Melon. Rodzaje, właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Aktualizacja: 30 kwietnia, 2024
W większości przypadków melona spożywamy w formie surowej. W naszych rejonach nie jest tak popularnym owocem, natomiast w krajach śródziemnomorskich spotkać go można na każdym kroku i w wielu restauracyjnych daniach. Jakie właściwości posiada melon i czy dobry jest dla naszego zdrowia?
Melon
Melon to dość spory, owalnego kształtu, jadalny owoc ogórka z rodziny dyniowatych (Cucumis melo L.). Obecnie uprawiany jest na całym świecie, ale wywodzi się z klimatu umiarkowano-tropikalnego. Gasi pragnienie, jest niskokaloryczny i składa się prawie w całości z wody. Jego wnętrze stanowi jadalny miąższ oraz pestki, które zwykle się usuwa.
Melony znane były już w starożytności, ale do Polski trafiły stosunkowo niedawno. Na świecie docenia się ich smak oraz walory odżywcze. Ponadto istnieje wiele odmian melonów, które różnią się od siebie wieloma cechami.
Melon – właściwości
Melon to lekki pod względem smaku i zawartości kalorii, słodki i orzeźwiający owoc o wielu właściwościach, nie tylko smakowych, ale i zdrowotnych. Idealnie gasi pragnienie w upalne dni i stanowi niskokaloryczną przekąskę.
Właściwości melona są już od dawna wykorzystywane w medycynie naturalnej. Jego walory doceniane są przez osoby na dietach odchudzających, ponieważ działa lekko przeczyszczająco i moczopędnie, co wykorzystywane jest także w leczeniu wielu problemów z nerkami i układem moczowym. Melony polecane są w uśmierzaniu bólów reumatycznych czy dolegliwości wątrobowych. Również bardzo korzystnie wpływają na stan tętnic, pracę serca i ochronę układu krwionośnego przed rozwojem chorób. Zawartość β-karotenu i innych przeciwutleniaczy opóźnia procesy starzenia się organizmu, wzmacnia system antyoksydacyjny. Melony posiadają także właściwości antynowotworowe. Co ciekawe, wykorzystywane są w stanach przeziębień, lecząc bóle gardła i kaszel.
Zawarte w melonie substancje o działaniu przeciwutleniającym skutecznie walczą z codziennym stresem, korzystnie wpływając na psychikę, a w konsekwencji na funkcjonowanie całego organizmu. Ponadto przypisuje się im właściwości wzmacniające cały organizm do walki z codziennymi problemami i czynnikami z jakimi ma styczność.
Gorzka odmiana melona polecana jest cukrzykom (typ 2), ponieważ skutecznie obniża poziom glukozy i trójglicerydów we krwi.
Melon – wartości odżywcze
Melon to w 90% woda. Zawiera także węglowodany (glukoza, fruktoza, sacharoza), dlatego większość jego odmian nie jest polecana osobom z wysokim poziomem glukozy we krwi. Wspomniany wcześniej β-karoten wraz z witaminą E decydują o właściwościach antyoksydacyjnych owocu. Melon jest owocem bogatym w różnorodne, cenne składniki m.in. witaminy: A, C, D, P, a także z grupy witamin B (B1, B2, B6). Melon posiada także ważny, w szczególności w życiu płodowym, kwas foliowy. Nie brakuje w jego soczystym miąższu taż składników mineralnych: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor i jod.
Melon – rodzaje
W zależności od koloru skórki, smaku, wielkości i kształtu, możemy wyróżnić różne odmiany tego owocu.
Bardzo słodkim smakiem i wieloma składnikami odżywczymi odznacza się melon kantalupa o kulistym kształcie, pomarańczowym miąższu, który swą wagą dochodzi do 1 kg, a jego skórka często jest podłużnie żebrowana.
Kolejna odmiana melona to popularny melon Galia o słodkim, jasnym miąższu, który również posiada owalny kształt i żółtobrązową skórkę, pokrytą jakby siateczką, dlatego też często nazywany jest melonem siatkowatym.
Melon cukrowy charakteryzuje się słodkim, aromatycznym miąższem i gładką skórką oraz owalnym kształtem. Skórka często posiada charakterystyczne cętki.
Natomiast melon zimowy jest o wiele mniej aromatyczny i wyrazisty w smaku niż poprzednie odmiany. Skórka jest gładka, czasem pokryta lekką siateczką. Odznacza się średnią wielkością i owalnym kształtem.
Melon – przepisy
- melon
- ogórek
- pomidorki koktajlowe
- parę kulek mozzarelli
- pomarańcza
- świeże listki bazylii
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- cukier
Sałatka z melonem
Z miąższu melona należy wykroić specjalną łyżeczką kulki podobne do mozzarelli. Z ogórka po przekrojeniu usuwamy pestki i kroimy. Pomidorki koktajlowe i kulki przekrawamy na pół. Z pomarańczy wycinamy segmenty miąższu bez błonek. Następnie z oliwy z oliwek, soku z cytryny, cukru i przypraw sporządzamy dressing, który łączymy z sałatką. Całość można udekorować świeżymi listkami bazylii.
Składniki:
- melon
- plasterki szynki parmeńskiej
- listki świeżego szpinaku
- pieprz
- sól
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek
Melon na szynce parmeńskiej
Przygotowanie: melona obieramy i kroimy na ćwiartki po uprzednim usunięciu nasion. Szpinak dobrze oczyścić i położyć na talerzu. Na szpinaku układamy melona, a na nim plasterki szynki parmeńskiej. Na koniec obsypujemy przystawkę świeżo mielonym pieprzem. W osobnej miseczce sporządzamy sos z octu balsamicznego, oliwy z oliwek i soli, którym skrapiamy danie.
Melon oprócz orzeźwiającego smaku, gaszącego pragnienie, posiada właściwości prozdrowotne, które wykorzystywane są od wielu wieków. W zależności od rodzaju, melon różni się nieco smakiem, wyglądem i składnikami odżywczymi. Idealnie pasuje nie tylko jako słodki deser, ale także dodatek do potraw wytrawnych.
Wystarczy wpisać w Google: odmiany melon. Będą wyszczególnione.
Szkoda że nie ma pokazanych owoców. Chodzi o to by widzieć te mielony na obrazku
Szkoda, ze nie sa pokazane zdjecia tych odmian melonow.