Porady żywieniowe

Znajdziesz tutaj praktyczne porady od dietetyków BonaVity dotyczące planowania posiłków, wybierania wartościowych produktów oraz tworzenia zrównoważonych jadłospisów, które dostosujesz do swojego stylu życia.

Nawyki żywieniowe – klucz do zdrowia

Gdzie w jedzeniu kryje się sól? Normy spożycia soli

Producenci ukrywają ją już niemal wszędzie. Coraz trudniej kupić żywność bez jej dodatku. Podkreśla smak i konserwuje, czyli wszystko to, co sprawia, że jest przyprawą idealną. Szkoda tylko, że nie dla nas- konsumentów.

Czym różni się sok, nektar i napój

Co wybrać, kiedy półki sklepowe uginają się od wszelakich napojów i soków? Które są zdrowe, bez dodatku cukru? Czym tak naprawdę różni się sok, napój i nektar?

Smażenie bez tłuszczu a … zdrowe smażenie na oleju

Smażenie na tłuszczu wcale nie musi być niezdrowe. Jednak czy każdy z nas wie, jak dobrze smażyć, aby nie zaszkodzić naszemu organizmowi?

Jakie diety są zdrowe? Porady dietetyków

Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Przez 20 lat badacze obserwowali nawyki żywieniowe mieszkańców rożnych krajów i wyłonili ten, którego obywatele odżywiają się najzdrowiej. Sprawdź, które państwo świata może poszczycić się najzdrowszą dietą!

Znaczenie zrównoważonej diety w zdrowym stylu życia

Zdrowy tryb życia jest …

8 wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania

Racjonalne odżywienie polega na …

24 proste wskazówki, dzięki którym Twoja dieta będzie zdrowsza

Zdrowy styl życia nie …

Nadmiar białka w diecie – objawy i skutki

W obecnych czasach coraz …

Dieta bez cukru – efekty. Co jeść na diecie bezcukrowej?

Jak wskazują dane statystyczne, coraz mniej Polaków przyjmuje cukier w czystej postaci, jednak mimo to jego konsumpcja ogółem rośnie. Dzieje się tak, ponieważ spożywamy coraz więcej przetworzonej żywności, w której znajduje się cukier dodany, a my jako konsumenci nie zwracamy na to uwagi. Jakich produktów należy unikać, a jakie spożywać, będąc na diecie bezcukrowej?

Co zdrowego podjadać między posiłkami?

Domowe chipsy. 7 produktów, z których zrobisz zdrowe chipsy!

Większość z nas uwielbia …

10 przepisów na pyszne pasty do chleba

Kiedyś na kanapkach królowały …

Właściwości szałwii hiszpańskiej. Jak stosować szałwię hiszpańską?

Od kilku dobrych lat nasiona chia cieszą się ogromną popularnością. Oprócz tego, że naładowane są ogromną ilością składników odżywczych, liczba ich zastosowań w kuchni wydaje się nie mieć końca. Jakie właściwości posiadają nasiona chia i jak można wykorzystać je w przygotowywaniu potraw?

Frytki i chipsy z cukinii, czyli fit przekąski z cukinii

Zielona lub żółta,  delikatna …

Najzdrowsze superfoods

Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

Poznajmy właściwości borówki amerykańskiej. Czy jest ona zdrowsza od jagód?

Spirulina – skutki uboczne i przeciwwskazania. Dawkowanie spiruliny

Spirulina – niebieskozielony glon, jest rośliną słodkowodną. Słynie z intensywnego smaku i silnego profilu żywieniowego. Można ją spotkać jako składnik koktajli oraz batonów energetycznych, a także w formie tabletek lub proszku. Istnieje wiele artykułów naukowych, które potwierdzają korzyści z jej spożywania. Poniżej przestawiam kilka z nich.

Komosa ryżowa (quinoa) – właściwości, cena. Przepisy z komosy ryżowej

Komosa ryżowa jest uprawiana od ponad 5000 lat i należy do tzw. pseudozbóż, czyli roślin, które nie są trawami, ale ich nasiona wytwarzają podobną ilość skrobi co nasiona zbóż. Pochodzi z Ameryki Południowej, a pierwszym ludem, który docenił jej walory byli Indianie.

Jagody goji – działanie, dawkowanie, opinie. Jak jeść jagody goji?

Owoce goji, których właściwości prozdrowotne znane są od tysięcy lat, coraz częściej pojawiają się na talerzach Polaków. Co takiego mają w sobie te magiczne owoce i czy warto wprowadzić je do jadłospisu na stałe?

Spirulina – działanie, opinie. Lepsza spirulina w proszku czy tabletkach?

