bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Pigwa dzięki swoim właściwościom znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni

Pigwa dzięki swoim właściwościom znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 5 marca, 2025

Owoc ten jest bogatym źródłem w witaminy C oraz wielu innych witamin i składników mineralnych, które wzmacniają i wpływają na poprawę odporności organizmu, zarazem przyczyniając się do zwalczania przeziębienia i grypy.

Pigwa pospolita Cydonia oblonga jest gatunkiem rośliny wieloletniej pochodzącej z obszarów Azji. Ceniona jest zarówno jako roślina ozdobna jak i lecznicza. Jej kwaśne i twarde owoce nie nadają się do spożywania na surowo, ale za to świetnie nadają się do różnego rodzaju przetworów, idealnie sprawdzających się w okresie przeziębień.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Pigwa – właściwości
  • Pigwa – zastosowanie

Pigwa – właściwości

Owoce pigwy o kwaśnym smaku, zawierają dużą dawkę witaminy C, co wpływa na poprawę odporności układu immunologicznego. Oprócz tego, pigwa wykazuje właściwości przeciwzapalne, oczyszcza przewód pokarmowy i wzmaga apetyt.

Obok witaminy C w owocach pigwy znajdziemy także witaminę A, witaminy z grupy B, cenne minerały (magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo, miedź, siarkę) oraz makroskładniki, jak: węglowodany, tłuszcze i białka. Pigwa skrywa w sobie także cukry (glukoza i fruktoza) oraz kwasy organiczne, flawonoidy, antocyjany, karotenoidy, garbniki, śluzy i największą zawartość pektyn wśród owoców – co wpływa na usuwanie metali ciężkich z organizmu.

Co ciekawe, pigwa pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu oraz glukozy we krwi. Wspomaga odchudzanie i wpływa na regenerację wątroby. Korzystnie oddziałuje na przewód pokarmowy, hamując wymioty, biegunki oraz nieprzyjemne wzdęcia.

Pigwa – zastosowanie

Chyba każdy z nas zna sok z pigwy i kojarzy go, jako cudowne lekarstwo na katar i ból gardła. Pigwa ze względu na wysoką zawartość witamin i minerałów, wzmacnia odporność organizmu i walczy z objawami przeziębienia czy grypy. Naturalne składniki wpływają na poprawę samopoczucia i działają przeciwzapalnie. Z dodatkiem miodu świetnie sprawdza się przy suchym, męczącym kaszlu i zmęczeniu.

Nasiona pigwy z kolei działają łagodząco na przewód pokarmowy. Zwalczają niestrawność likwidując zgagę oraz pomagają pozbyć się refluksu. Dobrze sprawdzają się także przy stanach zapalnych błony śluzowej przewodu pokarmowego oraz jej uszkodzeniu, wzdęciach spowodowanych nadmierną fermentacją resztek pokarmowych w jelitach, a także nieżycie żołądka i jelit.

Idealnym rozwiązaniem na poprawę apetytu jest przygotowanie nalewki z pestek pigwy, która posiada właściwości zdrowotne.

Pigwa to skarbnica witamin i minerałów oraz innych składników, które wykazują właściwości prozdrowotne łagodzące różne dolegliwości. Na bazie pigwy wytwarza się wiele różnych przetworów. Cechują się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także cechami leczniczymi, które są powszechnie wykorzystywane w medycynie naturalnej.

Czytaj więcej: Przetwory z pigwy – sok, nalewka, dżem, syrop. Pigwa do herbaty

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
owoce

Jabłka – właściwości odchudzające i…

Owoc, który był powodem popełnienia grzechu pierworodnego cieszy się ostatnio sławą, dzięki embargo nałożone na Polskę przez Rosję. Czytaj dalej...

Witamina C – nie tylko…

Jakie techniki kulinarne zastosować aby zachować jak najwięcej tej cennej witaminy? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce

    owoce

    Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!

    owoce

    Pigwa. Top 10 korzyści zdrowotnych

    owoce

    Co daje nam jedzenie bananów? Banany a odchudzanie

    owoce

    Garcinia cambogia. Co to jest?

    owoce

    Najbardziej kaloryczne owoce

    owoce

    Co to jest pandan? Gdzie kupić pandan i za ile?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.