Ananas. Właściwości, wartości odżywcze i nieznane ciekawostki

Podobnie jak szparagi, ananas został doceniony na dworze króla Ludwika XIV. Jego odkrycie i późniejszą sławę zawdzięczamy Krzysztofowi Kolumbowi. Uprawiany w wielu krajach tropikalnych, rozsławiony został na całym świecie podbijając serca wielu z nas. Charakterystyczny smak, zapach i soczystość, sprawia, że ananas ma wielu miłośników zdrowych słodkości.
Ananas
Ananas jadalny (Ananas comosus L.) to roślina o charakterystycznym wyglądzie. Jego sercem jest owoc. Jego masa niekiedy dochodzi do 5 kg, a miąższ okrywa łupina. Na jego czubku wznosi się pióropusz długich, sztywnych liści. Owoce ananasa dojrzewają porą letnią.
Największe plantacje obecnie występują w Meksyku, Brazylii oraz Chinach, a także na Hawajach i w rejonie Filipin.
Ananasa – właściwości
Dzięki zwartości błonnika i niskiej wartości energetycznej, ananas polecany jest w dietach odchudzających, wspomagając pracę jelit i usprawniając funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Błonnik ponadto daje poczucie sytości na dłużej, gdyż pęcznieje w żołądku dzięki zawartości pektyn i celulozy. Dodatkowo obniżania wysoki poziomu glukozy we krwi. Duża zawartość wody w miąższu ananasa nie tylko gasi pragnienie, ale także pozwala na szybką detoksykację i nawodnienieorganizmu.
Zawartość enzymu o nazwie bromelia, sprawia, że ananas jest bardzo skutecznym reduktorem masy ciała. Ułatwia trawienie białek, skrobi i tłuszczów. Wzmaga metabolizm, wykazując właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Ponadto enzym ten, posiada szerokie zastosowanie: wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega zakrzepom krwi, łagodzi bóle, zbija temperaturę ciała w przypadku gorączki czy wspomaga leczenie dny moczanowej.
Duża zwartość witaminy C wykorzystywana jest również w kosmetyce jako składnik kremów na przebarwienia czy preparatów anti-aging. Właściwości przeciwzapalne dobrze sprawdzają się w kosmetykach z serii antycellulitowych, a zawartość enzymów wykorzystywana jest do zabiegów peelingujących.
Ananas – wartości odżywcze
Ananasy bogate są w cukry, których zawartość może sięgać 14 %. Posiadają także wiele cennych witamin. Najwięcej w ananasie jest witaminy C, która wzmacnia organizm i chroni przed infekcjami. Obok niej znajdziemy także witaminy z grupy B (B1, B2, B6), A oraz PP. Ponadto znajdziemy w nich kwasy organiczne, składniki mineralne, takie jak miedź, cynk, żelazo, mangan czy potas oraz estry kwasu kawowego oraz p-kumarowego z glicerolem. Dodatkowo ananas jest owocem niskokalorycznym, zawiera 54 kcal w 100 g. Reguluje pracę jelit przez zawarty w nim błonnik pokarmowy (1,2 g/ 100 g owocu), a także posiada unikalne enzymy m.in. bromelinę, która wykazują silne działanie proteolityczne.
Ananas – ciekawostki
Świeży ananas zawiera bardzo duże ilości bromeliny i innych cennych składników odżywczych. Warto kupować świeże owoce w sezonie i unikać puszkowanej wersji z dużą ilością cukru.
Co ciekawe, ananas jako roślinę uprawną można wyhodować w domu w doniczce. Wystarczy dysponować jego koroną, pozbawioną liści. Po paru dniach tak przygotowaną „sadzonkę” można włożyć do doniczki z ziemią i trzymać w miejscu bardzo dobrze nasłonecznionym. Sadzonkę należy od czasu do czasu podlać, ale mieć na uwadze, by jej nie przelać, gdyż ananas nie lubi zbyt dużej ilości wody. Po około 1 do 1,5 roku ananas powinien zakwitnąć. Niekiedy zdarza się, że potrzebny jest mu „wspomagacz” w postaci jabłek, które wydzielając substancje lotne, stymulują ananasa do kwitnięcia.
