Kalebasa – działanie, zastosowanie i alergia na tykwę pospolitą

16 18 20

Tykwa pospolita to tropikalna roślina, która wywodzi się z rodziny dyniowatych. Jej owoce nie są popularnym produktem spożywczym, wyglądem nie przypomina powszechnie znanych nam warzyw.

Pomimo, że miąższ tykwy pospolitej jest jadalny, częściej z jej owoców produkuje się przeróżne naczynia i instrumenty muzyczne. Zatem jest rośliną wielofunkcyjną.

Kalebasa, czyli tykwa pospolita

Kalebasa, czyli innymi słowy tykwa pospolita (Lagenaria siceraria) to roślina tropikalna z rodzaju pnących, która wywodzi się z rodziny dyniowatych. Uprawiana jest w klimacie tropikalnym, najprawdopodobniej pochodzi z Afryki. Owoce tykwy są dość zróżnicowane w zależności od odmiany, ale charakteryzują się butelkowatym pokrojem, są cylindryczne z przewężeniem na środku i wybrzuszonymi częściami na zewnątrz, nieco przypominając gruszkę.

Często dorastają nawet do 1 metra długości. Ich okrywa jest bardzo twarda, intensywnie zielona, często z białymi plamkami. Dojrzewając, ich kolor zmienia się na żółty, pomarańczowy bądź brązowy. Miąższ owoców jest bardzo soczysty, koloru biało-zielonego, czasem gorzki. W środku znajdują się płaskie nasiona.

Dojrzałe, wydrążone owoce stanowią idealny surowiec do produkcji naczyń, pojemników i instrumentów muzycznych, a także elementów dekoracyjnych.

Tykwa pospolita – działanie

Tykwa pospolita jest rośliną, która nie stanowi popularnego produktu w żywieniu człowieka. Kojarzona jest bardziej z wyrobami ozdobnymi czy użytecznymi. Medycyna ludowa wykorzystywała nasiona, liście oraz owoce tykwy pospolitej jako środek leczniczy.

Przypisywane im było działanie przeciwbólowe i delikatnie przeczyszczające. Kalebasa używana była również jako środek przeciwko pasożytom (ich obecność w organizmie jest bardzo niebezpieczna, poznaj objawy zarazenie pasożytami). Ponadto preparaty, które zawierają kalebasę, posiadają działanie moczopędne, co wykorzystywane jest przy problemach układu moczowego. Wspomagają pracę układu pokarmowego, likwidując niestrawność, wzdęcia oraz wspierając funkcje detoksykacyjne wątroby. Ponadto preparaty z tykwy wykorzystywane są w dermatologii, łagodząc podrażnienia skóry, likwidując przebarwienia i oczyszczając cerę.

Tykwa pospolita – zastosowanie

Miąższ tykwy pospolitej wykorzystuje się do sporządzania wyśmienitych farszów, jako dodatek do sosów, zup, dań z mięsa czy ryb oraz sałatek. Może także posłużyć jako nadzienie słodkich ciast czy wytrawnych zapiekanek. Nasiona stosowane są jako przyprawa do wielu dań, a sam owoc po wysuszeniu może zamienić się w ozdobę wielu dań.

Jak już wcześniej wspominaliśmy, kalebasa służy głównie jako tworzywo do produkcji naczyń, pojemników, miseczek, lamp, elementów dekoracyjnych czy instrumentów muzycznych jak bębny. Skorupka, którą okrywa się miąższ tykwy, po wydrążeniu drewnieje i stanowi bardzo trwały materiał. Dzięki temu, że staje się nieprzepuszczalna dla płynów, często służy jako naczynie do przechowywania napojów.

Z owoców kalebasy produkuje się naczynia i instrumenty muzyczne.

Z owoców kalebasy produkuje się naczynia i instrumenty muzyczne.

Tykwa pospolita – alergia

Alergia często przejawia się wysypką na skórze, krostkami, pieczeniem i swędzeniem. Preparaty z tykwy przez wiele osób stosowane są w celu złagodzenia objawów skórnych alergii, ukojenia podrażnienia czy zaczerwienienia.

Tykwa pospolita, inaczej nazywana kalebasą, to roślina, której owoce wykorzystywane są w przepisach kulinarnych, ale przede wszystkim jako surowiec do produkcji naczyń i dekoracji. Charakterystyczny kształt owocu, bardzo dobrze nadaje się jako ozdoba lub naczynie do przechowywania napojów, a nierzadko produkuje się z niego egzotycznie wyglądające lampy.

 

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Kalebasa – działanie, zastosowanie i alergia na tykwę pospolitą - 3.4/5. Oddano 16 głosy.
Autor artykułu:
, Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.