bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kalebasa – działanie, zastosowanie i alergia na tykwę pospolitą

Kalebasa – działanie, zastosowanie i alergia na tykwę pospolitą

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 20 maja, 2024

Tykwa pospolita to tropikalna roślina, która wywodzi się z rodziny dyniowatych. Jej owoce nie są popularnym produktem spożywczym, wyglądem nie przypomina powszechnie znanych nam warzyw.

Pomimo, że miąższ tykwy pospolitej jest jadalny, częściej z jej owoców produkuje się przeróżne naczynia i instrumenty muzyczne. Zatem jest rośliną wielofunkcyjną.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kalebasa, czyli tykwa pospolita
  • Tykwa pospolita – działanie
  • Tykwa pospolita – zastosowanie
  • Tykwa pospolita – alergia

Kalebasa, czyli tykwa pospolita

Kalebasa, czyli innymi słowy tykwa pospolita (Lagenaria siceraria) to roślina tropikalna z rodzaju pnących, która wywodzi się z rodziny dyniowatych. Uprawiana jest w klimacie tropikalnym, najprawdopodobniej pochodzi z Afryki. Owoce tykwy są dość zróżnicowane w zależności od odmiany, ale charakteryzują się butelkowatym pokrojem, są cylindryczne z przewężeniem na środku i wybrzuszonymi częściami na zewnątrz, nieco przypominając gruszkę.

Często dorastają nawet do 1 metra długości. Ich okrywa jest bardzo twarda, intensywnie zielona, często z białymi plamkami. Dojrzewając, ich kolor zmienia się na żółty, pomarańczowy bądź brązowy. Miąższ owoców jest bardzo soczysty, koloru biało-zielonego, czasem gorzki. W środku znajdują się płaskie nasiona.

Dojrzałe, wydrążone owoce stanowią idealny surowiec do produkcji naczyń, pojemników i instrumentów muzycznych, a także elementów dekoracyjnych.

Tykwa pospolita – działanie

Tykwa pospolita jest rośliną, która nie stanowi popularnego produktu w żywieniu człowieka. Kojarzona jest bardziej z wyrobami ozdobnymi czy użytecznymi. Medycyna ludowa wykorzystywała nasiona, liście oraz owoce tykwy pospolitej jako środek leczniczy.

Przypisywane im było działanie przeciwbólowe i delikatnie przeczyszczające. Kalebasa używana była również jako środek przeciwko pasożytom (ich obecność w organizmie jest bardzo niebezpieczna, poznaj objawy zarazenie pasożytami). Ponadto preparaty, które zawierają kalebasę, posiadają działanie moczopędne, co wykorzystywane jest przy problemach układu moczowego. Wspomagają pracę układu pokarmowego, likwidując niestrawność, wzdęcia oraz wspierając funkcje detoksykacyjne wątroby. Ponadto preparaty z tykwy wykorzystywane są w dermatologii, łagodząc podrażnienia skóry, likwidując przebarwienia i oczyszczając cerę.

Tykwa pospolita – zastosowanie

Miąższ tykwy pospolitej wykorzystuje się do sporządzania wyśmienitych farszów, jako dodatek do sosów, zup, dań z mięsa czy ryb oraz sałatek. Może także posłużyć jako nadzienie słodkich ciast czy wytrawnych zapiekanek. Nasiona stosowane są jako przyprawa do wielu dań, a sam owoc po wysuszeniu może zamienić się w ozdobę wielu dań.

Jak już wcześniej wspominaliśmy, kalebasa służy głównie jako tworzywo do produkcji naczyń, pojemników, miseczek, lamp, elementów dekoracyjnych czy instrumentów muzycznych jak bębny. Skorupka, którą okrywa się miąższ tykwy, po wydrążeniu drewnieje i stanowi bardzo trwały materiał. Dzięki temu, że staje się nieprzepuszczalna dla płynów, często służy jako naczynie do przechowywania napojów.

Z owoców kalebasy produkuje się naczynia i instrumenty muzyczne.

Z owoców kalebasy produkuje się naczynia i instrumenty muzyczne.

Tykwa pospolita – alergia

Alergia często przejawia się wysypką na skórze, krostkami, pieczeniem i swędzeniem. Preparaty z tykwy przez wiele osób stosowane są w celu złagodzenia objawów skórnych alergii, ukojenia podrażnienia czy zaczerwienienia.

Tykwa pospolita, inaczej nazywana kalebasą, to roślina, której owoce wykorzystywane są w przepisach kulinarnych, ale przede wszystkim jako surowiec do produkcji naczyń i dekoracji. Charakterystyczny kształt owocu, bardzo dobrze nadaje się jako ozdoba lub naczynie do przechowywania napojów, a nierzadko produkuje się z niego egzotycznie wyglądające lampy.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Ogórek kiwano. Właściwości, wartości odżywcze,…

Wygląd tej rośliny przywodzi na myśl egzotyczne plaże. Ta niezwykła tropikalna roślina oprócz pięknego wyglądy skrywa jednak wiele cennych substancji. Poznaj ogórek kiwano! Czytaj dalej...

Jak pozbyć się szkodliwych pestycydów…

Sama woda nie wystarczy! Pestycydy potrafią być na nią odporne. Przekonaj się jak szybko usunąć z żywności szkodliwe substancje chemiczne. Czytaj dalej...

Durian. Właściwości, wartości odżywcze i…

To co zdrowe nie zawsze jest smaczne i pachnące. Tak właśnie jest w przypadku owocu duriana, gdzie zapach nie idzie w parze z walorami zdrowotnymi. Warto jednak spróbować, a może… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    alergia owoce

    Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!

    Kobieta kicha wśród kwitnących drzew.
    alergia

    Jak radzić sobie z alergią na wiosnę?

    owoce

    Pigwa. Top 10 korzyści zdrowotnych

    Hormon adrenaliny – działanie. Adrenalina na alergię

    owoce

    Co daje nam jedzenie bananów? Banany a odchudzanie

    owoce

    Garcinia cambogia. Co to jest?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.