bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Co to jest sorbitol? Właściwości i zastosowanie sorbitolu

Co to jest sorbitol? Właściwości i zastosowanie sorbitolu

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 3 stycznia, 2025

Gruszki, truskawki, maliny i jabłka to tylko niektóre owoce zawierające sorbitol – naturalną substancję słodzącą o wszechstronnym zastosowaniu. Jakim? Zapraszam do przeczytania artykułu! 

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Sorbitol
  • Sorbitol – właściwości
  • Sorbitol – działanie
  • Sorbitol – zastosowanie
  • Sorbitol w kosmetykach
  • Sorbitol – szkodliwość
  • Sorbitol – cena, gdzie kupić

Sorbitol

Sorbitol jest naturalnym środkiem słodzącym zaliczanym do grupy polioli, czyli substancji nadających smak słodki o niższej wartości kalorycznej względem cukru i odmiennej od niego budowie. Z chemicznego punktu widzenia sorbitol jest alkoholem sześciowodorotlenowym, który naturalnie występuje w niektórych owocach między innymi gruszkach, malinach, truskawkach, śliwkach, czereśniach, winogronach, jabłkach, a także algach i owocach jarzębiny. Jego słodycz jest o ok. 30 punktów procentowych niższa w porównaniu do sacharozy, dlatego korzystając z sorbitolu zamiast cukru, aby uzyskać tę samą słodycz, należy użyć go więcej.

Sorbitol posiada wiele możliwości wykorzystania. Zastosowanie znalazł w przemyśle żywnościowym, kosmetycznym, a także farmaceutycznym, toteż zapotrzebowanie na tę substancję jest wysokie. Na skalę przemysłową sorbitol otrzymywany jest w niewielkim stopniu z naturalnych produktów, ponieważ główne źródło stanowi jego produkcja chemiczna z przekształcenia glukozy.

Sorbitol – właściwości

Właściwości sorbitolu można rozpatrywać z kilku odrębnych punktów widzenia. Od strony technologicznej wśród zalet sorbitolu wymienia się właściwość maskowania gorzkiego posmaku innych słodzików zastosowanych w produktach żywnościowych, łatwa rozpuszczalność w wodzie, zapobieganie krystalizacji sacharozy, a także zapobieganie rozwojowi niepożądanego smaku w produktach cukierniczych.

Sorbitol – działanie

Sorbitol ulega bardzo powolnemu wchłanianiu w przewodzie pokarmowym, a jego nadmierne spożycie może powodować efekt przeczyszczający, w mechanizmie nasilania perystaltyki jelit i dróg żółciowych poprzez pobudzenie wydzielania cholecystokininy (hormon peptydowy działający stymulująco na układ pokarmowy). Jako substancja zaliczana do grupy polioli, sorbitol wykazuje działanie chłodzące, a także w przeciwieństwie do sacharozy nie powoduje próchnicy.

Sorbitol – zastosowanie

Sorbitol (E 420) jest substancją słodzącą o wszechstronnym zastosowaniu. Wykorzystywany jest w produktach spożywczych o obniżonej wartości energetycznej, produktach bezcukrowych, gumach do żucia, a także słodyczach określanych jako zdrowsze zamienniki tradycyjnych słodyczy słodzonych cukrem. Sorbitol można spotkać w produktach przeznaczonych dla osób z cukrzycą, ponieważ poliole, do których należy sorbitol nie podnoszą poziomu cukru we krwi, a także w gumach do żucia, karmelkach oraz cukierkach, gdyż nie powodują rozwoju próchnicy. W produktach cukierniczych sorbitol wykorzystywany jest jako substancja słodząca, wypełniająca, stabilizator struktury produktu, a także substancja utrzymująca odpowiedni poziom wilgotności i teksturę.

Sorbitol w kosmetykach

Sorbitol w kosmetykach pełni dwie główne role: działa nawilżająco, a także wpływa na strukturę kosmetyku oraz zachowanie jego tekstury. Posiada właściwości humektantowe, czyli zapobiega wysychaniu produktu, a w przypadku kosmetyków o płynnej konsystencji zapobiega krystalizacji produktu na ujściu od butelki. Wpływa również na właściwości aplikacyjne kosmetyku, zwiększając ich kleistość, a także pełni rolę rozpuszczalnika dla innych substancji zawartych w kosmetyku.

