Cukier inwertowany – co to jest? Czy cukier inwertowany jest szkodliwy?

Rynek spożywczy cały czas wzbogaca swój asortyment m.in. o produkty będące zamiennikiem białego cukru. Czy warto, aby cukier inwertowany zawitał w naszej kuchni?

Cukier inwertowany

Cukier inwertowany jest mieszaniną glukozy i fruktozy, która powstała w wyniku hydrolizy sacharozy. Podczas tego procesu dochodzi do inwersji, która ma wpływ na zmianę cech fizycznych cukru. Enzymem odpowiedzialnym za ten proces jest inwertaza, którą wytwarzają m.in. pszczoły. Zjawisko to może zainicjować także kwaśne środowisko. Najbardziej znanym i powszechnie dostępnym źródłem cukru inwertowanego jest miód. Może zawierać go nawet 70–80%. Cukier inwertowany stosowany jest głównie w przemyśle spożywczym.

Cukier inwertowany – właściwości

Cukier inwertowany jest płynną cieczą o bursztynowej barwie. W porównaniu do zwykłego cukru stołowego – sacharozy jest słodszy. Szybciej ulega rozpuszczeniu w wodzie. Proces krystalizacji, czyli wytrącania kryształków cukru, jest znacznie powolniejszy. Posiada zdolność zatrzymywania wilgoci w produktach. Powyższe jego właściwości są wykorzystywane w przemyśle spożywczym do wyrobu m.in. polewy, galaretek, syropów, przetworów owocowych, miodu, likierów czy też pieczywa.

Cukier inwertowany jest także wykorzystywany przez pszczelarzy do karmienia pszczół.

Cukier inwertowany – szkodliwość

Jeżeli chodzi o jego wpływ na zdrowie człowieka to działanie jest podobne do innych cukrów. Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że spożycie cukru należy ograniczyć do 10% energii z diety. Zawarty jest on także w innych produktach np. owocach czy sokach, dlatego ilość cukru dodanego powinna być jak najmniejsza.

Cukier inwertowany spożywany w nadmiarze, podobnie jak inne produkty będące źródłem cukru,   może przyczynić się  do rozwoju otyłości oraz cukrzycy typu 2. Zwiększa również ryzyko wystąpienia zaburzeń lipidowych, a tym samym rozwoju miażdżycy. W konsekwencji może to doprowadzić do udaru mózgu lub zawału serca. Dodatkowo wysokie spożycie wpływa na rozwój próchnicy oraz zaburzenia mikroflory jelitowej. Cukier inwertowany jest źródłem tzw. „pustych kalorii”. 

Cukier inwertowany – cena, gdzie kupić

Jeżeli chodzi o cukier inwertowany przeznaczony do konsumpcji przez człowieka, to cena za 1 kg wynosi ok. 20 zł. Najłatwiej kupić go w sklepach internetowych.

Jak zrobić cukier inwertowany?

Najprostszym sposobem uzyskania cukru inwertowanego w warunkach domowych jest zastosowanie kwasku cytrynowego. Należy wymieszać sacharozę z wodą oraz dodać kwasek cytrynowy. Następnie mieszając podgrzać powyżej 100°C, po czym stopniowo schładzać do temperatury pokojowej. 

Proporcje cukru białego do wody powinny stanowić 2:1, a kwasku cytrynowego ok. 4 g na 1 kg cukru.

 

Cukier inwertowany może okazać się przydatny podczas produkcji domowych wypieków w dużych ilościach. Natomiast na co dzień nie ma potrzeby kupowania czy też jego wytwarzania. Należy pamiętać, że każdy rodzaj cukru niekorzystnie wpływa na nasz organizm, dlatego ważne jest jego ograniczenie w codziennej diecie.

Literatura:

  1. Rosicka-Kaczmarek J., Syropy izomeryzowane i cukier inwertowany. Przegląd Piekarski i Cukierniczy 2003, 51, 40-43.
  2. https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/jaka-ilosc-cukru-jest-bezpieczna-dla-zdrowia-, [data dostępu: 25.09.2018r.].
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk , Dyplomowany dietetyk i psychodietetyk. Specjalizuje się w schorzeniach układu pokarmowego, szczególnie jelit. Sporo czasu poświęca badaniom nad zagadnieniem zaparć oraz choroby Leśniowskiego-Crohna.
Dodaj do ulubionych