu na skomponowanie pełnowartościowych posiłków.
Cukinia. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy i dietetyczne przepisy
Cukinia to bardzo popularne warzywo. Warto włączyć je do swojej diety nie z tyle ze względu na małą ilość kalorii, ale także na cenne składniki i smak, który sprawdza się w wielu daniach.
Bakłażan. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy i proste przepisy
To niezwykle smaczne i cenne warzywo. Jest idealnym składnikiem grillowanych szaszłyków, sałatek i roladek. Zachwycają się nim nie tylko wegetarianie.
Dieta na obniżenie ciśnienia krwi. Przeciwwskazania, zalecenia i nadciśnienie oporne
Nadciśnienie tętnicze dotyczy co trzeciego dorosłego Polaka. Sprawdź jak sobie z nim poradzić!
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !