bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Drób – rodzaje i właściwości. Czy indyk jest zdrowszy od kurczaka?

Drób – rodzaje i właściwości. Czy indyk jest zdrowszy od kurczaka?

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 6 maja, 2024

Na przestrzeni lat obserwuje się wzrost spożycia mięsa. W przypadku drobiu widać tendencję wzrostową. Może to być spowodowane tym, że społeczeństwo coraz większą uwagę zwraca na to co je. Drób jest produktem niskokalorycznym i niskotłuszczowym, w porównaniu z innymi gatunkami mięsa.

Drobiem określa się ptactwo hodowlane, z którego pozyskuje się mięso, jaja i pióra. 

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Rodzaje drobiu
  • Właściwości mięsa drobiowego
  • Jakość mięsa drobiowego
  • Podroby drobiowe
  • Czy indyk jest zdrowszy od kurczaka?

Rodzaje drobiu

Drób można podzielić na:

  • grzebiący – kury, kurczaki, indyki, perliczki,
  • wodny – gęsi, kaczki,
  • gołębiowaty – gołębie.

Do drobiu rzeźnego zalicza się przede wszystkim kury, indyczki, kaczki i gęsi.

Drób intensywnie tuczony, przeznaczony na ubój – głównie kury, ale również kaczki i indyki – to inaczej brojlery. Osiągają one szybki wzrost masy mięśniowej w krótkim czasie.

W największej ilości konsumowane jest mięso kur. Jest ono twarde, suche i łykowate. Indyk natomiast w porównaniu z kurą ma więcej mięsa w stosunku do kości. W mniejszej ilości spożywa się kaczki, a najrzadziej gęsi.

Właściwości mięsa drobiowego

Drób jest głównie źródłem białka, które jest pełnowartościowe – zawiera egzogenne aminokwasy, których organizm sam nie jest w stanie syntetyzować. Cechuje się ono wysoką strawnością – ok. 97%. Jest to procent w jakim białko zostaje strawione w przewodzie pokarmowym i przetransportowane do komórek ciała. Białko stanowi średnio 18–25% produktu, a u osobników starszych maleje (16–18%) na rzecz tłuszczu. Najwięcej znajduje się w mięśniach piersiowych. Większy udział białka jest u drobiu grzebiącego niż wodnego. W stosunku do mięsa zwierząt rzeźnych, drób ma mniej kolagenu. Dzięki drobnym i delikatniejszym strukturom włókien mięśniowych, mięso ptactwa jest łatwiej trawione przez organizm.

W porównaniem z innymi gatunkami mięsa, drób zawiera mniejszy udział nasyconych kwasów tłuszczowych –  ok. 30%, oraz cholesterolu. Zawartość tłuszczu i skład poszczególnych kwasów tłuszczowych jest zależny od gatunku, wieku i sposobu hodowli zwierząt. Wraz z wiekiem zwiększa się zawartość tłuszczu w mięsie. Ptactwo wodne będzie miało go więcej niż drób grzebiący.

Inne substancje zawarte w drobiu to witaminy z grupy B. Tiamina w największej ilości występuje w mięsie kaczki oraz w piersi z kurczaka. Dobrym źródłem ryboflawiny będzie udziec z indyka, jak również tuszka kurczaka i kaczki. Mięso z piersi kurczaka będzie miało także większą ilość niacyny.

Mięso jest dobrym źródłem żelaza hemowego, które jest lepiej przyswajane niż to pochodzące z roślin – niehemowe. Najwięcej go zawiera mięso z ud drobiu, szczególnie gęsi i kaczki. Będą miały one również większą zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Jakość mięsa drobiowego

Na jakość mięsa wpływa wiele czynników. W przypadku smaku i zapachu mięso starszych ptaków jest bardziej intensywne. Nadają się na wywary lub rosół. Mięso przy powolnym wzroście (hodowla ekstensywna) jest cenniejsze i bardziej wartościowe niż przy hodowli intensywnej. Mięso z piersi jest kwaskowate i łagodniejsze w porównaniu z ud.

Mięso młodego drobiu jest delikatniejsze niż starszych ptaków ze względu na mniejszą grubość włókien mięśniowych. Soczystość produktu jest zależna od prawidłowo przeprowadzonego dojrzewania. Najbardziej soczyste są udka drobiowe. Mięso z tej części jest bardziej różowe ze względu na większą zawartość mioglobiny i hemoglobiny.

Przygotowując potrawy z drobiu (oraz innych gatunków mięsa) należy pamiętać o prawidłowej obróbce wstępnej – usunąć pozostałości upierzenia, umyć pod bieżącą wodą, odsączyć i wyporcjować.  Przy obróbce właściwej trzeba pamiętać o stratach witamin – szczególnie z grupy B. Tiamina i pirydoksyna są wrażliwe m.in. na środowisko wodne – gotowanie i duszenie, dlatego nie należy gotować dłużej niż to potrzebne.

