bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Sery pleśniowe: brie, camembert, blue, lazur – przepisy

Sery pleśniowe: brie, camembert, blue, lazur – przepisy

sery pleśniowe brie cammembert
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 25 czerwca, 2024

Brie, camembert, blue czy lazur? Jak ser, z jakiego rodzaju mleka jest wykonany? Co z niego przygotować na śniadanie, obiad czy kolację? Zapraszam do lektury.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Sery pleśniowe
  • Ser camembert
  • Ser brie
  • Ser pleśniowy lazur
  • Ser pleśniowy blue
  • Ser pleśniowy – przepisy

Sery pleśniowe

Sery pleśniowe należą do gatunku miękkich serów podpuszczkowych. Do ich produkcji używa się mleka oraz podpuszczki, czyli enzymu trawiennego pochodzącego najczęściej z żołądka cielęcego. Wykorzystuje się też podpuszczki pochodzenia roślinnego z grzybów lub soku figowego znanego od starożytności. Podpuszczka występuje też w żołądku ludzkim powodując ścinanie białka mleka. Aby umożliwić podpuszczce prawidłowe działanie wartość pH wynosić powinna 4,0. Na powierzchni sera pojawia się pleśń, biała, niebieska lub zieloną.

Więcej o serach: Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

Ser camembert

Nazwa sera pochodzi od francuskiej miejscowość w Normandii, gdzie pierwszy raz wyprodukowano ser. Oryginalna receptura obejmuje użycie niepasteryzowanego mleka krowiego oraz grzybów z gatunku Penicillium camemberti, które gwarantują wystąpienie charakterystycznej białej pleśni na powierzchni sera. Formowany jest w kształcie krążka o wadze 250 g. Ma kremowy miąższ i lekką porowatą, elastyczną strukturę. Doskonale smakuje panierowany w towarzystwie żurawiny i orzechów włoskich lub laskowych.

Ser brie

Podobnie jak ser camembert produkowany jest on z mleka krowiego. Swoje charakterystyczne walory smakowe ser brie zawdzięcza Penicillium candidum, które biorą udział w procesie dojrzewania i odpowiadają za delikatną woń pleśni oraz dymu. Ma białą, aksamitną skórkę i biało-żółty miąższ o intensywnym smaku i zapachu pieczarek.

Produkuje się go w wielu krajach, lecz nazwa „brie” zarezerwowana jest wyłącznie dla tych produkowanych w departamencie Sekwana i Marna nieopodal stolicy Francji.

Wytwarzany jest w postaci okrągłych bloczków o średnicy 32,5–40 cm i różnej grubości.

Do najbardziej znanych odmian należą:

  • Brie de Melun, o słonym wyrazistym smaku,
  • Brie de Montereau, łagodny ser wiejski 
  • Brie de Meaux – najłagodniejszy i najbardziej ceniony.

W sprzedaży spotykamy różne rodzaje smakowe Brie z pieprzem, grzybami, orzechami włoskimi, ziołami, a nawet brie poprzerastane żyłkami błękitnej pleśni.

Ser pleśniowy lazur

Lazur i rokpol są polską odmianą sera Roquefort. Oryginalnie ta odmiana sera jest  wytwarzana z mleka owczego, a ostry smak i żyłkowaną niebieskawą strukturę zawdzięcza  pleśni Penicillium roqueforti, temperaturze 7 stopni Celsjusza i wapiennych pieczarom lub piwnicom, w których ser leżakuje w procesie dojrzewania. Polska i duńska wersja „lazura” wyprodukowana jest z mieszanki mleka krowiego i owczego, pleśni charakterystycznej dla odmiany Roquefort, podpuszczki i żywych kultur bakterii mlekowych.

Polski Ser Lazur z odmiany „Srebrzysty” jest głęboko przerośnięty szlachetną pleśnią oraz ma delikatny, kremowy miąższ. Charakteryzuje się lekką kompozycją smakową, przez co dobrze komponuje się z sałatami oraz ma długo utrzymującą się nutę smakową orzechów i szlachetnej pleśni. Dodatkowo zawiera probiotyczne bakterie, które wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka.

Zastosowany może być w:

  • potrawach na zimno, takich jak koreczki czy sałatki mięsno-warzywne,
  • baza do dipów, sosów.

Ser pleśniowy blue

W polskiej technologii mleka i produktów mlecznych najczęściej określenie „blue” i „lazur” znajdziemy jako zamienne. We Francji z kolei Bleu de Bresse oznaczać będzie ser pleśniowy wyprodukowany z mleka krowiego. Charakteryzuje się on porostem i przerostem pleśni, błyszczącą skórką oraz miodową konsystencją miąższu z żyłkowatą pleśnią w kolorze niebieskim. Natomiast Polski Lazur Błękitny jest głęboko przerośnięty pleśnią z kruchym i kremowym miąższem o lekko słonawym smaku. Pozostawia tradycyjną, charakterystyczną dla tego typu serów aromatyczną, ostrą i zdecydowaną nutę o delikatnym, długo utrzymującym się posmaku grzybowym.

