Pestka z awokado – właściwości. Czy pestka z awokado jest trująca, co z nią zrobić?
Aktualizacja: 9 kwietnia, 2024
Zdecydowana większość osób, u których awokado gości w codziennej diecie, po jego przekrojeniu, wyrzuca pestkę do kosza bez żadnego zastanowienia. Ale czy nie lepiej, nie działać tak pochopnie i pozytywnie ją wykorzystać, dodając ją do swojego ulubionego koktajlu lub robiąc z niej odżywkę na lśniące włosy?
Pestka z awokado
Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że pestka z awokado, podobnie jak sam owoc, cechuje się dużą zawartością przeciwutleniaczy, głównie polifenoli i flawonoli. Mało tego- zawiera ich znacznie więcej niż niejeden owoc. Stwierdzono, że aktywność przeciwutleniająca i zawartość fenoli w nasionach awokado są większe niż 70% [2]. W pestce obecne są też znaczne ilości błonnika pokarmowego, aminokwasów, potasu i magnezu oraz witaminy A i E.
Pestka z awokado – właściwości
W badaniach na szczurach udowodniono, wpływ wodnego ekstraktu z nasion awokado na obniżenie ciśnienia tętniczego u szczurów z nadciśnieniem. Wykazano także, obniżające działanie ekstraktu na poziom cholesterolu. Właściwość tę, przypisuje się β-sitosterolu i tokoferoli, obecnych w pestce. β-sitosterolu jest naturalnym sterolem roślinnym, który utrzymuje właściwy poziom cholesterolu [4].
Inne badania wykazały, że spożycie wodnego ekstraktu z nasion wywiera znaczące działanie hipoglikemiczne na szczury z cukrzycą wywołaną przez alloksan. Badania te mogą potwierdzić uznanie tradycyjnego wykorzystania nasion awokado, do kontrolowania hiperglikemii w cukrzycy. Udowodniono również, iż przedłużone doustne podawanie wodnych ekstraktów z nasion awokado, ma większy wpływ na leczenie cukrzycy niż krótkotrwałe podawanie [1].
Poza działaniem przeciwmiażdżycowym i przeciwnowotworowym stwierdzono, że β-sitosterol ma działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne [5]. Na podstawie tych informacji, stwierdza się, że pestka z awokado może być wykorzystywana w leczeniu zakażeń bakteryjnych i wirusowych, wzmacnia także układ opornościowy. Ponad to wykazuje również działanie owadobójcze i grzybobójcze[3].
Preparaty z nasion awokado mają miejscowe działanie znieczulające, które zmniejsza ból mięśni [9]. Mogą być stosowane w łagodzeniu bóli menstruacyjnych, wpływając rozkurczająco na mięśnie.
Pestka jest bogatym źródłem rozpuszczalnej frakcji błonnika, który świetnie poprawia trawienie i pozytywnie wpływa na proces odchudzania.
Nasiona awokado mają różnorodne zastosowanie w etnomedycynie, począwszy od leczenia biegunki, czerwonki, bólu zębów, pasożytów jelitowych, leczenia skóry i upiększania (wpływa na cerę, włosy i paznokcie). Ponad to olej z nasion awokado może być wykorzystywany, jako element diety u osób otyłych, w celu wsparcia utraty zbędnych kilogramów [6][8].
Czy pestka z awokado jest trująca?
Na różnych forach internetowych, często pojawiają się pytania: Czy pestka z awokado jest trująca? Wszystkie osoby, którym to pytanie spędza sen z powiek, mogą odetchnąć z ulgą. Dla człowieka pestka z awokado jest niegroźna.
Ale skąd takie informacje, że miałaby być ona trująca? Prawdopodobnie chodzi o zawarty w tej roślinie persin (C23H40O4) – czyli naturalną substancję chemiczną, która dla niektórych gatunków rzeczywiście jest niejadalna lub nawet trująca. Należy zachować ostrożność jeśli mamy w domu jakiegoś pupila. Pies lub kot po zjedzeniu awokado może wymiotować, natomiast dla ptaków, które są szczególnie wrażliwe na ten związek, spożycie awokado może zakończyć się nawet śmiercią.
