Odporność to umiejętność radzenia sobie naszego organizmu z drobnoustrojami wywołującymi wiele chorób. Szczególnie narażeni na infekcje jesteśmy w okresie jesienno-zimowym, kiedy bardzo łatwo można wyziębić organizm, a brak warzyw i owoców powoduje niedobory witamin. O odporność należy dbać cały rok, tylko tak wzmocniony organizm będzie w stanie odeprzeć atak drobnoustrojów. Istnieje jednak kilka naturalnych metod, które zapewnią nam dodatkową ochronę i pozwolą szybciej zwalczyć pierwsze stadia choroby. W artykułach poniżej zebrane zostały informacje na temat naszego układu odpornościowego oraz sposobów jego wzmocnienia. Pamiętaj zacznij o niego dbać stosunkowo wcześnie, aby grypa Cię nie zaskoczyła.
O odporność należy dbać cały czas, a nie tylko w okresie jesienno-zimowej słoty, kiedy to nasz organizm szczególnie narażony jest na atak drobnoustrojów. Najlepszymi sposobami jest regularna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta. Kiedy pomyślimy o tym dopiero z nastaniem pierwszego dnia jesieni warto zastosować parę trików, aby w miarę szybko zapewnić organizmowi dodatkową ochronę.
Na przejściowe obniżenie odporności w dużej mierze ma nasz styl życia. Ciągły stres, pośpiech, byle jakie posiłki zjadane w biegu, do tego używki i brak ruchu. To najkrótsza droga do obniżenia odporności.
Wśród produktów najlepiej wzmacniających nasza odporność można wyróżnić: czosnek, grejpfruty, szpinak, zielona herbata czy miód. Z pewnością dla niektórych ciekawostką będzie, że wzmocnić organizm pomogą również pieczarki, a to ze względu na obecność selenu. Najnowsze badania wiążą brak tej substancji z większa podatnością na infekcje.