logo_bonavita_pl
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
Facebook
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Drób – rodzaje i właściwości. Czy indyk jest zdrowszy od kurczaka?

Drób – rodzaje i właściwości. Czy indyk jest zdrowszy od kurczaka?

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 6 maja, 2024

Na przestrzeni lat obserwuje się wzrost spożycia mięsa. W przypadku drobiu widać tendencję wzrostową. Może to być spowodowane tym, że społeczeństwo coraz większą uwagę zwraca na to co je. Drób jest produktem niskokalorycznym i niskotłuszczowym, w porównaniu z innymi gatunkami mięsa.

Drobiem określa się ptactwo hodowlane, z którego pozyskuje się mięso, jaja i pióra. 

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Rodzaje drobiu
  • Właściwości mięsa drobiowego
  • Jakość mięsa drobiowego
  • Podroby drobiowe
  • Czy indyk jest zdrowszy od kurczaka?

Rodzaje drobiu

Drób można podzielić na:

  • grzebiący – kury, kurczaki, indyki, perliczki,
  • wodny – gęsi, kaczki,
  • gołębiowaty – gołębie.

Do drobiu rzeźnego zalicza się przede wszystkim kury, indyczki, kaczki i gęsi.

Drób intensywnie tuczony, przeznaczony na ubój – głównie kury, ale również kaczki i indyki – to inaczej brojlery. Osiągają one szybki wzrost masy mięśniowej w krótkim czasie.

W największej ilości konsumowane jest mięso kur. Jest ono twarde, suche i łykowate. Indyk natomiast w porównaniu z kurą ma więcej mięsa w stosunku do kości. W mniejszej ilości spożywa się kaczki, a najrzadziej gęsi.

Właściwości mięsa drobiowego

Drób jest głównie źródłem białka, które jest pełnowartościowe – zawiera egzogenne aminokwasy, których organizm sam nie jest w stanie syntetyzować. Cechuje się ono wysoką strawnością – ok. 97%. Jest to procent w jakim białko zostaje strawione w przewodzie pokarmowym i przetransportowane do komórek ciała. Białko stanowi średnio 18–25% produktu, a u osobników starszych maleje (16–18%) na rzecz tłuszczu. Najwięcej znajduje się w mięśniach piersiowych. Większy udział białka jest u drobiu grzebiącego niż wodnego. W stosunku do mięsa zwierząt rzeźnych, drób ma mniej kolagenu. Dzięki drobnym i delikatniejszym strukturom włókien mięśniowych, mięso ptactwa jest łatwiej trawione przez organizm.

W porównaniem z innymi gatunkami mięsa, drób zawiera mniejszy udział nasyconych kwasów tłuszczowych –  ok. 30%, oraz cholesterolu. Zawartość tłuszczu i skład poszczególnych kwasów tłuszczowych jest zależny od gatunku, wieku i sposobu hodowli zwierząt. Wraz z wiekiem zwiększa się zawartość tłuszczu w mięsie. Ptactwo wodne będzie miało go więcej niż drób grzebiący.

Inne substancje zawarte w drobiu to witaminy z grupy B. Tiamina w największej ilości występuje w mięsie kaczki oraz w piersi z kurczaka. Dobrym źródłem ryboflawiny będzie udziec z indyka, jak również tuszka kurczaka i kaczki. Mięso z piersi kurczaka będzie miało także większą ilość niacyny.

Mięso jest dobrym źródłem żelaza hemowego, które jest lepiej przyswajane niż to pochodzące z roślin – niehemowe. Najwięcej go zawiera mięso z ud drobiu, szczególnie gęsi i kaczki. Będą miały one również większą zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Jakość mięsa drobiowego

Na jakość mięsa wpływa wiele czynników. W przypadku smaku i zapachu mięso starszych ptaków jest bardziej intensywne. Nadają się na wywary lub rosół. Mięso przy powolnym wzroście (hodowla ekstensywna) jest cenniejsze i bardziej wartościowe niż przy hodowli intensywnej. Mięso z piersi jest kwaskowate i łagodniejsze w porównaniu z ud.

Mięso młodego drobiu jest delikatniejsze niż starszych ptaków ze względu na mniejszą grubość włókien mięśniowych. Soczystość produktu jest zależna od prawidłowo przeprowadzonego dojrzewania. Najbardziej soczyste są udka drobiowe. Mięso z tej części jest bardziej różowe ze względu na większą zawartość mioglobiny i hemoglobiny.

Przygotowując potrawy z drobiu (oraz innych gatunków mięsa) należy pamiętać o prawidłowej obróbce wstępnej – usunąć pozostałości upierzenia, umyć pod bieżącą wodą, odsączyć i wyporcjować.  Przy obróbce właściwej trzeba pamiętać o stratach witamin – szczególnie z grupy B. Tiamina i pirydoksyna są wrażliwe m.in. na środowisko wodne – gotowanie i duszenie, dlatego nie należy gotować dłużej niż to potrzebne.

Odpowiednie systemy kontroli na każdym etapie przetwarzania, zapewniają bezpieczeństwo przed zakażeniem mikrobiologicznym i chemicznym – pestycydy, antybiotyki, metale ciężkie, wielopierścieniowe węglowodany aromatyczne (WWA).