Jedyny problemem z pestką może być taki, że najpierw trzeba ją dobrze wysuszyć na kaloryferze lub słońcu (2-3 dni), czy też w piecu (120˚C/2h), następnie obrać ze skórki, rozbić młotkiem w woreczku, później zmiksować blenderem o dużej mocy i bardzo dobrych nożach. Można ją także zetrzeć na tarce.
Co zrobić z pestką z awokado?
Zanim coś zrobimy z pestki, należy ją do tego odpowiednio przygotować. Kiedy wyciągniemy pestkę z awokado, trzeba ją dokładnie umyć, osuszyć, a następnie rozbić i zbledować.
Tak uzyskany proszek z pestki awokado charakteryzuje się gorzkim smakiem. Dlatego też najlepiej dodawać go do sałatek, warzywnych koktajli lub smoothie, zup bądź sosów. Pestki wykorzystać można także do przygotowania herbaty, warto dodać do naparu np. miód, który złagodzi goryczkę.
Spożycie 1 łyżeczki proszku dziennie pozwoli w pełni cieszyć się dobroczynnymi właściwości pestki awokado.
Istnieją też inne sposoby jej wykorzystania, a oto kilka z nich:
- maseczka na twarz: wystarczy zmiksować nasiona z wybranymi składnikami, przykładowo oliwą z oliwek i bananem, awokado i sokiem z cytryny lub dowolnym gotowym peelingiem na twarz,
- pogrubiający i zmiękczający włosy szampon: potrzebujesz tylko trzech składników: starta pestka, woda i regularnie stosowany szampon
- odżywka na lśniące włosy i walkę z łupieżem: wystarczy zmieszać startą pestkę z olejem rycynowym, moczyć przez jeden dzień, następnie wetrzeć odżywkę w skórę głowy, owiń głowę ręcznikiem i odczekaj godzinę, na zakończenie umyć dokładnie włosy,
- krem na przebarwienia: wymieszaj proszek z odrobiną gorącej wody, po ostygnięciu nałóż na skórę na czas 5 do 10 minut,
- preparat na ból głowy, mięśni i stawów: startą pestkę zmieszaj z alkoholem i odstaw na co najmniej tydzień czasu, użyj do masażu głowy na migrenę czy bóle stwów,
- wyhoduj własne awokado: zanurz pestkę w wodzie, po kilku tygodniach zacznie kiełkować
- naturalny, różowo zabarwiony barwnik do tkanin: wystarczy tylko zalać pestkę wrzącą wodą
- trutka na myszy: nasiona awokado wymieszaj z serem i mąką
Pestka z awokado jest całkowicie bezpieczna dla organizmu człowieka. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, wywiera pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Może ona poprawić odporność organizmu, a także hipercholesterolemię i przez to zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia. Jest użyteczna w celu poprawy wyglądu skóry, włosów i paznokci, a także może być wykorzystywana w leczeniu bólu mięśni i stawów, stanów zapalnych i cukrzycy. Pozytywnym wpływem pestki z awokado możesz cieszyć się przygotowując z niej odżywkę do włosów, peeling do twarzy, herbatę czy też dodając do smoothie.
