Pigwa dzięki swoim właściwościom znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni
Aktualizacja: 17 lipca, 2024
Owoc ten jest bogatym źródłem w witaminy C oraz wielu innych witamin i składników mineralnych, które wzmacniają i wpływają na poprawę odporności organizmu, zarazem przyczyniając się do zwalczania przeziębienia i grypy.
Pigwa pospolita Cydonia oblonga jest gatunkiem rośliny wieloletniej pochodzącej z obszarów Azji. Ceniona jest zarówno jako roślina ozdobna jak i lecznicza. Jej kwaśne i twarde owoce nie nadają się do spożywania na surowo, ale za to świetnie nadają się do różnego rodzaju przetworów, idealnie sprawdzających się w okresie przeziębień.
Pigwa – właściwości
Owoce pigwy o kwaśnym smaku, zawierają dużą dawkę witaminy C, co wpływa na poprawę odporności układu immunologicznego. Oprócz tego, pigwa wykazuje właściwości przeciwzapalne, oczyszcza przewód pokarmowy i wzmaga apetyt.
Obok witaminy C w owocach pigwy znajdziemy także witaminę A, witaminy z grupy B, cenne minerały (magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo, miedź, siarkę) oraz makroskładniki, jak: węglowodany, tłuszcze i białka. Pigwa skrywa w sobie także cukry (glukoza i fruktoza) oraz kwasy organiczne, flawonoidy, antocyjany, karotenoidy, garbniki, śluzy i największą zawartość pektyn wśród owoców – co wpływa na usuwanie metali ciężkich z organizmu.
Co ciekawe, pigwa pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu oraz glukozy we krwi. Wspomaga odchudzanie i wpływa na regenerację wątroby. Korzystnie oddziałuje na przewód pokarmowy, hamując wymioty, biegunki oraz nieprzyjemne wzdęcia.
Pigwa – zastosowanie
Chyba każdy z nas zna sok z pigwy i kojarzy go, jako cudowne lekarstwo na katar i ból gardła. Pigwa ze względu na wysoką zawartość witamin i minerałów, wzmacnia odporność organizmu i walczy z objawami przeziębienia czy grypy. Naturalne składniki wpływają na poprawę samopoczucia i działają przeciwzapalnie. Z dodatkiem miodu świetnie sprawdza się przy suchym, męczącym kaszlu i zmęczeniu.
Nasiona pigwy z kolei działają łagodząco na przewód pokarmowy. Zwalczają niestrawność likwidując zgagę oraz pomagają pozbyć się refluksu. Dobrze sprawdzają się także przy stanach zapalnych błony śluzowej przewodu pokarmowego oraz jej uszkodzeniu, wzdęciach spowodowanych nadmierną fermentacją resztek pokarmowych w jelitach, a także nieżycie żołądka i jelit.
Idealnym rozwiązaniem na poprawę apetytu jest przygotowanie nalewki z pestek pigwy, która posiada właściwości zdrowotne.
Pigwa to skarbnica witamin i minerałów oraz innych składników, które wykazują właściwości prozdrowotne łagodzące różne dolegliwości. Na bazie pigwy wytwarza się wiele różnych przetworów. Cechują się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także cechami leczniczymi, które są powszechnie wykorzystywane w medycynie naturalnej.
Czytaj więcej: Przetwory z pigwy – sok, nalewka, dżem, syrop. Pigwa do herbaty