Nawet podczas obróbki właściwej – szczególnie smażenia i pieczenia – powstają substancje niepożądane takie jak nitrozoaminy, heterocykliczne aminy aromatyczne i WWA. Mogą one wpływać kancerogennie na organizm. Jak ich uniknąć? Pilnować zawsze czasu obróbki termicznej potrawy. W przypadku pieczenia należy korzystać z żaroodpornego naczynia z pokrywką, piec w rękawie lub folii. Smażyć należy na świeżym oleju np. rzepakowym i unikać przypalenia mięsa.

Podroby drobiowe

Źródłem składników odżywczych oraz witamin i składników mineralnych są także podroby – inaczej jadalne narządy wewnętrzne. Najbardziej powszechne podroby z drobiu to wątróbka i serce. Na uwagę zasługuje szczególnie wątróbka. Jest ona bogata w witaminy z grupy B – tiamina, ryboflawina, niacyna oraz witaminę A, C i żelazo. W porównaniu z mięsem ma ponad 3-krotnie więcej cholesterolu. Wątroba jest bogata w mikroskładniki, ponieważ to właśnie w niej są  magazynowane. Inną funkcją tego narządu jest filtracja krwi. Może więc zawierać toksyny lub metabolity substancji. Wątróbki nie powinny spożywać kobiety w ciąży, ponieważ ma duże ilości witaminy A, która w nadmiernych ilościach działa teratogennie. Również osoby z hemochromatozą muszą zrezygnować z podrobów ze względu na duże ilości żelaza.

Czy indyk jest zdrowszy od kurczaka?

Uważa się, że indyk jest zdrowszy niż kura, ponieważ żyje dłużej i ma w sobie mniej antybiotyków. Nie trzeba obawiać się pozostałości leków w mięsie. Po podaniu preparatów musi minąć okres  karencji, aby zwierzę mogło trafić do uboju. Więc ani indyk, ani kurczak nie będzie zawierał pozostałości antybiotyków.

Pod względem zawartości makro i mikroskładników mięso z indyka dostarcza mniej energii i ma mniejszą zawartość tłuszczu niż z kurczaka. Jest bogatsze w składniki mineralne takie jak cynk, miedź, żelazo czy też potas. Natomiast mięso z kurczaka dostarcza więcej witaminy E, tiamin i niacyny.

Dieta każdego człowiek powinna być urozmaicona, aby dostarczyć wszystkich składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Mięso z drobiu – szczególnie grzebiącego – jest niskokaloryczne i niskotłuszczowe. Jest źródłem pełnowartościowego białka o dużej strawności. Dzięki temu jest delikatne i łatwostrawne. Stanowi źródło witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak żelazo hemowe.

Literatura:

  1. Konarzewska M., Gastronomia. Tom II. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Wydawnictwo WSiP. Warszawa 2014.
  2. Główny Urząd Statystyczny, Dostawy na rynek krajowy oraz spożycie niektórych artykułów konsumpcyjnych na 1 mieszkańca w 2016 roku. Warszawa 2017.
  3. Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ. Warszawa 1017.
  4. Gawęcki J., Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo PZWL. Warszawa 2010.
  5. Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K. i wsp., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo PZWL. Warszawa 2012.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk , Dyplomowany dietetyk (dietetyk kliniczny) i psychodietetyk. Specjalizuje się w schorzeniach układu pokarmowego, szczególnie jelit. Sporo czasu poświęca badaniom nad zagadnieniem zaparć oraz choroby Leśniowskiego-Crohna.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

kawa rzemieślnicza
Palarnia kawy rzemieślniczej – klucz do idealnej filiżanki
Jak zrobić domową pizzę jak z włoskiej restauracji?
Dieta Low FODMAP IBS i SIBO
Dieta Low FODMAP pod lupą. Co trzeba o niej wiedzieć?
Dieta niemowlaka – co warto dodać, by wspierać jego rozwój i odporność?
Zrównoważone odżywianie w praktyce – co powinno znaleźć się na talerzu? (Artykuł sponsorowany)
Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > mięso

    mięso
    Stek na talerzu z sztućcami.
    4
    mięso

    Zepsute mięso – jak rozpoznać, zagrożenia. Czy zamrożone mięso może się zepsuć?

    mięso z kaczki właściwości przepis na kaczkę
    mięso

    Mięso z kaczki – właściwości. Przepis na kaczkę

    mięso z królika właściwości potrawy z królika
    mięso

    Mięso z królika – właściwości, potrawy. Potrawka z królika dla dzieci

    wędliny tradycyjne i dojrzewajace
    mięso

    Wędliny tradycyjne i dojrzewające. Jak przechowywać wędliny?

    mrożone owoce mieso jak szybko rozmrozić mięso?

    Mrożone owoce, warzywa, mięso – jak mrozić? Jak szybko rozmrozić mięso?

    cielęcina właściwości wartości odżywcze cielęcina dla dziecka
    1
    mięso

    Cielęcina – właściwości. Cielęcina dla dziecka. Jak przyrządzić cielęcinę?