bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Dietetyczne, owocowe – czy chipsy mogą być zdrowe?

Dietetyczne, owocowe – czy chipsy mogą być zdrowe?

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 5 marca, 2025

Chipsy kojarzą się z chrupiącym, ziemniaczanym przysmakiem, nieodłącznym elementem każdej imprezy czy filmu. Niestety te popularne, których jest najwięcej, zawierają mnóstwo toksycznych, chorobotwórczych składników. Coraz częściej jednak na sklepowych półkach pojawiają sięprzekąski dietetyczne: chipsy warzywne, owocowe.

Chipsy w swoim składzie ukrywają wiele chorobotwórczych składników. Częste spożywanie doprowadzić może do nadwagi, otyłości, rozwoju nadciśnienia tętniczego i chorób nowotworowych. Naprzeciw konsumentom wyszły koncerny produkcyjne, wprowadzając na rynek chipsy dietetyczne. Są one zdecydowanie zdrowsze, gdyż powstały z owoców i warzyw, ponadto pozbawione zostały składników toksycznych.

Chipsy – skład chemiczny

Kontrowersje wywołuje skład popularnych chipsów. W 100-gramowym opakowaniu zawierają ponad 40% tłuszczu i 60% węglowodanów. Na dodatek nie wszystkie są produkowane z ziemniaków, lecz z mączki, suszu czy skrobi ziemniaczanej, a więc brak im witamin. Kolejnym elementem wzbudzającym niepokój jest sód, którego zawartość w przeciętej 100-gramowej porcji sięga 135 g. Związkiem najbardziej niebezpiecznym dla zdrowia, a wręcz toksycznym, jest akrylamid, ktorego ilość800 mg znajduje się w 100 g porcji. Pozostałe składniki chipsów to substancje słodzące, konserwanty, susze warzyw, przyprawy oraz wzmacniacz smaku – glutaminian sodu, służący jako czynnik uzależniający konsumenta od sięgania po te produkty. Skład chipsów jest bardzo ubogi, a pod względem bezpieczeństwa żywieniowego uznane zostały za niezdrowe.

Ile kalorii mają chipsy

Chipsy produkowane są przede wszystkim z ziemniaków o dużej zawartości skrobi, składnika dodatkowo podwyższającego kaloryczność. To produkty wysokokaloryczne, ze względu na proces produkcji i w konsekwencji o bardzo dużej zawartości tłuszczu sięgającej 40%. Paczka chipsów może zwierać 550 kcal/100g. Garść popularnych chipsów paprykowych, czyli ok 20 g odpowiada 79 kcal i dostarcza ok. 5 g tłuszczu i 8 gramów węglowodanów. Energia czerpana z tego produktu pochodzi w 55% z tłuszczów.

Chipsy a zdrowie

Typowa paczka chipsów zawiera w 1/3 swojej objętości tłuszcz. Smażone są zazwyczaj na tzw. fryturze, czyli oleju palmowym rafinowanym, stąd też są tak niebezpieczne dla zdrowia. Do organizmu wraz z olejem palmowym trafiają nasycone kwasy tłuszczowe, tłuszcze trans powodujące rozwój miażdżycy, nadwagi, cukrzycy. Uwodornione, utwardzone tłuszcze stanowią przeciętnie 20%. Spożywanie chipsów przyczynia się do uszkodzenia składu nerwowego, rozwoju choroby nowotworowej, za co odpowiedzialny jest akrylamid. Z kolei duża zawartość soli, pod której wpływem wzrasta ciśnienie tętnicze, doprowadza do rozwoju nadciśnienia.

Dietetyczne chipsy można przygotować z buraków, jabłek, marchwi oraz selera.

Dietetyczne chipsy można przygotować z buraków, jabłek, marchwi oraz selera.

Chipsy dietetyczne

Chipsy wykonać można samemu w domu. Pokrojone ziemniaki wraz z przyprawami i ziołami wystarczy piec w piekarniku. Już po niespełna 15 minutach otrzymamy zdrowy zamiennik chipsów dostępnych na rynku. Domowe chipsy są bez zbędnych dodatków chemicznych, a odpowiednio przygotowane również bez nadmiaru soli. Dietetyczne chipsy można przygotować również w taki sam sposób z buraków, marchwi czy na przykład z selera. Chipsy dietetyczne zachowują w swoim składzie wiele witamin oraz stanowią dobre źródło błonnika pokarmowego.

Chipsy z owoców

Wielu producentów udowodniło, że chipsy to nie tylko ziemniaczana przekąska. Wprowadzone na rynek przekąski z suszonych owoców stanowią doskonały zamiennik popularnych chipsów. Produkowane z wysokiej jakości owoców dostarczają dużej ilości błonnika. Produkty uzyskane zostały dzięki technologii suszenia, bez użycia tłuszczów, bez smażenia, pieczenia i dodatków cukru. Chipsy owocowe są znakomitym zamiennikiem tradycyjnych chipsów ziemniaczanych oraz bogatym źródłem niezbędnych dla organizmu antyoksydantów.

Dostępne na rynku popularne chipsy ziemniaczane zawierają liczne substancje toksyczne oraz zbyt dużą ilość tłuszczu. Spożywanie ich, przyczynia się do rozwoju otyłości, nadciśnienia i chorób nowotworowych. Niektórzy producenci wprowadzili na sklepowe półki przekąski owocowe, bogatsze w składniki odżywcze i bezpieczniejsze dla zdrowia. Każdy może przygotować chipsy w domu, wykorzystując własny piekarnik. Dietetyczne chipsy przygotować można zarówno z ziemniaków, jak i wykorzystując inne warzywa. To z pewnością zdrowszy zamiennik tradycyjnych chipsów.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Barbara Kalita ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Co nauka mówi o jedzeniu…

Gdy już zaczniemy jeść chipsy, trudno nam się powstrzymać i kończymy dopiero wówczas, gdy na dnie paczki zostają same okruszki. Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego tak się dzieje? Czytaj dalej...
Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
warzywa

Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile…

Jemy je na co dzień. Gotowane, pieczone, smażone, w mundurkach czy bez, królują na polskich stołach. Jaka jest prawda na temat ziemniaków, tuczą czy może wręcz przeciwnie? Czytaj dalej...

Co zrobić na śniadanie, aby…

Mówi się że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia i tym razem jest w tym wiele prawdy. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce

    owoce superfoods

    Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!

    Jagody w misce, świeże owoce, zdrowa przekąska.

    Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

    owoce

    Pigwa. Top 10 korzyści zdrowotnych

    owoce

    Co daje nam jedzenie bananów? Banany a odchudzanie

    owoce

    Garcinia cambogia. Co to jest?

    owoce

    Najbardziej kaloryczne owoce

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.