Opinie
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Chcesz być na bieżąco?
Syrop sosnowy jest bardzo łatwo dostępnym środkiem na kaszel. Oprócz tego, że działa przeciwkaszlowo, bardzo dobrze smakuje, przez co chętnie piją go zarówno dorośli, jak i dzieci.
Gdy dokuczają kaszel i chrypa, syrop sosnowy to pierwsze, po co sięgamy z domowej apteczki. Bardzo wiele syropów z apteki zawiera większy lub mniejszy udział syropu sosnowego. Nie tylko łagodzi on kaszel, ale również pięknie pachnie sosnowym zagajnikiem. Taki syrop można też przygotować w domowej kuchni, jednak jedynie w maju, kiedy sosny obfitują w młode pędy, lub w czerwcu, gdy pojawią się na nich zielone szyszki.
Syrop sosnowy jest polecany do zwalczania objawów przeziębienia, głównie uporczywego kaszlu i chrypy. Olejki eteryczne sosny mogą przynieść także ulgę w katarze i bólu gardła, choć na te objawy lepsze będą odpowiednio sztyfty do wąchania i pastylki.
Syrop z pędów sosny zawdzięcza swoje właściwości głównie olejkom eterycznym. Rozrzedzają one wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych, a to ułatwia jej usuwanie. Dodatkowo olejek eteryczny z sosny działa lekko antyseptycznie, zatem może wspomagać zwalczanie zarazków w organizmie. Sosnowe pędy zawierają również flawonoidy, działające rozkurczowo i przeciwzapalnie, witaminę C – szeroko znany przeciwutleniacz – oraz goryczki – działają one kojąco na układ nerwowy.
Syrop z pędów sosny jest bardzo smaczny, jednak nie zapominaj, że jest to lekarstwo. Stosujemy je wtedy, gdy dokucza kaszel i chrypa, zgodnie z dawkowaniem zawartym w ulotce.
Dawkowanie domowego syropu dla dorosłych to zwykle 1 łyżka 1–3 razy dziennie. Dla dzieci zalecana dawka to 1–2 łyżeczki dziennie. Syropy sosnowe dla dziecka nie powinny zawierać alkoholu.
Syrop sosnowy zawiera dużo cukru. Dzięki niemu pędy i szyszki puszczają sok bogaty w substancje czynne. Cukier dodatkowo konserwuje syrop, dlatego można go długo przechowywać. Jednak osoby, które muszą kontrolować ilość cukru w diecie, powinny wybrać inne specyfiki na kaszel. Przeszkodą w stosowaniu syropu z pędów sosny są także alergie na sosnę.
Syrop z pędów sosny można zrobić samemu, domowymi metodami. Jest to jednak wymagające i pracochłonne zajęcie. Oczywiście, aby przyrządzić ten syrop, warto mieć w pobliżu skupisko sosen, najlepiej na własnym terenie. Zbieramy jedynie młode pędy, co niestety zmniejsza rozrost drzew. Dlatego za zbiory w lasach państwowych można dostać grzywnę.
Do sporządzenia syropu potrzeba minimum 1,2 kilograma sosnowych pędów. Można również zrobić syrop z młodych, jeszcze zielonych szyszek. Ich zbieranie nie szkodzi drzewu, jest więc bezpieczniejsze, a same szyszki są prostsze do zebrania. Pędy sosny zbiera się w maju, zaś szyszki pojawiają się w czerwcu.
Oprócz szyszek lub pędów potrzebny będzie także cukier. Popularne proporcje to 1 część cukru do 1 części szyszek/pędów. Najlepiej wsypywać składniki warstwami, żeby cukier miał dobry dostęp do sosnowych pędów. Niezależnie od tego, czy używamy szyszek, czy młodych pędów, wcześniej należy je umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Cukier zmieszany z częściami sosny zamykamy szczelnie w słoikach i odstawiamy w słoneczne miejsce – dzięki temu cukier lepiej się rozpuści. Codziennie należy potrząsnąć zawartością i otworzyć słoiki na kilka chwil. To zapobiega spleśnieniu pędów sosny. Aby dodatkowo zapobiec ich zepsuciu, pilnuj, żeby cukier, a potem syrop przykrył je w całości. W razie potrzeby trochę cukru można dosypać.
Po 2–3 tygodniach syrop powinien być gotowy. Wtedy go odcedzamy, przelewamy do słoiczków i krótko pasteryzujemy. Jeśli syrop ma stać dłużej, można dodać do niego spirytus – 1 łyżkę na każde 250 ml gotowego syropu.
Syrop z sosny stosuj tak jak każde lekarstwo, ostrożnie i zgodnie z przeznaczeniem. Nawet naturalne środki mogą zaszkodzić w nadmiarze. Nie zapomnij, żeby zbierać składniki na syrop z pewnego źródła, aby uniknąć grzywny i zanieczyszczonego surowca.
Literatura:
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Bądź na bieżąco, nie przegap okazji bycia zdrowym!