Ananas często gości w diecie sportowców, gdyż posiada niezwykłe właściwości przyspieszania gojenia ran i licznych urazów, poprawia kondycję stawów, a także zmniejsza dolegliwości bólowe. Naukowcy w prowadzonych badaniach nad działaniem ananasa (a właściwie bromeliny w nim zwartej) dowiedli, że już 200 mg enzymu jest równie skuteczne w leczeniu obrzęków NLPZ (niesteroidowe leki przeciwzapalne).
Świetnie sprawdza się także jako środek leczniczy w leczeniu zapalenia zatok, kataru siennego czy kaszlu.
Liczne właściwości lecznicze i prozdrowotne ananasa obok jego walorów smakowych i odżywczych, sprawiają, że nie tylko jest wykorzystywany jako składnik potraw, ale także jako środek leczniczy w wielu dolegliwościach. Poprawia samopoczucie poprzez zmniejszenie bólu i przyspieszenie gojenia urazów. Posiada szerokie zastosowanie, które czyni z niego bardzo pożądany owoc w wielu aspektach kuchennych i zdrowotnych.

Orzeźwiający smak melona idealnie sprawdza się w upalne dni, ale nie tylko. Jest świetnym dodatkiem do wielu sałatek oraz przystawek. Gorące dni można ochłodzić smakiem melona, który posłużyć może jako zdrowa forma deseru. czytaj więcej
Jagody acai stały się dziś absolutnym hitem, mają wszechstronne zastosowanie i właściwości lecznicze. Dowiedz się, co jeszcze powinniście wiedzieć o egzotycznych owocach acai? czytaj więcej
Mrożonki są idealnym dodatkiem do naszego jadłospisu, gdy sezon zbiorów jest już wspomnieniem. Warto pamiętać o nich jako o naturalnym zastrzyku witamin znacznie lepszym niż jakiekolwiek suplementy. czytaj więcej
Owoc, który był powodem popełnienia grzechu pierworodnego cieszy się ostatnio sławą, dzięki embargo nałożone na Polskę przez Rosję. czytaj więcej
Opinie
Napisz swoją opinię
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !
co drugi dzień wcinam całą puszkę
Wątpie żeby ten w puszce był aż tak wartościowy, wiecej chyba w nim cukru niż witamin. Ja tego z puszki nie lubię, ale świeży to co innego – to jest smak ananasa:-)
Kupiłam dziś połówkę ananasa. Wiedziałam, że wiąże się z nim niespodzianka… Drętwienie języka. Dzieci nie chciały, więc zjadłam ćwierć ananasa sama za jednym zamachem. Zaskoczył mnie smakiem, który nie był jednolity i słodki… Jak zaczął mnie szczypać język i usta odłożyłam. Pieczenie się wzmagało, więc zagryzłam batonikiem, którym ciężko było przegryźć smak. Jak poczytałam, jakie doskonałe właściwości ma ananas, to żałuję, że zagryzłam go czekoladowym batonikiem i aż chciałoby się go jeść regularnie, ale czy dam radę…? Moje biedne usta, „poparzone”, ale dla samej witaminy C – warto było!
Ja mam patent na świeżego ananasa – czego już nie daję rady zjeść, właśnie z powodu sensacji w ustach, to blenduję i wypijam jako pyszne smoothie z gładką pianą 🙂
Ananas musi być dojrzały żeby go jeść. Unikniesz niemiłych odczuć podczas jedzenia tego owocu jeżeli poczekasz aż ananas dojrzeje – ma wtedy kolor pomarańczowy i wydziela piekny, słodki zapach ?
Bardzo dobrze smakuje pokrojony w kostkę i zamrożony można ssać kosteczki i wtedy ma działanie przeciwbólowe jak tabletki spróbujcie polecam .Poradził mi to lekarz onkolog.