bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Syrop z pędów sosny. Jak zrobić syrop z pędów sosny?

Syrop z pędów sosny. Jak zrobić syrop z pędów sosny?

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 11 kwietnia, 2024

Syrop sosnowy jest bardzo łatwo dostępnym środkiem na kaszel. Oprócz tego, że działa przeciwkaszlowo, bardzo dobrze smakuje, przez co chętnie piją go zarówno dorośli, jak i dzieci. 

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Syrop z pędów sosny
  • Syrop z pędów sosny – na co pomaga?
  • Właściwości lecznicze syropu 
  • Kiedy sięgać po syrop z pędów sosny?
  • Syrop z pędów sosny – przepis

Syrop z pędów sosny

Gdy dokuczają kaszel i chrypa, syrop sosnowy to pierwsze, po co sięgamy z domowej apteczki. Bardzo wiele syropów z apteki zawiera większy lub mniejszy udział syropu sosnowego. Nie tylko łagodzi on kaszel, ale również pięknie pachnie sosnowym zagajnikiem. Taki syrop można też przygotować w domowej kuchni, jednak jedynie w maju, kiedy sosny obfitują w młode pędy, lub w czerwcu, gdy pojawią się na nich zielone szyszki. 

Syrop z pędów sosny – na co pomaga?

Syrop sosnowy jest polecany do zwalczania objawów przeziębienia, głównie uporczywego kaszlu i chrypy. Olejki eteryczne sosny mogą przynieść także ulgę w katarze i bólu gardła, choć na te objawy lepsze będą odpowiednio sztyfty do wąchania i pastylki. 

Właściwości lecznicze syropu 

Syrop z pędów sosny zawdzięcza swoje właściwości głównie olejkom eterycznym. Rozrzedzają one wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych, a to ułatwia jej usuwanie. Dodatkowo olejek eteryczny z sosny działa lekko antyseptycznie, zatem może wspomagać zwalczanie zarazków w organizmie. Sosnowe pędy zawierają również flawonoidy, działające rozkurczowo i przeciwzapalnie, witaminę C – szeroko znany przeciwutleniacz – oraz goryczki – działają one kojąco na układ nerwowy. 

Kiedy sięgać po syrop z pędów sosny?

Syrop z pędów sosny jest bardzo smaczny, jednak nie zapominaj, że jest to lekarstwo. Stosujemy je wtedy, gdy dokucza kaszel i chrypa, zgodnie z dawkowaniem zawartym w ulotce. 

Dawkowanie domowego syropu dla dorosłych to zwykle 1 łyżka 1–3 razy dziennie. Dla dzieci zalecana dawka to 1–2 łyżeczki dziennie. Syropy sosnowe dla dziecka nie powinny zawierać alkoholu. 

Syrop sosnowy zawiera dużo cukru. Dzięki niemu pędy i szyszki puszczają sok bogaty w substancje czynne. Cukier dodatkowo konserwuje syrop, dlatego można go długo przechowywać. Jednak osoby, które muszą kontrolować ilość cukru w diecie, powinny wybrać inne specyfiki na kaszel. Przeszkodą w stosowaniu syropu z pędów sosny są także alergie na sosnę. 

Syrop z pędów sosny – przepis

Syrop z pędów sosny można zrobić samemu, domowymi metodami. Jest to jednak wymagające i pracochłonne zajęcie. Oczywiście, aby przyrządzić ten syrop, warto mieć w pobliżu skupisko sosen, najlepiej na własnym terenie. Zbieramy jedynie młode pędy, co niestety zmniejsza rozrost drzew. Dlatego za zbiory w lasach państwowych można dostać grzywnę. 

Do sporządzenia syropu potrzeba minimum 1,2 kilograma sosnowych pędów. Można również zrobić syrop z młodych, jeszcze zielonych szyszek. Ich zbieranie nie szkodzi drzewu, jest więc bezpieczniejsze, a same szyszki są prostsze do zebrania. Pędy sosny zbiera się w maju, zaś szyszki pojawiają się w czerwcu.

Oprócz szyszek lub pędów potrzebny będzie także cukier. Popularne proporcje to 1 część cukru do 1 części szyszek/pędów. Najlepiej wsypywać składniki warstwami, żeby cukier miał dobry dostęp do sosnowych pędów. Niezależnie od tego, czy używamy szyszek, czy młodych pędów, wcześniej należy je umyć i pokroić na mniejsze kawałki. 

Cukier zmieszany z częściami sosny zamykamy szczelnie w słoikach i odstawiamy w słoneczne miejsce – dzięki temu cukier lepiej się rozpuści. Codziennie należy potrząsnąć zawartością i otworzyć słoiki na kilka chwil. To zapobiega spleśnieniu pędów sosny. Aby dodatkowo zapobiec ich zepsuciu, pilnuj, żeby cukier, a potem syrop przykrył je w całości. W razie potrzeby trochę cukru można dosypać. 

Po 2–3 tygodniach syrop powinien być gotowy. Wtedy go odcedzamy, przelewamy do słoiczków i krótko pasteryzujemy. Jeśli syrop ma stać dłużej, można dodać do niego spirytus – 1 łyżkę na każde 250 ml gotowego syropu.

 

Syrop z sosny stosuj tak jak każde lekarstwo, ostrożnie i zgodnie z przeznaczeniem. Nawet naturalne środki mogą zaszkodzić w nadmiarze. Nie zapomnij, żeby zbierać składniki na syrop z pewnego źródła, aby uniknąć grzywny i zanieczyszczonego surowca.

Literatura:

  1. Nowak G., Nawrot J., Surowce roślinne i związki naturalne stosowane w chorobach układu oddechowego, Herba Polonica 55.4 (2009),
  2. https://pantabletka.pl/syrop-z-pedow-sosny-przepis/.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Żukowska
Paulina Żukowska , Dyplomowany dietetyk z zawodu i pasji.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    Substancje słodzące
    Substancje słodzące

    Cukier inwertowany – co to jest? Czy cukier inwertowany jest szkodliwy?

    Substancje słodzące

    Splenda – co to jest?

    Substancje słodzące

    Rodzaje cukru. Skutki uboczne nadmiaru cukru w diecie

    Substancje słodzące

    Co to jest sorbitol? Właściwości i zastosowanie sorbitolu

    Substancje słodzące

    Melasa – karobowa, trzcinowa, buraczana. Właściwości melasy

    cukier muscovado czym różni się od zwykłego cukru
    Substancje słodzące

    Czym jest cukier muscovado i czym różni się od zwykłego cukru?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.