Świetnie pasuje do potraw:

  • warzywnych,
  • uzupełnienie dań mięsnych, podkreślając ich smak.

Wyprodukowany jest przy użyciu chlorku wapnia (E 509), czystych kultur mleczarskich, mleka pełnego krowiego, podpuszczki mikrobiologicznej, soli i szlachetnej pleśni Penicillium roqueforti.

Ser pleśniowy – przepisy

Przepis na przekładaniec z gruszki z serem Camembert, migdałami i miodem

Składniki

  • 3 dojrzałe gruszki
  • 250 g sera Camembert
  • 100 g migdałów
  • 3 łyżki miodu
  • melisa do dekoracji

Wykonanie

  • Gruszki kroimy w plasterki o grubości 1 centymetra. Tak samo postępujemy z serem.
  • Gruszki przekładamy plasterkami sera.
  • Miodem polewamy całość i posypujemy drobno posiekanymi migdałami.
  • Naszą kompozycje obowiązkowo przystrajamy listkami melisy.
rozwiń

 

 

Przepis na sałatkę z serem Brie, orzechami nerkowca i pomidorkami wiśniowymi

Składniki

  • 1 sałata lodowa
  • 250 g sera Brie
  • 300 g pomidorków wiśniowych
  • 200 g orzechów nerkowców

Wykonanie

  • Sałatę myjemy i rozrywamy, dodajemy pokrojone na pół pomidorki.
  • Ser Brie kroimy w cienkie, regularne plasterki.
  • Na koniec posypujemy orzechami nerkowca.
  • Najlepiej smakuje skropione oliwa z oliwek.
rozwiń

 

 

Przepis na krem brokułowy z serem Danish Blue Cheese

Składniki

  • 500 g brokuł
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 500 ml bulionu lub wywaru z warzyw
  • 100 g sera Danish Blue Cheese
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie

  • Drobno posiekaną cebulę oraz czosnek szklimy na oliwie.
  • Zalewamy bulionem lub wywarem, dodajemy brokuły podzielone na mniejsze różyczki  oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Całość gotujemy do uzyskania miękkości.
  • Do miękkich warzyw dodajemy pokrojony ser Danish Blue Cheese i dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy do wystygnięcia.
  • Kiedy całość wystygnie, blendujemy wszystko aż do uzyskania kremowej konsystencji  (jeśli krem będzie zbyt gęsty, można dolać odrobinę wody lub bulionu).
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
rozwiń

 

 

Literatura:

  1. Hanna Kunachowicz; Beata Przygoda; Irena Nadolna; Krystyna Iwanow: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2017, s. 87.
  2. http://czytamyetykiety.pl/products/ser-plesniowy-lazur-blekitny/
  3. Daków R., Pikul J.: Przydatność technologiczna mleka owczego do przetwórstwa. Nauka Przyroda Technologie. 2011. Tom 5. Zeszyt 2. Str. 1 – 20
  4. Bzducha A., Obiedziński M.W.: Badania nad związkami lotnymi serów z przerostem pleśni techniką analizy fazy nadpowierzchniowej (SPME) i chromatografii gazowej sprzężonej ze spektrometrią masową (GC/MS). Żywność. Nauka. Technologia.  
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Monika Kubiś dietetyk kliniczny ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
marscapone gorgonzola bryndza
sery

Ser bryndza, gorgonzola, parmezan, mascarpone,…

Bryndza, gorgonzola, parmezan i serek mascarpone to produkty z głęboko zakorzenioną tradycją. Jak nie dać się oszukać przez producentów i kupić tradycyjny ser? Poznajmy bliżej charakterystyczne cechy wyżej wymienionych serów. Czytaj dalej...
Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
nabiał

Ser żółty – rodzaje, skład.…

Ser żółty to produkt goszczący praktycznie w każdym domu nie tylko Polskim, ale i społeczności na całym świecie. Jego skład i duża wartość odżywcza nie jest wszystkim znana, a już… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > sery

    nabiał sery
    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    1

    Kefir wodny. Właściwości i zastosowanie

    sery

    Ser brie – korzyści zdrowotne, przeciwwskazania, przepisy

    sery

    Ser wegański – skład. Jak zrobić wegański ser?

    mleko owcze właściwości mleko owcze a laktoza
    mleko

    Mleko owcze – właściwości. Czy mleko owcze zawiera laktozę?

    ser owczy właściwości przepisy czy ser owczy jest zdrowy
    1
    sery

    Ser owczy – właściwości. Czy ser owczy jest zdrowy?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.