bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Cukier inwertowany – co to jest? Czy cukier inwertowany jest szkodliwy?

Cukier inwertowany – co to jest? Czy cukier inwertowany jest szkodliwy?

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 11 kwietnia, 2024

Rynek spożywczy cały czas wzbogaca swój asortyment m.in. o produkty będące zamiennikiem białego cukru. Czy warto, aby cukier inwertowany zawitał w naszej kuchni?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Cukier inwertowany
  • Cukier inwertowany – właściwości
  • Cukier inwertowany – szkodliwość
  • Cukier inwertowany – cena, gdzie kupić
  • Jak zrobić cukier inwertowany?

Cukier inwertowany

Cukier inwertowany jest mieszaniną glukozy i fruktozy, która powstała w wyniku hydrolizy sacharozy. Podczas tego procesu dochodzi do inwersji, która ma wpływ na zmianę cech fizycznych cukru. Enzymem odpowiedzialnym za ten proces jest inwertaza, którą wytwarzają m.in. pszczoły. Zjawisko to może zainicjować także kwaśne środowisko. Najbardziej znanym i powszechnie dostępnym źródłem cukru inwertowanego jest miód. Może zawierać go nawet 70–80%. Cukier inwertowany stosowany jest głównie w przemyśle spożywczym.

Cukier inwertowany – właściwości

Cukier inwertowany jest płynną cieczą o bursztynowej barwie. W porównaniu do zwykłego cukru stołowego – sacharozy jest słodszy. Szybciej ulega rozpuszczeniu w wodzie. Proces krystalizacji, czyli wytrącania kryształków cukru, jest znacznie powolniejszy. Posiada zdolność zatrzymywania wilgoci w produktach. Powyższe jego właściwości są wykorzystywane w przemyśle spożywczym do wyrobu m.in. polewy, galaretek, syropów, przetworów owocowych, miodu, likierów czy też pieczywa.

Cukier inwertowany jest także wykorzystywany przez pszczelarzy do karmienia pszczół.

Cukier inwertowany – szkodliwość

Jeżeli chodzi o jego wpływ na zdrowie człowieka to działanie jest podobne do innych cukrów. Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że spożycie cukru należy ograniczyć do 10% energii z diety. Zawarty jest on także w innych produktach np. owocach czy sokach, dlatego ilość cukru dodanego powinna być jak najmniejsza.

Cukier inwertowany spożywany w nadmiarze, podobnie jak inne produkty będące źródłem cukru,   może przyczynić się  do rozwoju otyłości oraz cukrzycy typu 2. Zwiększa również ryzyko wystąpienia zaburzeń lipidowych, a tym samym rozwoju miażdżycy. W konsekwencji może to doprowadzić do udaru mózgu lub zawału serca. Dodatkowo wysokie spożycie wpływa na rozwój próchnicy oraz zaburzenia mikroflory jelitowej. Cukier inwertowany jest źródłem tzw. „pustych kalorii”. 

Cukier inwertowany – cena, gdzie kupić

Jeżeli chodzi o cukier inwertowany przeznaczony do konsumpcji przez człowieka, to cena za 1 kg wynosi ok. 20 zł. Najłatwiej kupić go w sklepach internetowych.

Jak zrobić cukier inwertowany?

Najprostszym sposobem uzyskania cukru inwertowanego w warunkach domowych jest zastosowanie kwasku cytrynowego. Należy wymieszać sacharozę z wodą oraz dodać kwasek cytrynowy. Następnie mieszając podgrzać powyżej 100°C, po czym stopniowo schładzać do temperatury pokojowej. 

Proporcje cukru białego do wody powinny stanowić 2:1, a kwasku cytrynowego ok. 4 g na 1 kg cukru.

 

Cukier inwertowany może okazać się przydatny podczas produkcji domowych wypieków w dużych ilościach. Natomiast na co dzień nie ma potrzeby kupowania czy też jego wytwarzania. Należy pamiętać, że każdy rodzaj cukru niekorzystnie wpływa na nasz organizm, dlatego ważne jest jego ograniczenie w codziennej diecie.

Literatura:

  1. Rosicka-Kaczmarek J., Syropy izomeryzowane i cukier inwertowany. Przegląd Piekarski i Cukierniczy 2003, 51, 40-43.
  2. https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/jaka-ilosc-cukru-jest-bezpieczna-dla-zdrowia-, [data dostępu: 25.09.2018r.].
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk , Dyplomowany dietetyk (dietetyk kliniczny) i psychodietetyk. Specjalizuje się w schorzeniach układu pokarmowego, szczególnie jelit. Sporo czasu poświęca badaniom nad zagadnieniem zaparć oraz choroby Leśniowskiego-Crohna.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Substancje słodzące

    Substancje słodzące

    Syrop z pędów sosny. Jak zrobić syrop z pędów sosny?

    Substancje słodzące

    Splenda – co to jest?

    Substancje słodzące

    Rodzaje cukru. Skutki uboczne nadmiaru cukru w diecie

    Substancje słodzące

    Co to jest sorbitol? Właściwości i zastosowanie sorbitolu

    1

    Cukier i jego wpływ na nasze zdrowie. Jak pokonać uzależnienie od cukru?

    Substancje słodzące

    Melasa – karobowa, trzcinowa, buraczana. Właściwości melasy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.