bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Produkty
  3. Gruszka

Gruszka

Kalorie: 54 kcal Białko: 0.6 kcal Tłuszcze: 0.2 kcal Węglowodany: 12.3 kcal

Gruszka to owoc pochodzący z drzew z rodziny różowatych. Jego uprawa wymaga dość wysokiej temperatury. Obecnie opisanych jest około 60 odmian tej rośliny. Poszczególne rodzaje bardzo łatwo krzyżują się ze sobą, czego efektem jest powstawanie nowych owoców o coraz lepszych właściwościach. W Europie owoce gruszy znane są już od najdawniejszych czasów. Popularna była w starożytnym Rzymie, wspominał o niej Homer w Odysei. Przybyły na te tereny z Persji. Coraz to nowe odmiany wpłynęły bezpośrednio na spopularyzowanie tego owocu. Gruszka ma bogate walory smakowe, dlatego wykorzystuje się ją w różnorodnych potrawach. Oprócz tego wykazuje jednak bogate właściwości zdrowotne, przez co nie powinno się rezygnować z jej jedzenia.

Właściwości odżywcze gruszki

Pod skórką gruszki kryje się najwięcej potasu. Ten pierwiastek jest odpowiedzialny za prawidłową gospodarkę wodną i mineralną całego organizmu. Jego dostateczna ilość chroni przed nadciśnieniem, chorobami serca i układu krążenia. Oprócz tego w owocach znaleźć można także fosfor, wapń, sód, bor, jod czy magnez. Tak bogata mieszanka jest w stanie pokryć wysoki procent dziennego zapotrzebowania na te składniki.

W gruszce znajduje się spory zapas kwasów owocowych. To również źródło pewnej ilości węglowodanów. Zawiera błonnik usprawniający trawienie. Im owoc bardziej dojrzały, tym więcej w nim weglowodanów a mniej kwasów owocowych.

Gruszki pojawiały się w medycynie ludowej jako środek znakomicie radzący sobie z problemami trawiennymi. Zapobiega ona zaparciom, zwłaszcza w formie dojrzałej. Nie jest ciężka do strawienia, więc zalecana jest do podawania także małym dzieciom i osobom z wrażliwym żołądkiem. Dzikie gruszki mają w swoim składzie więcej komórek kamiennych – twardych cząstek miąższu o wielkości ziarenek piasku przyspieszających perystaltykę jelit, a tym samym wspomagających proces odchudzania

Kalorie – ile kalorii ma gruszka?

Gruszka przeciętnej wielkości zawiera około 54 kcal. Jest to niewielka wartość, dlatego sięgać po ten owoc powinny nawet osoby w trakcie diety. W 100 g owocu znajdziemy 06,g białka, 0,2 g tłuszczu, 12,3 g węglowodanów.

Zastosowanie gruszki

Gruszki spożywać można w formie surowej. Oprócz tego doskonale nadają się one do wykonywania deserów. Szczególnie popularna jest gruszka pieczona albo gotowana w słodkim syropie. Sok wykonany z gruszek wpływa na obniżenie ciśnienia. W formie startej podawać ją można nawet niemowlętom. W przypadku infekcji przebiegających z gorączką, dobrze jest pić napar z tego owocu. Łagodzi on również ból gardła, zwłaszcza w połączeniu z miodem.

Najczęściej wykorzystuje się w Polsce odmianę klapsa, a także konferencję i Triumf Packhama. Gruszki to odpowiedni produkt do wykonywania z nich przetworów. Ponieważ owoce gruszki pojawiają się jesienią, stanowią bogactwo witamin właśnie w tym okresie. Lepiej wybierać owoce twardsze, ponieważ mają one mniejszą zawartość cukru.

Stosuje się je także w kosmetyce. Szczególnie zalecana jest do pielęgnacji skóry z problemami trądzikowymi i tłustej. Na jej bazie wykonywać można maseczki i balsamy do ciała.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł

Wykres składu

Wykres wartości energetycznej

Czas w minutach potrzebny na spalenie jednej porcji

Produkty

Mango

Ananas

Maliny

Przepisy

Odżywczy zielony koktajl z bananem, awokado i jarmużem

Sałatka owocowa z mleczkiem kokosowym i migdałami

Przepis na owocowy koktajl witaminowy

Artykuły

6 najlepszych sposobów na zdrowe owoce i warzywa

Owoce cytrusowe – bogactwo witamin

Czy mrożone owoce tracą witaminy? Jak je rozmrażać?

©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
  • Bonavita.pl
  • Regulamin
  • Współpraca
  • Kontakt

Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.