Sorbitol posiada korzystne działanie na skórę oraz włosy, ponieważ jest substancją wiążącą wodę na powierzchni naskórka, co daje efekt nawilżenia. Wykorzystywany jest w płynach do mycia ciała, szamponach i odżywkach do włosów, płynach micelarnych, kremach do ciała, dłoni oraz stóp.

Sorbitol – szkodliwość

Spożywanie sorbitolu nie zalecane jest osobom, u których stwierdzono zespół jelita drażliwego (IBS). U pacjentów z IBS, u których stwierdzono również przerost bakteryjny w jelicie (SIBO) zaobserwowano zaburzenia wchłaniania sorbitolu, fruktozy oraz laktozy. U osób z zespołem jelita drażliwego, u których często występują wzdęcia również zaleca się ograniczenie spożycia produktów bogatych w sorbitol, ponieważ zaliczany jest on do trudno trawionych substancji, które mogą nasilać objawy.

Sorbitol w warunkach fizjologicznych w bardzo niewielkich ilościach powstaje w organizmie człowieka w cyklu poliolowym. U osób zdrowych nasilenie cyklu poliolowego jest niewielkie, natomiast u osób z nieprawidłowo kontrolowaną cukrzycą, kiedy dochodzi do przewlekłej hiperglikemii, proces staje się nasilony. Wówczas w organizmie osób chorujących na cukrzycę, które nie kontrolują w prawidłowy sposób poziomu cukru we krwi, dochodzi do nasilenia przemiany glukozy w sorbitol w cyklu poliolowym. Po dłuższym okresie czasu dochodzi do kumulacji sorbitolu w siatkówce oka, nerwach obwodowych, kłębuszkach nerkowych, co powoduje obrzęk i uszkodzenia tkanek.

Sorbitol – cena, gdzie kupić

Sorbitol można kupić w stacjonarnych oraz internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Za kilogram sorbitolu zapłacimy ok. 30 zł. Dostępny jest również sorbitol o płynnej konsystencji i odpowiednim stężeniu, który kupimy w sklepach z substancjami do produkcji domowych kosmetyków.

Srobitol jest alkoholem wielowodorotlenowym o szerokim zastosowaniu. Znaleźć możemy go w składzie produktów spożywczych, kosmetyków oraz leków. Sorbitol jest substancją bezpieczną do stosowania, ale warto pamiętać by nie spożywać go w nadmiernych ilościach, gdyż może to wywołać efekt przeczyszczający.

Literatura:

  1. Kinalska I., Popławska-Kita A., Kowalska I., Kinalski M., Zanoberg A., Telejko B.: Wpływ otyłości na powikłania sercowo-naczyniowe w cukrzycy. Terapia 2007, 3, 190, 35-42
  2. Boznańska P., Walecka-Kapica E., Chojnacki J.: Patogeneza i leczenie poinfekcyjnego zespołu jelita nadwrażliwego. Terapia 2008, 6, 210, 51-55
  3. Ehrmann-Jóśko A., Muszyński J., Wałkuski Ł.: Zaparcie – problem ludzi w różnym wieku. Terapia 2013, 4, 287, 68-76
  4. Nowak K., Mitka K.: Sorbitol E 420 – naturalny dodatek do żywności. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 2006, 50, 10, 40-41
  5. Kudełka W., Jachna D.: Charakterystyka żywności o obniżonej wartości energetycznej. Zeszyty Naukowe nr 834 Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 2009, 69-96
  6. Świąder K., Waszkiewicz-Robak B., Świderski F.: Półsyntetyczne wypełniacze w żywności, 2001, 65, 6, 32-34
  7. Krygier K., Jasiński J.: Polski rynek produktów bezcukrowych. Przemysł Spożywczy, 2002, 56, 6, 14-16
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Substancje słodzące

    Substancje słodzące
    Substancje słodzące

    Cukier inwertowany – co to jest? Czy cukier inwertowany jest szkodliwy?

    Syrop z pędów sosny. Jak zrobić syrop z pędów sosny?

    Substancje słodzące

    Splenda – co to jest?

    Substancje słodzące

    Rodzaje cukru. Skutki uboczne nadmiaru cukru w diecie

    Substancje słodzące

    Melasa – karobowa, trzcinowa, buraczana. Właściwości melasy

    cukier muscovado czym różni się od zwykłego cukru
    Substancje słodzące

    Czym jest cukier muscovado i czym różni się od zwykłego cukru?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.