Porady żywieniowe

Znajdziesz tutaj praktyczne porady od dietetyków BonaVity dotyczące planowania posiłków, wybierania wartościowych produktów oraz tworzenia zrównoważonych jadłospisów, które dostosujesz do swojego stylu życia.

Nawyki żywieniowe – klucz do zdrowia

Tłuszcze z rodziny omega-3 i omega-6 jako ważny element zachowania zdrowia

Dużo mówi się o pozytywnym oddziaływaniu kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Czym właściwie one są i gdzie możemy je znaleźć?

Flawonoidy, czyli nadzwyczajne substancje roślinne – gdzie występują i jak działają?

Flawonoidy są jednymi z głównych przeciwutleniaczy wolnych rodników. Jak wpływają na nasz organizm?

Nie każda woda jest zdrowa – skład i kalorie wód smakowych

Nie lubisz zwykłej wody? Przeczytaj, a dowiesz się, czy wody smakowe nie niszczą Twojego zdrowia.

Jakie diety są zdrowe? Porady dietetyków

Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Przez 20 lat badacze obserwowali nawyki żywieniowe mieszkańców rożnych krajów i wyłonili ten, którego obywatele odżywiają się najzdrowiej. Sprawdź, które państwo świata może poszczycić się najzdrowszą dietą!

Znaczenie zrównoważonej diety w zdrowym stylu życia

Zdrowy tryb życia jest …

8 wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania

Racjonalne odżywienie polega na …

24 proste wskazówki, dzięki którym Twoja dieta będzie zdrowsza

Zdrowy styl życia nie …

Nadmiar białka w diecie – objawy i skutki

W obecnych czasach coraz …

Dieta bez cukru – efekty. Co jeść na diecie bezcukrowej?

Jak wskazują dane statystyczne, coraz mniej Polaków przyjmuje cukier w czystej postaci, jednak mimo to jego konsumpcja ogółem rośnie. Dzieje się tak, ponieważ spożywamy coraz więcej przetworzonej żywności, w której znajduje się cukier dodany, a my jako konsumenci nie zwracamy na to uwagi. Jakich produktów należy unikać, a jakie spożywać, będąc na diecie bezcukrowej?

Co zdrowego podjadać między posiłkami?

Domowe chipsy. 7 produktów, z których zrobisz zdrowe chipsy!

Większość z nas uwielbia …

Pasty do chleba. Top 10 przepisów

Kiedyś na kanapkach królowały …

Właściwości szałwii hiszpańskiej. Jak stosować szałwię hiszpańską?

Od kilku dobrych lat nasiona chia cieszą się ogromną popularnością. Oprócz tego, że naładowane są ogromną ilością składników odżywczych, liczba ich zastosowań w kuchni wydaje się nie mieć końca. Jakie właściwości posiadają nasiona chia i jak można wykorzystać je w przygotowywaniu potraw?

Frytki i chipsy z cukinii, czyli fit przekąski z cukinii

Zielona lub żółta,  delikatna …

Najzdrowsze superfoods

Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

Poznajmy właściwości borówki amerykańskiej. Czy jest ona zdrowsza od jagód?

Komosa ryżowa (quinoa) – właściwości, cena. Przepisy z komosy ryżowej

Komosa ryżowa jest uprawiana od ponad 5000 lat i należy do tzw. pseudozbóż, czyli roślin, które nie są trawami, ale ich nasiona wytwarzają podobną ilość skrobi co nasiona zbóż. Pochodzi z Ameryki Południowej, a pierwszym ludem, który docenił jej walory byli Indianie.

Jagody goji – działanie, dawkowanie, opinie. Jak jeść jagody goji?

Owoce goji, których właściwości prozdrowotne znane są od tysięcy lat, coraz częściej pojawiają się na talerzach Polaków. Co takiego mają w sobie te magiczne owoce i czy warto wprowadzić je do jadłospisu na stałe?

Spirulina – działanie, zastosowanie, tabletki, proszek, dawkowanie

Spirulina to naturalna alga hodowana w wodach słonych i słodkich. Jest organizmem samożywnym. Kiedyś zaliczana do roślin ze względu na obecność chlorofilu, obecnie do bakterii samożywnych. Jej właściwości zachwalają dietetycy, instruktorzy fitness oraz pasjonaci zdrowego odżywiania. Czy rzeczywiście spirulina na to zasługuje?

