Durian. Właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie niezwykłego owocu

16 18 20

Nazywany najbardziej śmierdzącym i odrażającym owocem świata. Bardzo popularny w Indonezji, skąd pochodzi, ale niekoniecznie atrakcyjny dla Europejczyków, których często odstręcza swym zapachem. Durian to owoc, który wzbudza wiele emocji, także tych negatywnych.

Spis treści

  1. Co to jest durian?
  2. Durian
  3. Durian – zapach
  4. Durian – gdzie kupić, cena
  5. Durian – właściwości
  6. Durian – wartości odżywcze
  7. Durian – zastosowanie
  8. Durian – cukierki

Co to jest durian?

Jeśli natknąłeś się na obco brzmiącą nazwę durian, z pewnością zastanawiasz się co to jest? Durian to owoc. Jego nazwa pochodzi od słowa „duri”, czyli kolec w języku malajskim. Nazywany jest także rościanem i zybuczkowcem.Pochodzi z rejonów Indonezji, ale spotkać go można praktycznie w całej południowo-wschodniej Azji. 

Durian

Durian właściwy (Durio zibethinus Murray) to popularny gatunek owocu o owalnym kształcie. Jego wygląd charakteryzuje gruba, zielonkawa skórka gęsto pokryta kolcami. Durian osiąga do 40 cm długości i około 4 kg wagi. Wnętrze owocu stanowi jasny, nieco kremowy miąższ, a sam owoc rośnie na bardzo wysokich drzewach, których wysokość dochodzi do 40 m.

Durian – zapach

Jest jedna cecha charakterystyczna, która sławi na cały świat owoc durian – zapach. Dla wielu jest on bardzo nieprzyjemny. Niektórzy twierdzą, że przypomina ser pleśniowy czy nawet zepsute mięso. Ponadto jest dość słodki, niekiedy mdlący, jednak Azjaci rozkoszują się w jego smaku, nazywając go „królem owoców”.

Durian – gdzie kupić, cena

Zainteresował Was durian? Gdzie kupić zatem owoc, aby poczuć na własnej skórze jego zapach i smak? W Polsce jest on niestety niemal niedostępny. Być może uda Wam się go znaleźć w miejscach specjalizujących się w sprzedaży owoców egzotycznych. Zatem jeśli zdecydujecie się na podróż do np. Tajlandii, nie zapomnijcie odwiedzić tamtejszego targu. Gwarantujemy, że na niemal każdym straganie owocowo-warzywnym będzie dostępny durian. Cena tego owocu w przeliczeniu na złotówki to koszt ok. 55–60 zł

Durian – właściwości

Kremową konsystencję owoc zawdzięcza swojej zawartości, w której 12% stanowią węglowodany, a 5% tłuszcz. Jego smak przez Azjatów określany jest jako wybitny i bardzo pożądany. Jedni porównują go do smaku orzechów, inni śmietankowego serka. Faktem jest, że jego zapach, a dla niektórych wręcz odór, nie przysparza mu wielbicieli.

Co to jest durian, durian zapach.

Durian jest owocem, który pomaga w dolegliwościach żołądkowych.

Durian jest owocem, który mimo swego niezachęcającego zapachu, pomaga w dolegliwościach żołądkowych, łagodząc podrażnienia po spożyciu ostrych potraw. Owoc, szczególnie obrany ze skórki, bardzo szybko traci swoją świeżość, dlatego też, często sprzedawany jest na zafoliowanych tackach.

Ponadto, niektóre badania dowodzą, że łączenie owocu duriana z alkoholem lub kawą jest niebezpieczne. Inni temu twierdzeniu zaprzeczają. W medycynie tradycyjnej liście z rośliny duriana, a właściwie sporządzony z nich sok, wykorzystywany jest do obniżania gorączki, a także stosowany jest w stanach depresyjnych, anemii, w celu podniesienia odporności czy usprawnienia pracy wątroby. Sam owoc uznawany jest za afrodyzjak, a wyciągi z duriana mają właściwości odmładzające.

Durian – wartości odżywcze

Wartość energetyczna 100 g owocu duriana wynosi około 147 kcal. Pomimo pewnych zniechęcających cech, posiada wiele wartości odżywczych, które mogą przesądzić o jego zastosowaniu. Znajdziemy w nim witaminy A i C oraz mnóstwo witamin z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6, a także B9. Obok bardzo ważnych dla prawidłowej pracy organizmu witamin, durian zawiera liczne składniki mineralne. Odnajdujemy w nim wapń, magnez, żelazo, fosfor, mangan, potas, sód oraz cynk. Zatem widać, że durian, oprócz swego smaku, który jest bardzo ceniony przez Azjatów i nieprzyjemnego zapachu, jest owocem pełnym wartości odżywczych.

Durian – zastosowanie

Duriana można jeść w różnej postaci. Azjaci najchętniej jedzą go na surowo, wydrążając słodki miąższ łyżeczką, ale również gotują, smażą, suszą czy mrożą. Tak samo jak sposobów, tak wyrobów z tego owocu jest wiele. Zajadać można się także jego pestkami, które w smaku przypominają orzechy.

Drewno z drzewa durianu jest wytrzymałe i powszechnie stosowane w meblarstwie.

Durian – cukierki

Durian nie tylko służy jako dodatek czy przekąska, ale również produkuje się z niego różnorodne cukierki, przetwory, kisiele, budynie, chrupki, a nawet lody. Produkty te są lepiej dostępne w sklepach internetowych niż świeży durian. Cukierki znajdziecie np. w sklepach orientalnych, a ich koszt wynosi ok. 15 zł za 180 g. 

Nie bez powodu nosi miano „najbardziej śmierdzącego owocu świata”. Obok złej sławy spowodowanej nieprzyjemnym zapachem, ceniony jest za swe walory smakowe oraz wartości odżywcze i właściwości. Niewiele śmiałków jest w stanie przezwyciężyć odrażający zapach, ale ponoć warto dla samego smaku. Przez Azjatów jest bardzo ceniony i nazywają go nawet „królem owoców.” Istnieje także szereg innych egzotycznych owoców, które zachwycą Was swoim smakiem i wyglądem! 

Literatura:

Źródło filmu:

Kanał Dorota Kamińska na You Tube

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Durian. Właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie niezwykłego owocu - 3.6/5. Oddano 64 głosy.
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
, Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.