Ananas. Właściwości, wartości odżywcze i nieznane ciekawostki
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Podobnie jak szparagi, ananas został doceniony na dworze króla Ludwika XIV. Jego odkrycie i późniejszą sławę zawdzięczamy Krzysztofowi Kolumbowi. Uprawiany w wielu krajach tropikalnych, rozsławiony został na całym świecie podbijając serca wielu z nas. Charakterystyczny smak, zapach i soczystość, sprawia, że ananas ma wielu miłośników zdrowych słodkości.
Ananas
Ananas jadalny (Ananas comosus L.) to roślina o charakterystycznym wyglądzie. Jego sercem jest owoc. Jego masa niekiedy dochodzi do 5 kg, a miąższ okrywa łupina. Na jego czubku wznosi się pióropusz długich, sztywnych liści. Owoce ananasa dojrzewają porą letnią.
Największe plantacje obecnie występują w Meksyku, Brazylii oraz Chinach, a także na Hawajach i w rejonie Filipin.
Ananasa – właściwości
Dzięki zwartości błonnika i niskiej wartości energetycznej, ananas polecany jest w dietach odchudzających, wspomagając pracę jelit i usprawniając funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Błonnik ponadto daje poczucie sytości na dłużej, gdyż pęcznieje w żołądku dzięki zawartości pektyn i celulozy. Dodatkowo obniżania wysoki poziomu glukozy we krwi. Duża zawartość wody w miąższu ananasa nie tylko gasi pragnienie, ale także pozwala na szybką detoksykację i nawodnienieorganizmu.
Zawartość enzymu o nazwie bromelia, sprawia, że ananas jest bardzo skutecznym reduktorem masy ciała. Ułatwia trawienie białek, skrobi i tłuszczów. Wzmaga metabolizm, wykazując właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Ponadto enzym ten, posiada szerokie zastosowanie: wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega zakrzepom krwi, łagodzi bóle, zbija temperaturę ciała w przypadku gorączki czy wspomaga leczenie dny moczanowej.
Duża zwartość witaminy C wykorzystywana jest również w kosmetyce jako składnik kremów na przebarwienia czy preparatów anti-aging. Właściwości przeciwzapalne dobrze sprawdzają się w kosmetykach z serii antycellulitowych, a zawartość enzymów wykorzystywana jest do zabiegów peelingujących.
Ananas – wartości odżywcze
Ananasy bogate są w cukry, których zawartość może sięgać 14 %. Posiadają także wiele cennych witamin. Najwięcej w ananasie jest witaminy C, która wzmacnia organizm i chroni przed infekcjami. Obok niej znajdziemy także witaminy z grupy B (B1, B2, B6), A oraz PP. Ponadto znajdziemy w nich kwasy organiczne, składniki mineralne, takie jak miedź, cynk, żelazo, mangan czy potas oraz estry kwasu kawowego oraz p-kumarowego z glicerolem. Dodatkowo ananas jest owocem niskokalorycznym, zawiera 54 kcal w 100 g. Reguluje pracę jelit przez zawarty w nim błonnik pokarmowy (1,2 g/ 100 g owocu), a także posiada unikalne enzymy m.in. bromelinę, która wykazują silne działanie proteolityczne.
Ananas – ciekawostki
Świeży ananas zawiera bardzo duże ilości bromeliny i innych cennych składników odżywczych. Warto kupować świeże owoce w sezonie i unikać puszkowanej wersji z dużą ilością cukru.
Co ciekawe, ananas jako roślinę uprawną można wyhodować w domu w doniczce. Wystarczy dysponować jego koroną, pozbawioną liści. Po paru dniach tak przygotowaną „sadzonkę” można włożyć do doniczki z ziemią i trzymać w miejscu bardzo dobrze nasłonecznionym. Sadzonkę należy od czasu do czasu podlać, ale mieć na uwadze, by jej nie przelać, gdyż ananas nie lubi zbyt dużej ilości wody. Po około 1 do 1,5 roku ananas powinien zakwitnąć. Niekiedy zdarza się, że potrzebny jest mu „wspomagacz” w postaci jabłek, które wydzielając substancje lotne, stymulują ananasa do kwitnięcia.
Ananas często gości w diecie sportowców, gdyż posiada niezwykłe właściwości przyspieszania gojenia ran i licznych urazów, poprawia kondycję stawów, a także zmniejsza dolegliwości bólowe. Naukowcy w prowadzonych badaniach nad działaniem ananasa (a właściwie bromeliny w nim zwartej) dowiedli, że już 200 mg enzymu jest równie skuteczne w leczeniu obrzęków NLPZ (niesteroidowe leki przeciwzapalne).
Świetnie sprawdza się także jako środek leczniczy w leczeniu zapalenia zatok, kataru siennego czy kaszlu.
Liczne właściwości lecznicze i prozdrowotne ananasa obok jego walorów smakowych i odżywczych, sprawiają, że nie tylko jest wykorzystywany jako składnik potraw, ale także jako środek leczniczy w wielu dolegliwościach. Poprawia samopoczucie poprzez zmniejszenie bólu i przyspieszenie gojenia urazów. Posiada szerokie zastosowanie, które czyni z niego bardzo pożądany owoc w wielu aspektach kuchennych i zdrowotnych.
Bardzo dobrze smakuje pokrojony w kostkę i zamrożony można ssać kosteczki i wtedy ma działanie przeciwbólowe jak tabletki spróbujcie polecam .Poradził mi to lekarz onkolog.
Kupiłam dziś połówkę ananasa. Wiedziałam, że wiąże się z nim niespodzianka… Drętwienie języka. Dzieci nie chciały, więc zjadłam ćwierć ananasa sama za jednym zamachem. Zaskoczył mnie smakiem, który nie był jednolity i słodki… Jak zaczął mnie szczypać język i usta odłożyłam. Pieczenie się wzmagało, więc zagryzłam batonikiem, którym ciężko było przegryźć smak. Jak poczytałam, jakie doskonałe właściwości ma ananas, to żałuję, że zagryzłam go czekoladowym batonikiem i aż chciałoby się go jeść regularnie, ale czy dam radę…? Moje biedne usta, „poparzone”, ale dla samej witaminy C – warto było!
Ja mam patent na świeżego ananasa – czego już nie daję rady zjeść, właśnie z powodu sensacji w ustach, to blenduję i wypijam jako pyszne smoothie z gładką pianą 🙂
Ananas musi być dojrzały żeby go jeść. Unikniesz niemiłych odczuć podczas jedzenia tego owocu jeżeli poczekasz aż ananas dojrzeje – ma wtedy kolor pomarańczowy i wydziela piekny, słodki zapach ?
Wątpie żeby ten w puszce był aż tak wartościowy, wiecej chyba w nim cukru niż witamin. Ja tego z puszki nie lubię, ale świeży to co innego – to jest smak ananasa:-)
co drugi dzień wcinam całą puszkę