Nasiona konopi (siemię konopne) – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, cena

Stają się coraz bardziej popularne mimo toczących się wokół nich kontrowersyjnych opinii. Z uwagi na ich właściwości zdrowotne, można je zaliczyć do żywności superfood. Mowa o nasionach konopi. Poznajmy ich wartości odżywcze, właściwości oraz możliwe zastosowanie.

Migdały ziemne chufa, czyli właściwości i zastosowanie orzechów tygrysich

Wywodzące się ze starożytnego Egiptu, słodkie w smaku orzechy tygrysie zaliczane są do „superfoods”. Czym są i w jaki sposób możemy wykorzystać w życiu codziennym migdały ziemne? Zapraszam do lektury!

Jak przechowywać produkty?

Właściwości malin. Jak zachować maliny na zimę?

Kupując warzywa i owoce zawsze warto kierować się ich sezonowością. Mają one wówczas najwięcej składników mineralnych, witamin i innych aktywnych substancji, a do tego ich cena jest niższa. Latem mamy do dyspozycji m.in. owoce jagodowe, takie jak poziomki, jeżyny, jagody leśne i maliny.

Warzywa konserwowe – produkcja, zalety i wady

Słoneczne granulki kukurydzy, drobne zielone ziarenka groszku, konserwowane ogórki, kolorowe ziarna fasoli czy też zielone lub czarne oliwki. Na sklepowych półkach roi się od warzyw w zalewach, zamkniętych w metalowych puszkach lub hermetycznych słojach, które otulone zostały kolorową etykietką. Czy warto inwestować w tego rodzaju przetwory? Jaką wartość odżywczą niesie za sobą papryka z zalewy?

Warzywa i owoce suszone – produkcja, zalety i wady

Jedną z metod utrwalenia jarzyn i słodkich plonów jest suszenie. Jak ta metoda wpływa na wartość odżywczą produktu oraz jakie zmiany możemy zaobserwować w ich strukturze oraz jakości? Czy warto spożywać suszone warzywa i owoce?

Smaczne i zdrowe posiłki

Wegański majonez – skład. Jak zrobić wegański majonez?

Zrezygnowanie z produktów zwierzęcych, takich jak jaja czy mleko wydaje...

Warzywa gotowane na parze – garnek do gotowania na parze. Jakie warzywa gotować na parze?

Codziennie miliony osób przygotowują posiłki we własnych domach, restauracjach czy...

Wartości odżywcze ryby Sola. Przepisy na rybę Solę

Ryby należy spożywać dwa razy w tygodniu. Są źródłem nie...

Kuchnie świata, które są najzdrowsze?

Czy sushi jest zdrowe? Jak zrobić sushi?

Sushi, czyli wytworne danie …

Grzyby Maitake – właściwości i przepisy

Grzyby Maitake są od lat doceniane przede wszystkim ze względów spożywczych. Są łatwo dostępne i nietrudne w przygotowaniu. Charakteryzują się również zawartością składników aktywnych, odpowiedzialnych za działanie zdrowotne. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o drogocennych właściwościach tego produktu.

Comfort food – dania do których chętnie wracamy

Do szczęścia wcale nie trzeba wiele. Po ciężkim dniu sięgnij po swój "comfort food". W sam raz na jesienną chandrę!

Głodny nowości kulinarnych? To ciekawość, która z pewnością wyjdzie Ci na zdrowie!

Moda na zdrowe jedzenie, to jedna z najpożyteczniejszych mód dzisiejszych czasów. Nie tylko wzbogaca nasze kubki smakowe, ale także poprawia zdrowie i wygląd!

Odchudzanie zdrowe i trwałe - porady

Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

Jemy je na co dzień. Gotowane, pieczone, smażone, w mundurkach czy bez, królują na polskich stołach. Jaka jest prawda na temat ziemniaków, tuczą czy może wręcz przeciwnie?

Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?

Jeśli jesteś osobą z …

Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?

Jak pozbyć się tłuszczu …

Herbata na odchudzanie

W krajach azjatyckich uznawana …

Ziemia okrzemkowa na odchudzanie. Skutki uboczne stosowania ziemi okrzemkowej

Z licznych publikacji naukowych …

Proteiny w proszku na odchudzanie i skutki uboczne ich stosowania

Wiele osób szuka sposobu …