Literatura:
- Alhassan A., Sule M, Atiku M, Wudil A., Abubakar H.,Mohammed S., Effects of aqueous avocado pear (Persea americana)seed extract on alloxan induced diabetes rats. Greener Journal of Medical Sciences. 2012, 2(1): 5-11,
- Balandrin, M.F., Kjocke A.J., Wurtele, D.F., Natural Plant chemicals sources of Industrial and Pharmaceutics, Humana press, New Jersey USA. 1985., 137-141,
- Dabas D., Shegog R., Ziegler G., Lambert J., Avocado (Persea americana) Seed as a Source of Bioactive Phytochemicals. Current Pharmaceutical Design. 2013, 19(34): 6133-3140,
- Imafidon K., Amaechina F., Effects of Aqueous Seed Extract of Persea americana Mill. (Avocado) on Blood Pressure and Lipid Profile in Hypertensive Rats. Advan. Biol. Res., 2010, 4 (2): 116-121,
- Leite J., Brito E., Cordeiro R., Brilhante R., Sidrim J., Bertini L., Morais S., Rocha M., Chemical composition, toxicity and larvicidal and antifungal activities of Persea americana (avocado) seed extracts. Rev. Soc. Bras. Med. Trop. 2009, 42(2): 110-113,
- Lopez, R., Frati, C., Hernandez, C., Cervantes, S., Hernandez, H., Juarez C., Moran S., Monounsaturated fatty acid (avocado) rich diet for mild hypercholesterolemia. Arch-Med-Res., 1996, 27(100): 678-701,
- mnn.com/food/healthy-eating/blogs/7-ways-to-use-an-avocado-pit, online: https://www.mnn.com/food/healthy-eating/blogs/7-ways-to-use-an-avocado-pit/,
- Roger C. R., The nutritional incidence of flavonoids: some physiologic and metabolic considerations. Experientia. 1999, 44 (9): 725-804,
- Ramos MR, Jerz G, Villanueva S, Lopez-Dellamary F, Waibe R, Winterhalter P., Two glucosylated abscisic acid derivates from avocado seeds (Persea americana Mill. Lauraceae cv. Hass). Phytochemistry. 2004, 65: 955-962.
Od 2 lat pestkę obieram, ścieram na drobnej tarce, jak wiórki są suche zamykam w pojemniku i 1/4 łyżeczki dodaje do musli, paznokcie mocniejsze, włosy błyszczące, / miąż jem tylko zdrowy dwa razy w tygodniu/
Jem pestkę z awokado od pewnego czasu około 3 miesięcy i czuję się bardzo dobrze ciśnienie mam uregulowane ,cholesterol, ogólnie poprawa mojego zdrowia na plus ,wzmocniony organizm ,włosy ,paznokcie, same plusy Ja jestem bardzo zadowolona .Polecam !
Zżeram po dużej szczypcie startej pestki od wielu lat bo ktoś mi podpowiedział i uwierzyłem. A mam 64 lata. Wielu rówieśników zazdrości mi zdrowia. Guzik mnie obchodzi czy ktoś uwierzy w to co napisałem.. Ważne że ja się czuję świetnie! A.. jeszcze jedno.. Podobno.. (piszę – podobno mimo, że potwierdziły to testy) miałem covida. Testy robiła wszystkim firma bo w firmie trochę covid poszalał zatrzymując produkcję na wiele dni. Gdyby nie testy nigdy bym nie uwierzył, że covida przeszedłem.
jesli pestka z awokado jest TRUTKA na MYSZY ,to jak ona moze nie szkodzic czlowiekowi ? DZIS wlozylam duza lyzke startej pestki do 100 g koncentratu pomidorowego plus inne przyprawy ,chcac sprawdzic czy jest dosyc soli i pieprzu ,zjadlam pol lyzeczki koncentratu , a po kilku minutach pozniej mialam mdlosci i bylam pewna ze bede wymiotowac. Zaznaczam ze mdlosci lub wymioty to u mnie rzecz NIEZNANA !!! a zoladek moj byl pusty od 4 ech godzin. Jak mi wiadomo to ;wszystkie pestki;male i duze ,w owocach sa trujace !! bo najczesciej znajduje sie w nich cyjanek .Mysle ze wlozyc cala pestke do potrawy ,to jest mocno ryzykowne .Pestka moze i ma swoje zalety ale trzeba jej spozywac bardzo malo.
Proszę nie kłamać. Pestki NIE są szkodliwe dla człowieka. Związki cyjanku nie mają na nas negatywnego wpływu. Jem je od małego rozgryzając do ostatka. Żyję. Bez negatywnych efektów po zjedzeniu. Proszę szukać przyczyn dalej.
od kiedy cyjanek nie jest szkodliwy dla czlowieka?
A ja zawsze ją wyrzucam… Teraz będę wiedziała co z nią zrobić. Podczas odchudzania idealnie sprawdzi się jako dodatek do koktajli. Razem ze zbilansowaną dietą i codziennym bieganiem pomoże pozbyć się nadmiernych kilogramów i mało estetycznych fałdek tłuszczu.