Mówiąc o spirulinie możemy mieć wątpliwości co do jej definicji. Do tej pory pozostaje niejednoznaczna. W potocznym rozumieniu jest ona składnikiem suplementów diety i jeszcze niedawno klasyfikowano ją jako glon. Teraz wiadomo, że należy do bakterii z rodzaju Arthrospira. Do produkcji preparatów najczęściej wykorzystuje się gatunki A.platensis i A. maxima. Występuje w różnych warunkach środowiskowych – wodach słonych i słodkich, także w glebie. Jakie korzyści może przynieść stosowanie spiruliny?

Spirulina – działanie, zastosowanie, tabletki, proszek, dawkowanie

Spirulina to naturalna alga hodowana w wodach słonych i słodkich. Jest organizmem samożywnym. Kiedyś zaliczana do roślin ze względu na obecność chlorofilu, obecnie do bakterii samożywnych. Jej właściwości zachwalają dietetycy, instruktorzy fitness oraz pasjonaci zdrowego odżywiania. Czy rzeczywiście spirulina na to zasługuje?

Jak przechowywać produkty?

Właściwości malin. Jak zachować maliny na zimę?

Kupując warzywa i owoce zawsze warto kierować się ich sezonowością. Mają one wówczas najwięcej składników mineralnych, witamin i innych aktywnych substancji, a do tego ich cena jest niższa. Latem mamy do dyspozycji m.in. owoce jagodowe, takie jak poziomki, jeżyny, jagody leśne i maliny.

Warzywa konserwowe – produkcja, zalety i wady

Słoneczne granulki kukurydzy, drobne zielone ziarenka groszku, konserwowane ogórki, kolorowe ziarna fasoli czy też zielone lub czarne oliwki. Na sklepowych półkach roi się od warzyw w zalewach, zamkniętych w metalowych puszkach lub hermetycznych słojach, które otulone zostały kolorową etykietką. Czy warto inwestować w tego rodzaju przetwory? Jaką wartość odżywczą niesie za sobą papryka z zalewy?

Warzywa i owoce suszone – produkcja, zalety i wady

Jedną z metod utrwalenia jarzyn i słodkich plonów jest suszenie. Jak ta metoda wpływa na wartość odżywczą produktu oraz jakie zmiany możemy zaobserwować w ich strukturze oraz jakości? Czy warto spożywać suszone warzywa i owoce?

Smaczne i zdrowe posiłki

Zielone warzywa – dlaczego warto jej jeść? Koktajle z zielonych warzyw

Od dawna wiadomo, że owoce i warzywa to skarbnica nie tylko witamin i składników mineralnych, ale także związków biologicznie aktywnych wpływających korzystnie na zdrowie człowieka. Wśród roślin tych możemy znaleźć wiele gatunków i odmian, jednak ciekawy jest ich podział ze względu na barwę, gdyż odpowiadają za nią specyficzne związki o znaczeniu prozdrowotnym.

Wegański majonez – skład. Jak zrobić wegański majonez?

Zrezygnowanie z produktów zwierzęcych, takich jak jaja czy mleko wydaje...

Warzywa gotowane na parze – garnek do gotowania na parze. Jakie warzywa gotować na parze?

Codziennie miliony osób przygotowują posiłki we własnych domach, restauracjach czy...

Kuchnie świata, które są najzdrowsze?

Czy sushi jest zdrowe? Jak zrobić sushi?

Sushi, czyli wytworne danie …

Comfort food – dania do których chętnie wracamy

Do szczęścia wcale nie trzeba wiele. Po ciężkim dniu sięgnij po swój "comfort food". W sam raz na jesienną chandrę!

Głodny nowości kulinarnych? To ciekawość, która z pewnością wyjdzie Ci na zdrowie!

Moda na zdrowe jedzenie, to jedna z najpożyteczniejszych mód dzisiejszych czasów. Nie tylko wzbogaca nasze kubki smakowe, ale także poprawia zdrowie i wygląd!

Tajemnica długowieczności skryta w kuchni japońskiej

W Japonii zaobserwowano największą średnią długość życia. Warto zatem poznać sekret kuchni japońskiej, która to jest główną przyczyną świetnego stanu zdrowia jej mieszkańców!

Odchudzanie zdrowe i trwałe - porady

Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

Jemy je na co dzień. Gotowane, pieczone, smażone, w mundurkach czy bez, królują na polskich stołach. Jaka jest prawda na temat ziemniaków, tuczą czy może wręcz przeciwnie?

Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?

Jeśli jesteś osobą z …

Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?

Jak pozbyć się tłuszczu …

Herbata na odchudzanie

W krajach azjatyckich uznawana …

Ziemia okrzemkowa na odchudzanie. Skutki uboczne stosowania ziemi okrzemkowej

Z licznych publikacji naukowych …

Proteiny w proszku na odchudzanie i skutki uboczne ich stosowania

Wiele osób szuka sposobu …