bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Jabłka – właściwości odchudzające i zdrowotne

Jabłka – właściwości odchudzające i zdrowotne

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 5 marca, 2025

Możemy cieszyć się ich słodko- kwaśnym smakiem przez cały rok, chociaż w naszych kuchniach królują zdecydowanie jesienią. Sprawdzają się w deserach oraz przetworach. Spośród wszystkich owoców Polacy wybierają je najczęściej. I nie ma w tym absolutnie nic złego, dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i odchudzającym jabłka są zdecydowanie numerem 1!

Polskie jabłka.

Polskie jabłka.

Jabłoń jest najstarszą rośliną uprawną, pochodzi z południowo – zachodnich Chin. Do dnia dzisiejszego uzyskano tysiące odmian, między innymi nasze rodzime Papierówki i Delikates, pochodzące z Rosji Antonówki, amerykańskie Cortland, czy Jonatan. Owoce różnią się twardością, kruchością, soczystością, zawartością składników odżywczych. Dzięki takiej wielorakości i dostępności każdy może wybrać dla siebie coś pysznego.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Wartości odżywcze jabłek
  • Właściwości zdrowotne i odchudzające jabłek
  • Jabłka- obierać czy nie?

Wartości odżywcze jabłek

Jabłko w prawie 85% składa się z wody, średniej wielkości zawiera mniej niż 100 kcal, jest więc jednym z niskokalorycznych owoców. Jabłka zawierają kwas chlorogenowy, który ma silne właściwości przeciwutleniające, zwalczając wolne rodniki działa przeciwnowotworowo. Kolejną zaletą kwasu chlorogenowego jest zdolność do stabilizowania poziomu cukru we krwi, co powoduje zmniejszenie łaknienia – ma to istotne znaczenie szczególnie dla osób  dbających o linię. Zamiast stosować kwas chlorogenowy w formie suplementu diety lepiej wzbogacić swoją dietę w świeże owoce jabłoni.

Właściwości zdrowotne i odchudzające jabłek

Jabłka są świetnym źródłem błonnika, dzięki czemu wspomagają trawienie, normalizują pracę jelit, skutecznie leczą biegunkę. Kolejną korzyścią ze spożycia substancji balastowych, szczególnie dla mieszkańców miast, jest zdolność oczyszczania organizmu z toksyn i zapobieganie zatruciom metalami ciężkimi (np. ołowiem). Pektyna korzystnie wpływa na zmniejszenie stężenia „złego” cholesterolu LDL, dzięki czemu spada ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca. Rajskie owoce są także cennym źródłem witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. Witamina C współdziałając z kwercetyną zawartą w jabłkach (barwnik roślinny) zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych.

Jabłka- obierać czy nie?

Jabłka importowane często pokryte są środkami powlekającymi  (np. wosk pszczeli)  w celu ochrony przed szkodnikami, czy przedwczesnym dojrzewaniem. W takim przypadku lepiej obrać skórkę. Niestety owoce obrane zawierają znacznie mniej cennych składników. Najlepiej zatem korzystać z dobrodziejstw jabłek pochodzących z rodzimych upraw ekologicznych i spożywać je bez obaw ze skórką.

Jabłka mogą zostać wykorzystane, jako łatwo dostępna przekąska, składnik zdrowych i pożywnych deserów. Możemy bezkarnie delektować się ich smakiem i jednocześnie uzupełniać dietę w cenne składniki odżywcze pomagające zachować świetne samopoczucie i dobry stan zdrowia. Jak mówi angielskie przysłowie „Kto przed snem jabłka spożywa ze smakiem, swego doktora uczyni biedakiem”.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Aleksandra Langner
Aleksandra Langner ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
owoce

Nieznane dotąd właściwości warzyw i…

Wpływają nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale również na dobrostan psychiczny. Poznaj zdrowotne korzyści z jedzenia warzyw i owoców. Czytaj dalej...
owoce jagodowe

Jeżyny – właściwości lecznicze, zastosowanie

Jeżyny pojawiając się na krzewach żegnają lato. Możemy cieszyć się ich smakiem od końca lipca do października, warto więc się pośpieszyć i wykorzystać smaczne owoce eksperymentując w kuchni. Czytaj dalej...

Zalety i wady diety jabłkowej…

Czy dieta jabłkowa jest skuteczna? Jak ją stosować, aby osiągnąć najlepsze efekty? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce

    owoce Produkty wspomagające odchudzanie

    Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!

    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    owoce

    Pigwa. Top 10 korzyści zdrowotnych

    herbata

    Herbata na odchudzanie

    Proteiny w proszku na odchudzanie i skutki uboczne ich stosowania

    owoce

    Co daje nam jedzenie bananów? Banany a odchudzanie

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.