Znajdziesz tutaj praktyczne porady od dietetyków BonaVity dotyczące planowania posiłków, wybierania wartościowych produktów oraz tworzenia zrównoważonych jadłospisów, które dostosujesz do swojego stylu życia.
Producenci ukrywają ją już niemal wszędzie. Coraz trudniej kupić żywność bez jej dodatku. Podkreśla smak i konserwuje, czyli wszystko to, co sprawia, że jest przyprawą idealną. Szkoda tylko, że nie dla nas- konsumentów.
Co wybrać, kiedy półki sklepowe uginają się od wszelakich napojów i soków? Które są zdrowe, bez dodatku cukru? Czym tak naprawdę różni się sok, napój i nektar?
Smażenie na tłuszczu wcale nie musi być niezdrowe. Jednak czy każdy z nas wie, jak dobrze smażyć, aby nie zaszkodzić naszemu organizmowi?
Przez 20 lat badacze obserwowali nawyki żywieniowe mieszkańców rożnych krajów i wyłonili ten, którego obywatele odżywiają się najzdrowiej. Sprawdź, które państwo świata może poszczycić się najzdrowszą dietą!
Jak wskazują dane statystyczne, coraz mniej Polaków przyjmuje cukier w czystej postaci, jednak mimo to jego konsumpcja ogółem rośnie. Dzieje się tak, ponieważ spożywamy coraz więcej przetworzonej żywności, w której znajduje się cukier dodany, a my jako konsumenci nie zwracamy na to uwagi. Jakich produktów należy unikać, a jakie spożywać, będąc na diecie bezcukrowej?
Od kilku dobrych lat nasiona chia cieszą się ogromną popularnością. Oprócz tego, że naładowane są ogromną ilością składników odżywczych, liczba ich zastosowań w kuchni wydaje się nie mieć końca. Jakie właściwości posiadają nasiona chia i jak można wykorzystać je w przygotowywaniu potraw?
Poznajmy właściwości borówki amerykańskiej. Czy jest ona zdrowsza od jagód?
Spirulina – niebieskozielony glon, jest rośliną słodkowodną. Słynie z intensywnego smaku i silnego profilu żywieniowego. Można ją spotkać jako składnik koktajli oraz batonów energetycznych, a także w formie tabletek lub proszku. Istnieje wiele artykułów naukowych, które potwierdzają korzyści z jej spożywania. Poniżej przestawiam kilka z nich.
Komosa ryżowa jest uprawiana od ponad 5000 lat i należy do tzw. pseudozbóż, czyli roślin, które nie są trawami, ale ich nasiona wytwarzają podobną ilość skrobi co nasiona zbóż. Pochodzi z Ameryki Południowej, a pierwszym ludem, który docenił jej walory byli Indianie.
Owoce goji, których właściwości prozdrowotne znane są od tysięcy lat, coraz częściej pojawiają się na talerzach Polaków. Co takiego mają w sobie te magiczne owoce i czy warto wprowadzić je do jadłospisu na stałe?
Mówiąc o spirulinie możemy mieć wątpliwości co do jej definicji. Do tej pory pozostaje niejednoznaczna. W potocznym rozumieniu jest ona składnikiem suplementów diety i jeszcze niedawno klasyfikowano ją jako glon. Teraz wiadomo, że należy do bakterii z rodzaju Arthrospira. Do produkcji preparatów najczęściej wykorzystuje się gatunki A.platensis i A. maxima. Występuje w różnych warunkach środowiskowych – wodach słonych i słodkich, także w glebie. Jakie korzyści może przynieść stosowanie spiruliny?
Spirulina to naturalna alga hodowana w wodach słonych i słodkich. Jest organizmem samożywnym. Kiedyś zaliczana do roślin ze względu na obecność chlorofilu, obecnie do bakterii samożywnych. Jej właściwości zachwalają dietetycy, instruktorzy fitness oraz pasjonaci zdrowego odżywiania. Czy rzeczywiście spirulina na to zasługuje?
Kupując warzywa i owoce zawsze warto kierować się ich sezonowością. Mają one wówczas najwięcej składników mineralnych, witamin i innych aktywnych substancji, a do tego ich cena jest niższa. Latem mamy do dyspozycji m.in. owoce jagodowe, takie jak poziomki, jeżyny, jagody leśne i maliny.
Słoneczne granulki kukurydzy, drobne zielone ziarenka groszku, konserwowane ogórki, kolorowe ziarna fasoli czy też zielone lub czarne oliwki. Na sklepowych półkach roi się od warzyw w zalewach, zamkniętych w metalowych puszkach lub hermetycznych słojach, które otulone zostały kolorową etykietką. Czy warto inwestować w tego rodzaju przetwory? Jaką wartość odżywczą niesie za sobą papryka z zalewy?
Jedną z metod utrwalenia jarzyn i słodkich plonów jest suszenie. Jak ta metoda wpływa na wartość odżywczą produktu oraz jakie zmiany możemy zaobserwować w ich strukturze oraz jakości? Czy warto spożywać suszone warzywa i owoce?
Od dawna wiadomo, że owoce i warzywa to skarbnica nie tylko witamin i składników mineralnych, ale także związków biologicznie aktywnych wpływających korzystnie na zdrowie człowieka. Wśród roślin tych możemy znaleźć wiele gatunków i odmian, jednak ciekawy jest ich podział ze względu na barwę, gdyż odpowiadają za nią specyficzne związki o znaczeniu prozdrowotnym.
Zrezygnowanie z produktów zwierzęcych, takich jak jaja czy mleko wydaje...
Codziennie miliony osób przygotowują posiłki we własnych domach, restauracjach czy...
Do szczęścia wcale nie trzeba wiele. Po ciężkim dniu sięgnij po swój "comfort food". W sam raz na jesienną chandrę!
Moda na zdrowe jedzenie, to jedna z najpożyteczniejszych mód dzisiejszych czasów. Nie tylko wzbogaca nasze kubki smakowe, ale także poprawia zdrowie i wygląd!
W Japonii zaobserwowano największą średnią długość życia. Warto zatem poznać sekret kuchni japońskiej, która to jest główną przyczyną świetnego stanu zdrowia jej mieszkańców!
Jemy je na co dzień. Gotowane, pieczone, smażone, w mundurkach czy bez, królują na polskich stołach. Jaka jest prawda na temat ziemniaków, tuczą czy może wręcz przeciwnie?
Z licznych publikacji naukowych …