Jabłka – właściwości odchudzające i zdrowotne
Aktualizacja: 26 marca, 2024
Możemy cieszyć się ich słodko- kwaśnym smakiem przez cały rok, chociaż w naszych kuchniach królują zdecydowanie jesienią. Sprawdzają się w deserach oraz przetworach. Spośród wszystkich owoców Polacy wybierają je najczęściej. I nie ma w tym absolutnie nic złego, dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i odchudzającym jabłka są zdecydowanie numerem 1!
Jabłoń jest najstarszą rośliną uprawną, pochodzi z południowo – zachodnich Chin. Do dnia dzisiejszego uzyskano tysiące odmian, między innymi nasze rodzime Papierówki i Delikates, pochodzące z Rosji Antonówki, amerykańskie Cortland, czy Jonatan. Owoce różnią się twardością, kruchością, soczystością, zawartością składników odżywczych. Dzięki takiej wielorakości i dostępności każdy może wybrać dla siebie coś pysznego.
Wartości odżywcze jabłek
Jabłko w prawie 85% składa się z wody, średniej wielkości zawiera mniej niż 100 kcal, jest więc jednym z niskokalorycznych owoców. Jabłka zawierają kwas chlorogenowy, który ma silne właściwości przeciwutleniające, zwalczając wolne rodniki działa przeciwnowotworowo. Kolejną zaletą kwasu chlorogenowego jest zdolność do stabilizowania poziomu cukru we krwi, co powoduje zmniejszenie łaknienia – ma to istotne znaczenie szczególnie dla osób dbających o linię. Zamiast stosować kwas chlorogenowy w formie suplementu diety lepiej wzbogacić swoją dietę w świeże owoce jabłoni.
Właściwości zdrowotne i odchudzające jabłek
Jabłka są świetnym źródłem błonnika, dzięki czemu wspomagają trawienie, normalizują pracę jelit, skutecznie leczą biegunkę. Kolejną korzyścią ze spożycia substancji balastowych, szczególnie dla mieszkańców miast, jest zdolność oczyszczania organizmu z toksyn i zapobieganie zatruciom metalami ciężkimi (np. ołowiem). Pektyna korzystnie wpływa na zmniejszenie stężenia „złego” cholesterolu LDL, dzięki czemu spada ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca. Rajskie owoce są także cennym źródłem witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. Witamina C współdziałając z kwercetyną zawartą w jabłkach (barwnik roślinny) zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych.
Jabłka- obierać czy nie?
Jabłka importowane często pokryte są środkami powlekającymi (np. wosk pszczeli) w celu ochrony przed szkodnikami, czy przedwczesnym dojrzewaniem. W takim przypadku lepiej obrać skórkę. Niestety owoce obrane zawierają znacznie mniej cennych składników. Najlepiej zatem korzystać z dobrodziejstw jabłek pochodzących z rodzimych upraw ekologicznych i spożywać je bez obaw ze skórką.
Jabłka mogą zostać wykorzystane, jako łatwo dostępna przekąska, składnik zdrowych i pożywnych deserów. Możemy bezkarnie delektować się ich smakiem i jednocześnie uzupełniać dietę w cenne składniki odżywcze pomagające zachować świetne samopoczucie i dobry stan zdrowia. Jak mówi angielskie przysłowie „Kto przed snem jabłka spożywa ze smakiem, swego doktora uczyni biedakiem”.