Odpowiednie systemy kontroli na każdym etapie przetwarzania, zapewniają bezpieczeństwo przed zakażeniem mikrobiologicznym i chemicznym – pestycydy, antybiotyki, metale ciężkie, wielopierścieniowe węglowodany aromatyczne (WWA).

Nawet podczas obróbki właściwej – szczególnie smażenia i pieczenia – powstają substancje niepożądane takie jak nitrozoaminy, heterocykliczne aminy aromatyczne i WWA. Mogą one wpływać kancerogennie na organizm. Jak ich uniknąć? Pilnować zawsze czasu obróbki termicznej potrawy. W przypadku pieczenia należy korzystać z żaroodpornego naczynia z pokrywką, piec w rękawie lub folii. Smażyć należy na świeżym oleju np. rzepakowym i unikać przypalenia mięsa.

Podroby drobiowe

Źródłem składników odżywczych oraz witamin i składników mineralnych są także podroby – inaczej jadalne narządy wewnętrzne. Najbardziej powszechne podroby z drobiu to wątróbka i serce. Na uwagę zasługuje szczególnie wątróbka. Jest ona bogata w witaminy z grupy B – tiamina, ryboflawina, niacyna oraz witaminę A, C i żelazo. W porównaniu z mięsem ma ponad 3-krotnie więcej cholesterolu. Wątroba jest bogata w mikroskładniki, ponieważ to właśnie w niej są  magazynowane. Inną funkcją tego narządu jest filtracja krwi. Może więc zawierać toksyny lub metabolity substancji. Wątróbki nie powinny spożywać kobiety w ciąży, ponieważ ma duże ilości witaminy A, która w nadmiernych ilościach działa teratogennie. Również osoby z hemochromatozą muszą zrezygnować z podrobów ze względu na duże ilości żelaza.

Czy indyk jest zdrowszy od kurczaka?

Uważa się, że indyk jest zdrowszy niż kura, ponieważ żyje dłużej i ma w sobie mniej antybiotyków. Nie trzeba obawiać się pozostałości leków w mięsie. Po podaniu preparatów musi minąć okres  karencji, aby zwierzę mogło trafić do uboju. Więc ani indyk, ani kurczak nie będzie zawierał pozostałości antybiotyków.

Pod względem zawartości makro i mikroskładników mięso z indyka dostarcza mniej energii i ma mniejszą zawartość tłuszczu niż z kurczaka. Jest bogatsze w składniki mineralne takie jak cynk, miedź, żelazo czy też potas. Natomiast mięso z kurczaka dostarcza więcej witaminy E, tiamin i niacyny.

Dieta każdego człowiek powinna być urozmaicona, aby dostarczyć wszystkich składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Mięso z drobiu – szczególnie grzebiącego – jest niskokaloryczne i niskotłuszczowe. Jest źródłem pełnowartościowego białka o dużej strawności. Dzięki temu jest delikatne i łatwostrawne. Stanowi źródło witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak żelazo hemowe.

Literatura:

  1. Konarzewska M., Gastronomia. Tom II. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Wydawnictwo WSiP. Warszawa 2014.
  2. Główny Urząd Statystyczny, Dostawy na rynek krajowy oraz spożycie niektórych artykułów konsumpcyjnych na 1 mieszkańca w 2016 roku. Warszawa 2017.
  3. Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ. Warszawa 1017.
  4. Gawęcki J., Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo PZWL. Warszawa 2010.
  5. Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K. i wsp., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo PZWL. Warszawa 2012.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk , Dyplomowany dietetyk (dietetyk kliniczny) i psychodietetyk. Specjalizuje się w schorzeniach układu pokarmowego, szczególnie jelit. Sporo czasu poświęca badaniom nad zagadnieniem zaparć oraz choroby Leśniowskiego-Crohna.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > mięso

    mięso
    Stek na talerzu z sztućcami.
    4
    mięso

    Zepsute mięso – jak rozpoznać, zagrożenia. Czy zamrożone mięso może się zepsuć?

    mięso z kaczki właściwości przepis na kaczkę
    mięso

    Mięso z kaczki – właściwości. Przepis na kaczkę

    mięso z królika właściwości potrawy z królika
    mięso

    Mięso z królika – właściwości, potrawy. Potrawka z królika dla dzieci

    wędliny tradycyjne i dojrzewajace
    mięso

    Wędliny tradycyjne i dojrzewające. Jak przechowywać wędliny?

    mrożone owoce mieso jak szybko rozmrozić mięso?

    Mrożone owoce, warzywa, mięso – jak mrozić? Jak szybko rozmrozić mięso?

    cielęcina właściwości wartości odżywcze cielęcina dla dziecka
    1
    mięso

    Cielęcina – właściwości. Cielęcina dla dziecka. Jak przyrządzić cielęcinę?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.